Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήτρος Συμμετοχών: Κέρδη εννεαμήνου… μέσω ΣΙΔΜΑ

Η «λογιστική» επιστροφή στα κέρδη, οι υπάρχουσες προκλήσεις και τα ενθαρρυντικά στοιχεία των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Παράγοντας-κλειδί η συμφωνημένη αναδιάρθρωση-κούρεμα των δανειακών της υποχρεώσεων από τις τράπεζες.

Μπήτρος Συμμετοχών: Κέρδη εννεαμήνου… μέσω ΣΙΔΜΑ

Λογιστικά κέρδη της τάξεως του ενός εκατ. ευρώ σημείωσε η Μπήτρος Συμμετοχών στο εννεάμηνο της φετινής χρονιάς, παρά το γεγονός ότι το προ φόρων και τόκων αποτέλεσμα (ΕΒΙΤ) ήταν αρνητικό (-1,47 εκατ. ευρώ) και τα χρηματοοικονομικά υψηλά, καθώς ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανέρχεται σε 115,5 εκατ. ευρώ.

Τα λογιστικά κέρδη της εισηγμένης προήλθαν από την αναλογία των επιδόσεων της ΣIΔΜΑ, στην οποία η Μπήτρος Συμμετοχών κατέχει το 25%. Ειδικότερα, η ΣΙΔΜΑ είχε εμφανίσει στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς κέρδη 25,6 εκατ. ευρώ, ενώ το τρίτο τρίμηνο εξελίχθηκε ικανοποιητικά γι’ αυτήν. Βέβαια, περίπου τα μισά από τα εξαμηνιαία κέρδη της ΣIΔΜΑ ήταν μη επαναλαμβανόμενα (λογιστικός επανυπολογισμός τραπεζικών υποχρεώσεων) ενώ επίσης τα ίδια αποτελέσματα επηρεάστηκαν συγκυριακά και από την εκτίναξη της διεθνούς τιμής του χάλυβα.

Συμπερασματικά, ο όμιλος υποχρεώθηκε ουσιαστικά σε σημαντική ζημία στο εννεάμηνο, την ώρα που τα ίδια κεφάλαιά του ήταν αρνητικά (-59,8 εκατ. ευρώ) και ο καθαρός του δανεισμός πολύ υψηλός (115,5 εκατ. ευρώ).

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα εννεαμήνου εκπέμπουν -υπό προϋποθέσεις- σήματα αισιοδοξίας, καθώς:

  • Ο κύκλος εργασιών εμφάνισε άνοδο από τα 5,38 στα 6,99 εκατ. ευρώ.
  • Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κινήθηκαν σε θετικό επίπεδο (+543 χιλ. έναντι -304 χιλ. ευρώ).
  • Στις παραπάνω επιδόσεις θα πρέπει να προστίθενται στο εξής και αυτές του 25% της ΣΙΔΜΑ, η οποία έχει επιστρέψει φέτος σε σημαντική λειτουργική κερδοφορία (πέρα από τα έκτακτα κονδύλια που προαναφέρθηκαν) και έχει θετικές προοπτικές ανάπτυξης, στο βαθμό που θα δούμε αύξηση επενδύσεων στη χώρα λόγω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία δανειακής αναδιάρθρωσης με τις πιστώτριες τράπεζες, η οποία θα οδηγήσει σε «κούρεμα» υποχρεώσεων, μείωση χρηματοοικονομικών εξόδων και ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων. «Έχει ήδη συμφωνηθεί με τις πιστώτριες τράπεζες η αναδιάρθρωση/ρύθμιση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της θυγατρικής εταιρείας Μπήτρος Μεταλλουργική, μετά και την εισφορά του κλάδου σιδηρεμπορίας στη ΣΙΔΜΑ έναντι του 25% των μετοχών της τελευταίας, η οποία έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2020» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη.

Μετά την ολοκλήρωση της δανειακής αναδιάρθρωσης, ζητούμενο αποτελεί το αν η διοίκηση της Μπήτρος Συμμετοχών θα αποφασίσει την επέκταση του ομίλου σε νέες δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v