Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Διαγωνισμός-εξπρές για «κόκκινα» κυπριακά δάνεια

Πουλά, μέσω κλειστού διαγωνισμού, μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ. Θα υποβληθούν απευθείας δεσμευτικές προσφορές πριν τα Χριστούγεννα. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και τα δύο υποχαρτοφυλάκια.

Alpha: Διαγωνισμός-εξπρές για «κόκκινα» κυπριακά δάνεια

Διαγωνιστική διαδικασία-εξπρές για την πώληση μη εξυπηρετούμενων κυπριακών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2,2 δισ. ευρώ, ξεκίνησε η Alpha Bank, με στόχο να υπογράψει δεσμευτική συμφωνία ως το τέλος του έτους ή το αργότερο εντός Ιανουαρίου, ώστε να κατατάξει τα δάνεια στα διαθέσιμα προς πώληση.

Πρόκειται για κλειστό διαγωνισμό ενός βήματος (απευθείας κατάθεση δεσμευτικών προσφορών). Η Alpha, μέσω των συμβούλων της, απευθύνθηκε σε Bain, Fortress, Apollo και Cerberus, ενώ εντός της διαδικασίας παραμένει η PIMCO. Bain και Fortress έχουν συμπράξει και ως εκ τούτου τα ενδιαφερόμενα σχήματα είναι τέσσερα.

Οι επενδυτές έχουν υπογράψει, σύμφωνα με πληροφορίες, συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) και εισήλθαν στο Virtual Data Room. Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο «σπάει» σε δύο τμήματα. Το ένα αφορά σε δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 0,9 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν υποθήκες επί ακινήτων σημαντικής αξίας. Πρόκειται για μεγάλα εταιρικά δάνεια. Το δεύτερο περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ, με μικρότερης αξίας ενέχυρα.

Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές για το ένα ή και τα δύο υποχαρτοφυλάκια. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι εμφανίζεται σε διαγωνιστική διαδικασία η Cerberus, η οποία στο παρελθόν συζήτησε σειρά από deals με εγχώριες τράπεζες, χωρίς ποτέ οι συζητήσεις να προχωρήσουν, ενώ προσήλθε σε ελάχιστες διαγωνιστικές διαδικασίες, για προς πώληση/τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια.

Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν πριν τα Χριστούγεννα ή το αργότερο, αν απαιτηθεί παράταση, ως το τέλος του έτους. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Alpha λειτουργεί η Alantra.

Στόχος, όπως προαναφέρθηκε, είναι να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία (SPA), το αργότερο εντός Ιανουαρίου, ώστε η Alpha να κατατάξει το χαρτοφυλάκιο στα διαθέσιμα προς πώληση. Η τράπεζα εκτιμά ότι η ζημιά από την πώληση θα είναι μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ.

Εφόσον το παραπάνω χρονοδιάγραμμα υλοποιηθεί, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE ratio) του ομίλου θα υποχωρήσει, στο τέλος της φετινής χρονιάς, σε 13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v