Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Κατατίθενται δεσμευτικές για κυπριακά NPEs 2,2 δισ. ευρώ

Στην τελική ευθεία η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων από κυπριακές real estate εταιρείες καθώς και παρεπόμενα στεγαστικά (project Sky). Αναμένονται τουλάχιστον τρεις προσφορές. Πώς σπάει σε δύο τμήματα το χαρτοφυλάκιο.

Alpha Bank: Κατατίθενται δεσμευτικές για κυπριακά NPEs 2,2 δισ. ευρώ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός πώλησης μη εξυπηρετούμενων κυπριακών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2,2 δισ. ευρώ, από την Alpha Bank, καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένο να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, με στόχο, εφόσον αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής/ές, να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία εντός Ιανουαρίου.

Πρόκειται για κλειστό διαγωνισμό ενός βήματος (απευθείας κατάθεση δεσμευτικών προσφορών). Η Alpha, μέσω των συμβούλων της, απευθύνθηκε σε Bain, Fortress, Apollo και Cerberus, ενώ εντός της διαδικασίας παρέμεινε η PIMCO. Bain και Fortress έχουν συμπράξει.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο «σπάει» σε δύο τμήματα. Το ένα αφορά σε δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 0,9 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν υποθήκες επί ακινήτων σημαντικής αξίας. Το δεύτερο περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ, με μικρότερης αξίας ενέχυρα, το οποίο φέρεται να συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των περισσότερων επενδυτών. 

Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια από δεκάδες κυπριακές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δραστηριοποιήθηκαν στο real estate καθώς και στεγαστικά που δόθηκαν για την αγορά υπό ανέγερση κατοικιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδείς εκ των ενδιαφερομένων θα υποβάλει προσφορά και για τα δύο υπο-χαρτοφυλάκια. Cerberus, Apollo και το σχήμα Bain-Fortress ήταν ενεργές στο Virtual Data Room και αναμένεται να υποβάλουν προσφορές. Η PIMCO γνωρίζει καλά τα δύο χαρτοφυλάκια από την προηγούμενη διαπραγμάτευση με την Alpha.

Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Alpha λειτουργεί η Alantra. Η τράπεζα εκτιμά ότι η ζημιά από την πώληση θα είναι μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ.

Η αρχική κατεύθυνση, που είχε δοθεί στους επενδυτές, ήταν ότι η συναλλαγή επρόκειτο να ολοκληρωθεί εντός του Α' εξαμήνου του 2022, αποφασίστηκε, όμως, να επιταχυνθεί η διαδικασία. Αν υπογραφεί SPA εντός Ιανουαρίου, η Alpha θα κατατάξει το χαρτοφυλάκιο στα διαθέσιμα προς πώληση και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE ratio) θα υποχωρήσει στις 31/12/2021 σε 13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v