Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί κέρδισαν το στοίχημα της επιμήκυνσης

Υπερδιπλάσια η επιβατική κίνηση του Οκτωβρίου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Ποια ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους.

Τουρισμός: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί κέρδισαν το στοίχημα της επιμήκυνσης

Σε επίπεδα υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2020 διαμορφώθηκε η επιβατική κίνηση του Οκτωβρίου του 2021 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, με περισσότερους από 2,4 εκατ. επιβάτες να διακινούνται σε αυτά έναντι 1,13 εκατ. επιβατών τον αντίστοιχο περσινό μήνα (+113,6%).

Σε επίπεδο 10μήνου, η επιβατική κίνηση ήταν σχεδόν διπλάσια (16,3 εκατ.) συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν και είχαν διακινηθεί στα 14 αεροδρόμια της χώρας περί τα 8,4 εκατ. επιβάτες (94,7%).

Σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2019, ωστόσο, η επιβατική κίνηση το δεκάμηνο του 2021 κατέγραψε μείωση κατά 43% περίπου, αν και η «ψαλίδα» μεταξύ Οκτωβρίου του 2021 και του αντίστοιχου μήνα του 2019 έκλεισε στο -2,5%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, το στοίχημα της… επιμήκυνσης της φετινής τόσο ιδιαίτερης σεζόν φαίνεται ότι κέρδισαν πέντε νησιωτικοί προορισμοί πρώτης γραμμής, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος. Μπορεί οι επιχειρηματίες του κλάδου να επισημαίνουν ότι η παράταση της φετινής σεζόν δεν αποτελεί κεκτημένο, αφού η εικόνα αυτή διαμορφώθηκε κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, ωστόσο, κάποιοι προορισμοί κατάφεραν να καταγράψουν το φθινόπωρο επιδόσεις καλύτερες από τις αντίστοιχες του «χρυσού» 2019.

Διψήφιο ποσοστό αύξησης περίπου κατά 18% σε επίπεδο αριθμού αφίξεων τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 κατέγραψε η Κέρκυρα, ενώ στο +10% ολοκληρώθηκε ο Οκτώβριος και για τα Χανιά. Εκμεταλλευόμενη τη φόρα της βρετανικής αγοράς -η οποία λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση Τζόνσον άργησε να δείξει τη δυναμική της-, η Ζάκυνθος τον Οκτώβριο έκλεισε στο +3%, ενώ στους κερδισμένους συμπεριελήφθη και η Ρόδος, με αύξηση των αφίξεων σε ποσοστό 10%.

Καλύτερη σε σχέση με το «κανονικό» 2019 ήταν, τέλος, η εικόνα που διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο και στη Ρόδο, με άνοδο περίπου 10% σε επίπεδο αφίξεων, ποσοστό που κατέδειξε ότι οι δύο μήνες του φθινοπώρου συνέβαλαν στην περαιτέρω «μείωση» της ψαλίδας μεταξύ της φετινής τουριστικής κίνησης και των υψηλών επιδόσεων του 2019, της χρονιάς-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού.

Τα νούμερα της Fraport

Υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2020 ήταν η διεθνής κίνηση του Οκτωβρίου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος). O αριθμός των αφιξοαναχωρήσεων ανήλθε σε 1,96 εκατ. με άνοδο 116,8%, ενώ η κίνηση εσωτερικού διαμορφώθηκε σε 464 χιλ. με άνοδο 101,1% σε σχέση με το 2020.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (348%) κατέγραψε η Ζάκυνθος, ακολουθούμενη από τα Χανιά (263,7%) και τη Σαντορίνη (224,1%). Σε απόλυτους αριθμούς, στην κορυφή βρέθηκαν η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Κως και η Σαντορίνη.

Σε επίπεδα υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2020 διαμορφώθηκε η διεθνής επιβατική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, η εισερχόμενη κίνηση ανήλθε σε 13 εκατ. έναντι 5,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020, καταγράφοντας άνοδο 119,6%, ενώ η κίνηση εσωτερικού διαμορφώθηκε σε 3,34 εκατ. από 2,47 εκατ., με αύξηση 35%.

Από τα 14 αεροδρόμια, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν εκείνα της Σαντορίνης (163,8%), της Μυκόνου (155,5%), των Χανίων (146,9%), της Σκιάθου (131,1%) και του Ακτίου (130,7%), ενώ σε απόλυτους αριθμούς επιβατικής κίνησης ξεχώρισαν η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, τα Χανιά και η Κως.

Οι Γερμανοί και οι Βρετανοί έδωσαν δυναμικό «παρών» σε Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κω, Μυτιλήνη, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη και Σκιάθο. Την πρώτη πεντάδα των ταξιδιωτών που επέλεξαν την Ελλάδα για να περάσουν τις διακοπές τους συμπλήρωσαν οι Ολλανδοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, με τους Δανούς, τους Πολωνούς, τους Αυστριακούς, τους Ελβετούς και τους Βέλγους να έπονται.
Υπενθυμίζεται ότι η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπέρασε τα 10 εκατ. το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v