Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις για νέα κεφάλαια από τη Notos

Εγκρίθηκαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δύο ομολογιακά. Προβλέπει EBITDA πάνω από 15 εκατ. ευρώ το 2021 και τζίρο 105 εκατ. ευρώ. Πτώση πωλήσεων 34,5% στην πανδημία, με ζημιές 11,4 εκατ. ευρώ.

Κινήσεις για νέα κεφάλαια από τη Notos

Με πωλήσεις πάνω από 105 εκατ. ευρώ και EBITDA πάνω από 15 εκατ. ευρώ το 2021, προβλέπει σταδιακά να πλησιάσει τα μεγέθη προ πανδημίας η Notos Com, που βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της, σχέδιο που σηματοδοτεί την είσοδο στην εταιρεία νέων κεφαλαίων τόσο από τους μετόχους, την οικογένεια Παπαέλληνα, όσο και από νέο δανεισμό.

Με βάση τον προγραμματισμό, εντός του έτους θα πραγματοποιηθεί κεφαλαιοποίηση μέρους των τραπεζικών δανείων για να καταστεί θετική η καθαρή θέση της εταιρείας.

Μάλιστα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 εκατ. ευρώ και την έκδοση 2 νέων ομολογιακών δανείων 4 εκατ. ευρώ και 0,6 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από την Optima Bank και την Άκρον Ακίνητα AE (εταιρεία με επικεφαλής τον Χρ. Παπαέλληνα) αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω αποχώρησης από την Ελλάδα της Pillarstone, με την οποία η Notos Com είχε συμφωνήσει αρχικά την αναδιάρθρωση του χρέους της, προχώρησε σε συμφωνία με την M&G Prudential στην οποία και μεταβιβάσθηκαν όλες οι συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και Pillarstone και μετά τη σκυτάλη πήρε η Optima bank. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας, εκ των οποίων 7 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019. Από τον Ιούλιο του 2021, το δάνειο που βάρυνε την M&G μεταβιβάστηκε στην Optima bank.

Στο μεταξύ ενόψει της εφαρμογής του πλάνου εξυγίανσης, η διοίκηση της Notos Com διαχειρίζεται τις προκλήσεις με περιορισμό του κόστους, έλεγχο των αποθεμάτων, εξασφάλιση απαιτήσεων και διασφάλιση της ρευστότητας. Βασίζεται επίσης στις συνεργασίες που έχει με ξένους οίκους, όπως η αποκλειστική συνεργασία με τη Shiseido από τον Σεπτέμβριο του 2019. Την ίδια περίοδο σύναψε συνεργασία και με την Dolce & Gabbana.

Οι επιδόσεις το 2020

Αναφορικά με τις επιδόσεις, το 2020, οι πωλήσεις της Notos Com ανήλθαν σε 83,2 εκατ. ευρώ από 127 εκατ. ευρώ το 2019 σημειώνοντας πτώση 34,5%. Στα πολυκαταστήματα η πτώση διαμορφώθηκε σε 35%, στη δραστηριότητα του κλάδου ένδυσης εσωτερικού σημειώθηκε πτώση 37,2%, με 22% πτώση στη δραστηριότητα του εξωτερικού και 31,5% πτώση στον κλάδο καλλυντικών.

Σε επίπεδο κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων σημειώθηκε πτώση 36,8%, ήτοι κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ. Το 2020, το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε σε 40,4% από 43,7% στην προηγούμενη χρήση ενώ τα καθαρά αποτελέσματα παρέμειναν αρνητικά και διαμορφώθηκαν σε ζημιές 11,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 10,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Η εταιρεία προσπάθησε να περιορίσει τις ζημίες πέρυσι με περαιτέρω διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων, πολιτική που ακολουθεί από το 2009, τόσο σε επίπεδο brands όσο και καταστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διακοπή λειτουργίας του notoshome στο Μαρούσι, που λειτουργούσε εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall.

Η Notos Com έκανε χρήση των πακέτων στήριξης της κυβέρνησης όπως αναστολή συμβάσεων εργασίας, επιδότηση ενοικίου και μέτρα για τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, εξοικονομώντας έτσι ένα μέρος των λειτουργικών της εξόδων. Επίσης, εξακολουθεί να πιέζει για μείωση των ενοικίων τόσο των πολυκαταστημάτων όσο και των καταστημάτων λιανικής ενώ αποχωρεί από καταστήματα όπου η μείωση των ενοικίων δεν είναι ικανοποιητική.

Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 42,404 εκατ. ευρώ έναντι 51,479 εκατ. ευρώ το 2019 και ο καθαρός δανεισμός είναι 176,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Notos Com απασχολεί 1.413 άτομα κι έχει παρουσία στην αγορά πολυκαταστημάτων, με τέσσερα notos (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Καλαμάτα). Παράλληλα εκμεταλλεύεται ένα κατάστημα (outlet) notos και ένα κατάστημα καλλυντικών (Perfume bar) στην Κηφισιά, στο κτήριο των γραφείων διοίκησης ενώ αναπτύσσει εμπορικά σήματα όπως L’Occitane και Yves Rocher και στον κλάδο ένδυσης Lacoste, Gant, Nautica, The Bostonians καθώς και La Martina και American Eagle.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v