Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Πάνω από τις προβλέψεις θα είναι τα κέρδη του 2022

Διπλάσια κέρδη από αυτά του 2020 περιμένει η εταιρεία τη φετινή χρονιά. Θα είναι ακριβή η «πράσινη μετάβαση», επισημαίνει ο επιχειρηματίας. Το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της ενεργειακής κρίσης και η συνέχιση της επαναγοράς μετοχών.

Mytilineos: Πάνω από τις προβλέψεις θα είναι τα κέρδη του 2022

Κέρδη ύψους πλέον των 260 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση 2022 αναμένει η Mytilineos. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Mυτιληναίος, μιλώντας χθες το απόγευμα στους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του 2021, υπογράμμισε ότι το 2022 θα είναι πιο επιτυχημένο από το 2021 και επιβεβαίωσε την αρχική πρόβλεψή του για διπλασιασμό της κερδοφορίας στο τρέχον έτος, σε σχέση με το 2020, σε ένα περιβάλλον που παραμένει ρευστό και εφόσον δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα. Μάλιστα, όπως τόνισε, «εργαζόμαστε όλοι ακόμα και να ξεπεράσουμε αυτό το ποσό».

Ο κ. Mυτιληναίος προειδοποίησε για αναταράξεις που θα επιφέρει στο μέλλον ο τομέας της ενέργειας. Το 2021 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, είπε και επανέλαβε ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι ακριβή και θα διαρκέσει αρκετά. «Θα επιβιώσουν μόνον οι εταιρείες που θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν των δυσκολιών. Και η Mytilineos απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει».

Η Mytilineos έχει καταφέρει να καταστεί εταιρεία αξίας και ανάπτυξης, ένας ιδανικός συνδυασμός σπάνιος για τις παγκόσμιες αγορές, επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος. Σήμερα οι εταιρείες είναι είτε Growth (αυτές που επανεπενδύουν τα κέρδη τους, αναπτύσσονται συνέχεια και με ταχύτητα), είτε Stock Value (χαμηλότερου ρίσκου, που δίνουν μέρισμα στους μετόχους, σαν ομόλογο που αποφέρει συνεχώς απόδοση και δεν χάνει την αξία του). Αυτός ο συνδυασμός για τη Mytilineos δημιουργεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Έτσι, παρά την ενεργειακή κρίση και το γεγονός ότι πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη κλείνουν, θωρακιζόμαστε και παραμένουμε αποτελεσματικοί, τόνισε ο μάνατζερ της Mytilineos.

Στον τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης (SES, πρώην ΜΕΤΚΑ) η Mytilineos επενδύει σε έργα όπως ενέργεια από απορρίμματα, καθώς και στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, μέσω της θυγατρικής Zeologic. Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε νέες συμφωνίες για έργα σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Στα παραδοσιακά έργα και στην κατασκευή μονάδων, η εταιρεία έχει πλέον μοναδική τεχνογνωσία και ως ενιαία Mytilineos διαθέτει, όπως ειπώθηκε, το απαραίτητο μέγεθος για να διεκδικήσει μεγάλα έργα. Ο κ. Mυτιληναίος προέβλεψε ότι η ζήτηση αερίου κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης θα αυξηθεί. Συνεπώς, πρόσθεσε, οι υποδομές φυσικού αερίου και ειδικά τα CCGTs (μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο) θα είναι οι πιο σημαντικές. «Ήδη βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη ακόμα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης», είπε.

Στο RSD η Mytilineos χωρίζει τη δραστηριότητά της σε δύο σκέλη. Στα έργα που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ υπό εξέταση είναι τα Βαλκάνια. Στην πώληση έργων, όταν τα περιθώρια κέρδους είναι καλά. Η Mytilineos χαρακτηρίζει «πολύ ικανοποιητικές» τις πωλήσεις έργων της μέχρι στιγμής.

Για τον τομέα της μεταλλουργίας διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι οι τιμές φαίνεται ότι θα διατηρηθούν υψηλές και κατά τα επόμενα χρόνια. Η Mytilineos κινείται με σύνεση, όπως υπογραμμίστηκε, ενώ επενδύει σημαντικά στην παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου. Παράλληλα, επίκειται άμεσα και η τελική επενδυτική απόφαση για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας.

Ο κ. Mυτιληναίος υπέδειξε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο μέτρησης παγκοσμίως για τους δείκτες ESG, με τη Mytilineos να επιδεικνύει υψηλές διακρίσεις στον τομέα αυτό. «Το κοινό πλαίσιο θα βοηθήσει επιχειρήσεις και επενδυτές», επισήμανε.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι θα συνεχιστεί η επαναγορά μετοχών από τη Mytilineos.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v