Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το σχέδιο εξυγίανσης - ιδιωτικοποίησης της Attica Bank

Κατατίθενται σήμερα τα κεφάλαια της πρώτης ΑΜΚ. Στην Ellington οι αδιάθετες. Ακολουθεί credit review από ΤτΕ για τον καθορισμό του ύψους της ζημιάς από τιτλοποιήσεις και νέα ενεργοποίηση DTC. Νέα ΑΜΚ και ΜΟΔ ως τον Ιούλιο του 2022. Τα χρονοδιαγράμματα και οι βασικοί όροι της συμφωνίας ΤΧΣ - Ellington.

Ολο το σχέδιο εξυγίανσης - ιδιωτικοποίησης της Attica Bank

Με ταχύ ρυθμό προβλέπεται να τρέξει η διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού και (επαν)ιδιωτικοποίησης της Attica Bank, με βάση τη συμφωνία μετόχων, που έχουν υπογράψει Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με το σχήμα των επενδυτών ΤΜΕΔΕ-Ellington.

Με το πέρας της σημερινής συνεδρίασης ολοκληρώνεται η -μακρά- περίοδος εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και κατατίθενται τα κεφάλαια από ΤΧΣ, e-ΕΦΚΑ και ΤΜΕΔΕ.

Τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, λήγει η δυνατότητα ελεύθερης υπαναχώρησης για όσους εξάσκησαν δικαιώματα πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας ΤΧΣ με ΤΜΕΔΕ-Ellington και έτσι θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αδιάθετων μετοχών.

Την ίδια ημέρα θα διενεργηθεί η κατανομή τους, με την Ellington να λειτουργεί ως εγγυητής κάλυψης, απορροφώντας το συντριπτικό μέρος των αδιάθετων. Έτσι, η ΑΜΚ προβλέπεται να καλυφθεί στο σύνολό της και η Attica να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 240 εκατ. ευρώ, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την εξυγίανσή της.

Με βάσεις τις δεσμεύσεις των μετόχων, το ΤΧΣ θα εξασκήσει μερικώς τα δικαιώματά του, βάζοντας 150,7 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, ενώ το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ καλύπτει, αθροιστικά, περίπου 62 από τα 240 εκατ. ευρώ.

Αν διαφανεί ότι θα προκύψει μεγάλος αριθμός αδιάθετων μετοχών, λόγω μη εξάσκησης δικαιωμάτων προτίμησης από τρίτους μετόχους, προβλέπεται το ΤΧΣ να εξασκήσει ελαφρώς υψηλότερα δικαιώματα, βάζοντας στην ΑΜΚ 3 εκατ. ευρώ παραπάνω κεφάλαια (153,7 από 150,7 εκατ. ευρώ). Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό του, μετά την ΑΜΚ, θα ανέλθει στο 64,15%, της Ellington στο 10,76%, του ΤΜΕΔΕ στο 14,7% και του e-ΕΦΚΑ στο 10,26%. Οι λοιποί μέτοχοι θα κατέχουν μόλις το 0,13% της τράπεζας.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναθέσει σε τρίτο τη διενέργεια εστιασμένου ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για credit file review), από το οποίο θα προκύψει η τελική ζημιά εξυγίανσης του ισολογισμού της Attica.

Ο βασικός λογαριασμός αναμένεται να έρθει από τη διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση για τη λήψη κρατικής εγγύησης επί των senior notes ομολογιών των τιτλοποιήσεων.

Με ζημιές η χρήση του 2021, νέα ενεργοποίηση DTC

Ο έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Απριλίου και στην εκπνοή της περιόδου δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2021, ώστε η Attica να πάρει τη ζημιά που θα προκύψει στο Δ' τρίμηνο του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει την τρέχουσα χρήση με ζημιές και θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το άρθρο 27 Α του νόμου Χαρδούβελη για τον συμψηφισμό αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credit - DTC) από το Δημόσιο. Το Δημόσιο θα δώσει εκ νέου μετρητά για να συμψηφίσει την υποχρεώσή του, ενώ θα εκδοθούν εκ νέου warrants, τα οποία θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση.

Νέα ΑΜΚ και ΜΟΔ ως τον Ιούλιο του 2022

Το ύψος της ζημιάς από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού, συνυπολογιζομένου του οφέλους από τη μετατροπή του DTC, θα καθορίσει και το ύψος της δεύτερης αύξησης κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός τριμήνου από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2021. Δηλαδή, το αργότερο ως τον Ιούλιο, η Attica Βank θα έχει ολοκληρώσει και δεύτερη ΑΜΚ.

Βάζει λεφτά και στη δεύτερη ΑΜΚ το ΤΧΣ

Στη νέα αύξηση κεφαλαίου οι μέτοχοι θα εξασκήσουν αναλογικά τα ποσοστά τους. Δηλαδή το ΤΧΣ θα βάλει πρόσθετα κεφάλαια, όπως και ο e-ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, ή μερικούς μήνες αργότερα, θα εκδοθεί Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ή άλλο χρηματοπιστωτικό μέσο το οποίο θα καλυφθεί αποκλειστικά από την Ellington (σ.σ. δεν έχει διευκρινισθεί αν θα συμμετάσχει και το ΤΜΕΔΕ). Όταν μετατραπεί το ΜΟΔ, το σχήμα Ellington- TΜΕΔΕ θα φθάσει να ελέγχει ποσοστό άνω του 60% της τράπεζας, ενώ το ΤΧΣ θα υποστεί dilution.

Το ύψος της δεύτερης ΑΜΚ και του ΜΟΔ είναι ευθέως συνδεόμενα. Παρότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει το ύψος της τελικής ζημιάς που θα βγάλει ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού, το δεδομένο είναι ότι η Attica χρειάζεται κεφάλαια της τάξης τουλάχιστον των 150 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει αναγκαία πιστωτική επέκταση, διευρύνοντας τα έσοδά της και συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα.

Συνολικά 180 εκατ. ευρώ βάζουν ΤΜΕΔΕ-Ellington

Υπό το παραπάνω πρίσμα, αν ο έλεγχος βγάλει ζημιά της τάξης των 230-240 εκατ. ευρώ, η νέα ΑΜΚ θα είναι της τάξης των 90 με 100 εκατ. ευρώ και το ΜΟΔ της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ. Αν η ζημιά από το πόρισμα είναι μικρότερη από 230-240 εκατ. ευρώ, θα είναι αναλογικά χαμηλότερο το άθροισμα της δεύτερης ΑΜΚ και του ΜΟΔ. Το αντίστροφο (υψηλότερη ΑΜΚ, pro rata συμμετοχή ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ-Ellington) θα συμβεί, αν η πραγματική ζημιά ξεπεράσει τα 230-240 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το σχήμα Ellington - ΤΜΕΔΕ δεν θα βάλει στις δύο ΑΜΚ και για την εξ ολοκλήρου κάλυψη του ΜΟΔ περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ. Όσα, δηλαδή, ήταν διατεθειμένο να βάλει εξαρχής. Το μόνο που άλλαξε, είναι ο χρονισμός των επιμέρους καταβολών (βάζει περισσότερα στην πρώτη ΑΜΚ και λιγότερα εν συνεχεία).

Αποεπένδυση σε βάθος χρόνου για ΤΧΣ

Το πολυετές business plan της Attica επί του οποίου έχουν συμφωνήσει ΤΧΣ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington προβλέπει πως το ΤΧΣ θα αποεπενδυθεί έχοντας πάρει πίσω το σύνολο των κεφαλαίων που έβαλε σε πρώτη και δεύτερη ΑΜΚ, εξασφαλίζοντας και μια απόδοση επί των επενδυμένων κεφαλαίων της τάξης του 2,5% με 5%.

Υπενθυμίζεται ότι αν δεν προέκυπτε απόδοση, η επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ που κάνει το ΤΧΣ στην Attica δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και επομένως να εγκριθεί από το Γενικό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v