Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο όμιλος ENI εξαγόρασε τη Solar-Konzept Greece

Με την κίνηση αυτή σηματοδοτείται η είσοδος του ομίλου στην ελληνική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, την οποία επιδιώκει να αναπτύξει σε συνεργασία με τη ΖΕΝΙΘ, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο. Ο ρόλος της Italgas.

Ο όμιλος ENI εξαγόρασε τη Solar-Konzept Greece

Επεκτείνει την επενδυτική παρουσία της στην Ελλάδα η Eni Gas e Luce, μέλος του ομίλου της ιταλικής ENI και αποκλειστικός μέτοχος της εταιρείας προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού ΖΕΝΙΘ. Αυτή τη φορά εισέρχεται στην αγορά των φωτοβολταϊκών, με την εξαγορά της εταιρείας Solar-Konzept Greece Α.Ε., στην οποία μέτοχοι είναι η γερμανική Solar-Konzept International Gmbh, με έδρα το Αμβούργο και ο Γιώργος Τζανίδης, ο οποίος έχει και τη θέση του CEO.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η συμφωνία μεταξύ της Plenitude, όπως μετονομάσθηκε από τις αρχές του έτους η Eni Gas e Luce, και της Solar-Konzept Greece έκλεισε την προηγούμενη Παρασκευή. H Solar-Konzept Greece ιδρύθηκε το 2018 και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα των φωτοβολταϊκών, έχοντας σήμερα pipeline έργων σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, συνολικής ισχύος 800 MW.

Με την εξαγορά της, όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Plenitude, σηματοδοτείται η είσοδος της ιταλικής εταιρείας στην ελληνική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, την οποία επιδιώκει να αναπτύξει σε συνεργασία με τη ΖΕΝΙΘ, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο.

Η ΖΕΝΙΘ εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή πάνω από 500.000 μετρητές, για την προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Τα 2/3 των πελατών της είναι στο φυσικό αέριο και το υπόλοιπο στον ηλεκτρισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι οι πελάτες της ΖΕΝΙΘ να τροφοδοτούνται πλέον με ενέργεια από ΑΠΕ.

Στον τομέα των ΑΠΕ η Ελλάδα είναι η τρίτη, κατά σειρά, χώρα στην οποία επενδύει η Plenitude, μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, που προηγήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο. Γίνεται, έτσι, η χώρα μας, όπως αναφέρει η Plenitude, κομμάτι της στρατηγικής της ιταλικής εταιρείας για την επέκτασή της σε όλες τις χώρες, όπου συνδυάζεται το «πάντρεμα» με τη λιανική προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Η Eni Gas e Luce ιδρύθηκε το 2017, ως θυγατρική της ENI. To 2019 εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής Sea Spa, μπαίνοντας έτσι στην παροχή υπηρεσιών ενεργειακής απόδοσης. Ένα χρόνο μετά, το 2020, εξαγοράζει το 70% της επίσης ιταλικής Evolvere και γίνεται ηγέτης στην Ιταλία στην κατανεμημένη παραγωγή από ΑΠΕ. Τον Ιανουάριο του 2021, αποκτά το 100% της ισπανικής Aldro Energia, εταιρείας προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, βάζοντας πόδι στην ισπανική αγορά. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου εξαγοράζει τη γαλλική Dhamma Energy Group, που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα στη Γαλλία και την Ισπανία. Τον ίδιο μήνα γίνεται απόσχιση του τομέα των ΑΠΕ από τη μητρική ENI και η εισφορά τους στην Eni Gas e Luce. Ένα μήνα μετά, τον Αύγουστο, η τελευταία πραγματοποιεί μία ακόμη εξαγορά, της ιταλικής Be Power Spa, ενισχύοντας έτσι τις υπηρεσίες ηλεκτρικής φόρτισης σε Ιταλία και Ευρώπη. Τον Νοέμβριο ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αλλαγή της επωνυμίας της Eni Gas e Luce σε Plenitude και με αυτή την ονομασία πλασάρεται πλέον στην αγορά από τις αρχές του 2022.

Να σημειωθεί ότι η Plenitude κατέχει το 49% στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία εξαγοράστηκε από την Italgas.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ως τα τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε, στη συνέχεια, η Italgas, αφού γίνει ιδιοκτήτης κι αυτού του περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΠΑ Υποδομών, να προχωρήσει στην πρότασή της για την εξαγορά του 49% της Plenitude στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Η συναλλαγή αυτή ήταν δεσμευτικός όρος για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v