Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη νίκη της La Farm για το σκάνδαλο της Φέτας

Προσωρινή διαταγή που αναστέλλει την απόφαση του ΕΛΓΟ Δήμητρα εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο. Σιγή ασυρμάτου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρώτη νίκη της La Farm για το σκάνδαλο της Φέτας

Στον ύπνο έπιασε η τυροκομική εταιρεία La Farm το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση του ΕΛΓΟ Δήμητρα σύμφωνα με την οποία αφαιρέθηκε οριστικά η πιστοποίηση για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ από την Τρικαλινή εταιρεία.

Το Διοικητικό Εφετείο στο οποίο προσέφυγε η Τρικαλινή τυροκομική επιχείρηση, εξέδωσε προσωρινή διαταγή που αναστέλλει την απόφαση του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Το Διοικητικό Εφετείο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, αναφέρουν πηγές με γνώση, κάτι που θα γίνει σε κανονική συνεδρίαση του δικαστηρίου το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το euro2day.gr απευθύνθηκε στον αρμόδιο υπουργό ο οποίος μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματά μας για την υπόθεση.

Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα οδηγήθηκε στην απόφαση της οριστικής ανάκλησης και αφαίρεσης της πιστοποίησης της επιχείρησης La Farm, μετά την ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας, από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ).

Η εξέταση έγινε σε δείγμα προϊόντος “Τυρί Φέτα-ΠΟΠ” ιδιωτικής ετικέτας, σε τάπερ 400 gr, με την επισήμανση «ΦΕΤΑ, επιλογή μου, μεγαλύτερη των 3 μηνών ωρίμανσης», παραγόμενο από την La Farm.

Από την ανάλυση του δείγματος προέκυψε ότι ήταν μη κανονικό, διότι περιείχε μόνο αγελαδινό γάλα αντί για πρόβειο και γίδινο γάλα και είχε υγρασία σε ποσοστό (60,24±0,38)% που υπερβαίνει το μέγιστο όριο του 56%, καθώς και λίπος επί ξηρού (41,52±0,72)% που υπολείπεται του ελαχίστου ορίου του 43%, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί το προϊόν ως τυρί ΦΕΤΑ.

Επίσης η ονομασία του δείγματος “Τυρί Φέτα-ΠΟΠ”, σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, παραπλανά τον καταναλωτή ως προς την ταυτότητα και τη σύνθεση του τροφίμου.

Η La Farm, είχε προαναγγείλει την προσφυγή της στη νομική οδό ενώ έχει ζητήσει και την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού. Η τυροκομική επιχείρηση, οι μέτοχοι της οποίας βρέθηκαν πέρυσι σε δικαστική διαμάχη για τον έλεγχο της, υποστηρίζει ότι τηρεί πλήρως όλες τις προδιαγραφές για την ΦΕΤΑ ΠΟΠ, -για το επίμαχο δείγμα λέει ότι ήταν συσκευαστικό λάθος-, καταλογίζει εμπαθή και παράνομη στάση από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα

Πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 61,435 εκατ. ευρώ (αυξημένες 13,77% σε σχέση με το 2019), κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων 3,367 εκατ. ευρώ (-3,4% σε σχέση με το 2019), κέρδη προ φόρων 971.504 ευρώ και τα καθαρά κέρδη 663.479 ευρώ (-31,71%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v