Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Πωλεί στην OTP τη θυγατρική της στην Αλβανία

Υπογράφηκε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της Alpha Bank Albania έναντι τιμήματος 55 εκατ. ευρώ (p/bv 0,74x). Σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο θα διοχετευθούν τα κεφάλαια που απελευθερώνονται. Το ενεργητικό της Alpha Bank Albania.

Alpha Bank: Πωλεί στην OTP τη θυγατρική της στην Αλβανία

Τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση του 100% της θυγατρικής στην Αλβανία (project Riviera) ανακοίνωσε ο όμιλος Alpha Bank, με τίμημα που ξεπερνά την αρχική καθοδήγηση.

Ειδικότερα η Alpha Διεθνών Συμμετοχών συμφώνησε να πωλήσει την Alpha Βank Αλβανίας στην ουγγρική OTP έναντι τιμήματος 55 εκατομμύρια. Το τίμημα υπερβαίνει την εκτίμηση (σ.σ. περίπου 30 εκατ. ευρώ) που είχε διατυπώσει η διοίκηση του ομίλου, όταν παρουσίασε το project Tomorrow, ενώ αντιστοιχεί σε 0,74 φορές την καθαρή λογιστική αξία της Alpha Βank Albania.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022, εφόσον ληφθούν οι εποπτικές εγκρίσεις και θα έχει θετική επίδραση στα κεφάλαια του ομίλου Alpha, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του. Τέλος, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση επικέντρωσης στις βασικές αγορές δραστηριοποίησής του. Υπό το παραπάνω πρίσμα, τα κεφάλαια που θα απελευθερωθούν από την Αλβανία θα διοχετευθούν στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

Για την αγορά της Alpha Βank Albania (ΑΒΑ) εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από σημαντικό αριθμό επενδυτών, εξέλιξη που συνέβαλε στην εξασφάλιση υψηλότερου του αναμενόμενου τιμήματος.

Η συμφωνία με την OTP προβλέπει την ισχυρή ανάπτυξη του νέου τραπεζικού ομίλου και τη δυναμική ενοποίηση των εργασιών και του προσωπικού της ΑΒΑ. H OTP διαθέτει ήδη παρουσία στη γειτονική αγορά και με την εξαγορά της ΑΒΑ ενισχύει το μερίδιο αγοράς της σε περίπου 11% βάσει ενεργητικού.

Το ενεργητικό της Alpha Βank Albania στο τέλος του 2020 ανερχόταν σε 624,7 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 1,24 εκατ. ευρώ. Το 100% της Alpha Albania μεταβιβάστηκε από την Alpha Βank στην Alpha Διεθνών Συμμετοχών, τον περασμένο Ιανουάριο, στη λογιστική της αξία ( 66,94 εκατ. ευρώ).

Η Rothschild & Co και η UniCredit Group ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Συναλλαγής, ενώ η White & Case LLP και η Kalo & Associates Law Firm ως νομικοί σύμβουλοι για το αγγλικό και αλβανικό δίκαιο αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v