Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Σενάριο απεμπλοκής από ΔΕΠΑ Εμπορίας αν δεν πωληθεί

«Πρέπει να εστιάσουμε σε μία μόνο δραστηριότητα στο φυσικό αέριο», τόνισε ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης. «Δεν μπορούμε να "τρέχουμε" ταυτόχρονα δύο εταιρείες με το ίδιο portfolio». Εξαγοράστηκε πρόσφατα εταιρεία ΑΠΕ. Ενισχυμένο μέρισμα το 2021.

ΕΛΠΕ: Σενάριο απεμπλοκής από ΔΕΠΑ Εμπορίας αν δεν πωληθεί

Εάν δεν πωληθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΕΛ.ΠΕ., που κατέχει ποσοστό 35%, ενδέχεται να απεμπλακεί από την εταιρεία. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση στους αναλυτές, χθες, των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το τρίτο τρίμηνο του έτους, επισήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένει ακόμη «στον αέρα».

Καθώς δεν προχώρησε η διαδικασία αυτή μέσα στο 2021, όπως σχεδιαζόταν, η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι την αφορά, συνεπώς, θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. «Πρέπει να εστιάσουμε σε μία μόνο δραστηριότητα στον τομέα του φυσικού αερίου», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης. «Δεν μπορούμε να “τρέχουμε” ταυτόχρονα δύο εταιρείες με το ίδιο portfolio».

Ο CEO της ΕΛ.ΠΕ. δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό, ωστόσο, όπως προκύπτει, ο δομικός μετασχηματισμός του ομίλου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή, υπαγορεύει μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις για τη μετεξέλιξη της εικόνας του, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Σε αυτές τις κινήσεις εντάσσεται και η απόφαση της ΕΛ.ΠΕ. να αποχωρήσει και από το θαλάσσιο οικόπεδο του Δυτικού Πατραϊκού, μετά την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο των αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης δύο χερσαίων οικοπέδων, ήτοι, της «Άρτας-Πρέβεζας» και της «Β.Δ. Πελοπόννησος».

Ήδη έχει ενημερωθεί η ΕΔΕΥ μέσα στον Οκτώβριο για την απόφαση της ΕΛ.ΠΕ. να αφήσει και το μπλοκ του Δυτικού Πατραϊκού, στο οποίο είναι Διαχειριστής με ποσοστό 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατέχει η Energean, που αποχωρεί κι αυτή. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι δύο εταιρείες, ΕΛ.ΠΕ. και Energean, έστειλαν κοινή επιστολή πρόθεσης αποχώρησης, γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει καταστεί δυνατή η εξασφάλιση λιμανιού που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση υποστήριξης για την ερευνητική γεώτρηση.

Όπως έγινε γνωστό, μέσα στον Δεκέμβριο θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛ.ΠΕ., για να εγκρίνει τον δομικό μετασχηματισμό του ομίλου και τον Ιανουάριο του 2022 θα ανακοινωθεί η νέα ταυτότητά του.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών, για την οποία αναδείχθηκε πλειοδότης η Italgas, η Συμφωνία Μετόχων (SPA) προβλέπεται να υπογραφεί ως τα τέλη του έτους, ενώ η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί ως το α’ εξάμηνο του 2022. Η ΕΛ.ΠΕ. θα λάβει για το 35% των μετοχών στην εταιρεία 256 εκατ. ευρώ, το 50% των οποίων έχει δεσμευθεί να διανεμηθούν στους μετόχους της, όπως έγινε και με τον ΔΕΣΦΑ. Έτσι, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, το μέρισμα του 2021, που θα δοθεί μέσα στο 2022, θα είναι ενισχυμένο, καθώς θα περιλαμβάνει και τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το τρίτο τρίμηνο του 2021 ως «ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών» και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων, καθώς η αγορά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Αιχμή οι ΑΠΕ

Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνιστά κορυφαία στρατηγική επιλογή για την ΕΛ.ΠΕ. Πρόσφατα, η εταιρεία εξαγόρασε ένα νέο έργο ΑΠΕ, μικρής ισχύος, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σιάμισιης, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης που οργάνωσε για να τιμήσει την ελληνική αποστολή των Παραολυμπιακών Αγώνων, φέτος, στο Τόκιο. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν για τη συγκεκριμένη εξαγορά, ωστόσο, σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Έως τα τέλη του έτους, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ του ομίλου υπολογίζεται να ανέλθει σε 300 MW, από μηδέν MW πριν από δύο χρόνια. Το μεγάλο έργο στην Κοζάνη, 204 MW, έχει ήδη υλοποιηθεί σε ποσοστό 75% και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Σήμερα ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 1,7 GW, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, 670 MW σε ώριμο στάδιο αδειοδότησης, καθώς και 1 GW σε πρώιμο στάδιο αξιολόγησης.

Παράλληλα, ο όμιλος σχεδιάζει την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 300 MW.

Όπως επισήμανε ο κ. Σιάμισιης στην ίδια εκδήλωση, ο όμιλος εξετάζει και την προοπτική εξαγορών, ωστόσο, οι όποιες κινήσεις θα είναι επιλεκτικές γιατί «η ζήτηση έργων από υποψήφιους αγοραστές έχει ανεβάσει τις τιμές».

Λιανική αγορά ηλεκτρισμού

Στη συζήτηση που είχε ο κ. Σιάμισιης με δημοσιογράφους στην εκδήλωση για τους αθλητές εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις στην αγορά προμήθειας ρεύματος από την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, η οποία, όπως είπε, γίνεται με κρατική παρέμβαση. Οι χρεώσεις που είναι χαμηλότερες των χονδρεμπορικών τιμών, υποστήριξε, μπορούν να αιτιολογηθούν μόνον αν ισχύσουν όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Αν συνεχισθεί και μετά αυτή η εμπορική πολιτική από την πλευρά της ΔEΗ, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά, επισήμανε ο ίδιος.

Αναφορά έκανε ο CEO της ΕΛ.ΠΕ. και στην έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Η εφαρμογή της έκπτωσης από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, είπε ο κ. Σιάμισιης, είναι περίπλοκη και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πώς θα περάσει στους προμηθευτές για να τη μετακυλίσουν, με τη σειρά τους, στους τελικούς πελάτες τους. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να υπάρξουν πολιτικές ενίσχυσης του φυσικού αερίου, παράλληλα με τις ΑΠΕ, γιατί έχει αναδειχθεί σε καύσιμο-γέφυρα για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

Και όπως είπε χθες το απόγευμα στους αναλυτές, δεν προβλέπεται σύντομα να αποκλιμακωθούν οι τιμές, ούτε του ηλεκτρικού ούτε του φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v