Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ στις ΑΠΕ το 2021 για την Enel Green Power

Με περισσότερα από 5 GW χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εγκαταστάθηκαν σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2021, συμπεριλαμβανομένων 220 MW αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες για πρώτη φορά, η Enel Green Power έχει σημειώσει νέο ρεκόρ.

Νέο ρεκόρ στις ΑΠΕ το 2021 για την Enel Green Power

Η Enel Green Power (EGP) σημείωσε νέο ρεκόρ το 2021 κατασκευάζοντας 5.120 MW νέας χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων 220 MW για αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες για πρώτη φορά. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια αύξηση 2.014 MW (+64,8%) σε σύγκριση με τη χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας που εγκαταστάθηκε το 2020.

Επιπλέον, η EGP σημείωσε ρεκόρ όσον αφορά την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές το 2021 με περίπου 119 TWh, εκ των οποίων 55,4 TWh αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ενώ σημείωσε αύξηση 9 TWh σε σύγκριση με το 2020, με 57 TWh υδροηλεκτρικής και 6 TWh γεωθερμικής ενέργειας. Αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση των έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή, τα οποία έφτασαν περίπου τα 370 GW, και περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας Μπαταριών (BESS) και χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας που ήδη εκτελείται.

«Το 2021, η Enel Green Power σημείωσε νέα ρεκόρ στην ανάπτυξή της, η οποία, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επέφερε η πανδημία COVID-19, συνεχίζεται με μεγάλη ταχύτητα, εγγυώμενη παράλληλα ότι η ασφάλεια παραμένει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας», σχολίασε ο Σαλβατόρε Μπερναμπέι, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power.

«Αυτά τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν ένα νέο σημείο αναφοράς για τον κλάδο και αποτελούν για άλλη μια φορά απόδειξη της παγκόσμιας ηγετικής μας θέσης. Πράγματι, διαχειριζόμαστε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό στόλο παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο. Στο εγγύς μέλλον, θα επιταχύνουμε τη βιώσιμη ανάπτυξή μας, σύμφωνα με το όραμα του Ομίλου Enel, το οποίο προβλέπει ως στόχο συνολικής χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες, περίπου 154 GW έως το 2030. Απευθύνουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε ολόκληρη την ομάδα της EGP, τους συνεργάτες μας και τις τοπικές κοινωνίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Το πάθος, ο ενθουσιασμός και ο επαγγελματισμός τους είναι αυτά που καθιστούν δυνατή την επίτευξη ολοένα και πιο απαιτητικών στόχων.»

Η νέα χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών που κατασκευάστηκαν από την Enel Green Power μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, περιλαμβάνει περίπου 70 μονάδες, κυρίως αιολικές (2.596 MW) και ηλιακές (2.238 MW). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έτους η EGP κατασκεύασε συνολικά 220 MW BESS (Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας Μπαταριών) στα αιολικά εργοστάσια Lily, Azure Sky Solar και Azure Sky στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, η νέα δυναμικότητα κατανέμεται ως εξής:

• 832 MW στην Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία.
• 1.950 MW στη Λατινική Αμερική, κυρίως στη Βραζιλία και τη Χιλή.
• 1.364 MW στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
• 754 MW σε Αφρική, Ασία και Ωκεανία.

Η EGP κατάφερε να επιτύχει αυτό το ρεκόρ σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία COVID-19. Κατά τη διαδικασία κατασκευής της νέας αυτής χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας, ο Όμιλος έθετε πάντα ως κύρια προτεραιότητα την προστασία της υγείας των εργαζομένων και της κοινότητας όπου δραστηριοποιείται.

Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η νέα χωρητικότητα που εγκαταστάθηκε το 2021 θα παράγει περίπου 16,3 TWh ετησίως, εξοικονομώντας ετησίως την εκπομπή περίπου 11 εκατομμυρίων τόνων CO2. Αυτό το αποτέλεσμα θα συμβάλλει επίσης στον στόχο του Ομίλου Enel για μείωση των άμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ("GHG") στα 140 gCO2eq/kWh το 2024, θέτοντας τον Όμιλο σε καλό σημείο ώστε να επιτύχει τον στόχο της μείωσης κατά 80% των άμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017, σύμφωνα με το σενάριο του 1,5°C, καθώς και τον στόχο Sustainable Net Zero 2040.

Το 2021, ο Όμιλος Enel έκανε επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος παραγωγής σταματώντας τις δραστηριότητές του σε μονάδες με καύση άνθρακα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.983 MW: Στη Litoral (1.120 MW, Ανδαλουσία, Ισπανία), στη La Spezia (548 MW, Liguria, Ιταλία) και στις μονάδες 1 και 2 στη Fusina (315 MW, Βένετο, Ιταλία).



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v