Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: CVC και EBRD οι πρώτοι νέοι μέτοχοι μετά την ΑΜΚ

Βάσει ποσών που δεσμεύθηκαν, απομένουν περιορισμένες δυνατότητες για το μεγάλο πλήθος των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Έως χθες δεν είχαν συμμετάσχει ακόμη διεθνή «βαριά» ονόματα. Τι δείχνουν οι προσφορές στο «ταβάνι» του εύρους τιμής.

ΔΕΗ: CVC και EBRD οι πρώτοι νέοι μέτοχοι μετά την ΑΜΚ

Δύο είναι μέχρι στιγμής οι βεβαιωμένοι νέοι μέτοχοι της ΔΕΗ, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το equity fund CVC, που δεσμεύθηκε να αποκτήσει μερίδιο τουλάχιστον 10% και η ευρωπαϊκή τράπεζα EBRD, με μικρότερο, όμως, μερίδιο.

Το εκρηκτικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση από χθες, πρώτη κιόλας ημέρα που άνοιξε το Βιβλίο Προσφορών για την Ιδιωτική Τοποθέτηση, προοιωνίζει ότι θα είναι δύσκολη η επιλογή κατά τη διαδικασία της κατανομής μετοχών.

Πηγές με άμεση γνώση της συναλλαγής που μίλησαν στο Euro2day.gr επισήμαναν ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν όλοι όσοι υποβάλουν προσφορές». Κι αυτό γιατί αναμένεται ότι οι προσφορές έως αύριο θα υπερβούν εντυπωσιακά τον στόχο που έχει θέσει η ΔEΗ για άντληση κεφαλαίων έως 1,35 δισ. ευρώ. Μία ενδεικτική εικόνα: Μέχρι χθες στις 10:30 το πρωί, είχε καλυφθεί το ποσό του 1,35 δισ. ευρώ και το απόγευμα οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογίσει κανείς τα ποσά που δεσμεύθηκαν ότι θα βάλουν για συμμετοχή στην αύξηση, το Δημόσιο (Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ), για να διατηρήσει το 34,1% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και οι CVC και EBRD, τότε απομένουν εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες για το μεγάλο πλήθος των ενδιαφερόμενων επενδυτών έως τώρα.

Να σημειωθεί ότι έως και χθες δεν είχαν συμμετάσχει ακόμη ούτε ορισμένα «βαριά» ονόματα από το εξωτερικό, για το ενδιαφέρον των οποίων έχει ενημερωθεί ήδη η ΔEΗ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, κατά τη διαδικασία της κατανομής θα ληφθούν υπόψη συμπεριφορές επενδυτών και θα επιλεγούν όσοι εμφορούνται από μακροπρόθεσμη επενδυτική οπτική. Αντίθετα, θα αποκλειστούν επιθετικά hedge funds και short traders που τζογάρουν στη μετοχή της εταιρείας.

Το δεύτερο εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από το χθεσινό άνοιγμα του Βιβλίου Προσφορών είναι το γεγονός ότι οι προσφορές που υποβλήθηκαν έγιναν στα 9 ευρώ, δηλαδή, στο «ταβάνι» του εύρους τιμής που ανακοινώθηκε από τη ΔEΗ.

Αυτό σημαίνει, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, ότι όλα συγκλίνουν πως αυτή θα είναι η τελική τιμή διάθεσης που θα καθορισθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αμέσως μετά το κλείσιμο του Βιβλίου Προσφορών, αύριο, Πέμπτη και σε συνεργασία με τους γενικούς συντονιστές της Ιδιωτικής Τοποθέτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v