Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: «Κλειδώνουν» οι όροι για τη δημιουργία μονάδας στις ΗΠΑ

Ανατέθηκε στην Ørsted από την πολιτεία του Μέριλαντ η κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ, εξέλιξη που αποτελούσε προαπαιτούμενο για να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική εταιρεία για παραγωγική μονάδα υποβρύχιων καλωδίων.

Cenergy: «Κλειδώνουν» οι όροι για τη δημιουργία μονάδας στις ΗΠΑ

Σε συνέχεια της από 4 Οκτωβρίου 2021 ανακοίνωσης (https://cenergyholdings.com/el/new/pressrelease/), η Cenergy Holdings ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η Πολιτεία του Maryland των ΗΠΑ προέβη τη 17η Δεκεμβρίου 2021 στην ανάθεση στην εταιρεία Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην εν λόγω Πολιτεία.

Η Εταιρεία και η Ørsted αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“inter array cables”) εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση. 

Οπως έγραψε το Euro2day.gr, ο δανέζικος κολοσσός ανέλαβε τελικά την κατασκευή του θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 846 Mw στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ (θα παράγει πράσινη ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 250.000 κατοικιών).

Θυμίζουμε ότι η ανάληψη του συγκεκριμένου project αποτελούσε προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του προαναφερθέντος deal.

Ειδικότερα, η ανάθεση του συγκεκριμένου project στην Ørsted δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του πολυεθνικού Ομίλου, με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση να αναφέρεται και στη δέσμευση για τη δημιουργία στην πολιτεία του Mέριλαντ της πρώτης πλήρως καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στη συγκεκριμένη Πολιτεία, σε συνεργασία με την Ελληνικά Καλώδια (θυγατρική της Cenergy).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι πέραν του συγκεκριμένου έργου, οι Δανοί έχουν αναλάβει ευρεία σειρά ανάλογων συμβάσεων στις ΗΠΑ, γεγονός που αφορά και τις προοπτικές της νέας παραγωγικής μονάδας που θα δημιουργήσουν σε συνεργασία με τη Cenergy.

Ειδικότερα, η Ørsted αναφέρει ότι η ανάληψη του συγκεκριμένου project δηλώνει την ηγετική της θέση την αγορά των ΗΠΑ με συνολικές αναθέσεις γύρω στα 5 Gw, οι οποίες αποφέρουν σημαντικά οφέλη κατά τη διάρκεια των σταδίων της προμήθειας (εδώ εμπλέκεται και η Cenergy), της κατασκευής και της λειτουργίας.

Ζητούμενο για την αγορά αποτελεί η δημοσιοποίηση των όρων σύμπραξης μεταξύ Ørsted και Cenergy, με τα βασικότερα ερωτήματα που καλούνται να απαντηθούν να είναι ο τρόπος χρηματοδότησης για την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας, αλλά και το αν (και με ποιο τρόπο) οι Δανοί θα αποκτήσουν μειοψηφική συμμετοχή στη Cenergy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v