Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο retail bond για Ελληνικό εξετάζει η Lamda Development

Συζητά με τράπεζες έκδοση ΚΟΔ ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές. Η νέα επικαιροποίηση του business plan και η καθυστέρηση στις εισπράξεις από βίλες. Επιφυλακτικότερη η αγορά.

Δεύτερο retail bond για Ελληνικό εξετάζει η Lamda Development

Την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, το οποίο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α (retail bond), εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Lamda Development, όταν και εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις αγορές, με στόχο την άντληση δανεισμού για τη χρηματοδότηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό.

Το ποσό που επιδιώκει να αντλήσει από το ευρύ επενδυτικό κοινό η Lamda κινείται πέριξ των 230 εκατ. ευρώ και θα καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της επένδυσης, μετά τη νέα επικαιροποίηση του business plan της πρώτης πενταετίας. Η Lamda έχει ήδη ενημερώσει τις τράπεζες για τη διαδικασία επικαιροποίησης του business plan (σ.σ. δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί) και την πρόθεσή της να εξασφαλίσει δανεισμό από τρίτες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι Eurobank και Πειραιώς έχουν υπογράψει head of terms για τη δανειοδότηση με 1,16 δισ. ευρώ των επενδύσεων της πρώτης πενταετίας. Εφόσον οι συνθήκες επιτρέψουν την έκδοση retail bond σε αποδεκτή τιμολόγηση, το ποσό του δανεισμού από τις δύο τράπεζες θα μειωθεί.

Η έκδοση νέου retail bond (σ.σ. η Lamda έχει ήδη δανειστεί 320 εκατ. ευρώ το 2020 από το επενδυτικό κοινό) θα παράσχει την απαραίτητη ευχέρεια, ώστε να ενταχθεί στο πλάνο πρώτης πενταετίας η κατασκευή πρόσθετων γραφειακών συγκροτημάτων και να μην υπάρξει επίπτωση από σημειωθείσες ή νέες καθυστερήσεις εισπράξεων στο μέτωπο των πωλήσεων και τη μετάθεση του IPO της Lamda Malls για το 2023.

Μόλις προχθές, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου γνωστοποίησε νέα αναθεώρηση του στόχου φετινών εισπράξεων από τις πωλήσεις των 27 παραθαλάσσιων οικοπέδων, επί των οποίων προβλέπεται να αναγερθούν βίλες.

Η Lamda αναμένει να εισπράξει, φέτος, μόνο τις προκαταβολές (50% του συνολικού τιμήματος) από τις πωλήσεις των 27 οικοπέδων. Ήτοι, περίπου 94 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε καθοδηγήσει την αγορά για είσπραξη, εντός του 2022, του συνόλου του τιμήματος (188 εκατ. ευρώ), δίνοντας το εξής χρονοδιάγραμμα: είσπραξη του 50% του παραπάνω ποσού (προκαταβολή) εντός του α' τριμήνου και του υπόλοιπου 50% μέχρι το τέλος της χρονιάς, μετά την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Η υπογραφή των συμβολαίων πώλησης για τα 27 οικόπεδα αποδεικνύεται τεχνικά δυσκολότερη των αρχικών εκτιμήσεων, λόγω σύνθετων νομικών θεμάτων, που άπτονται αναβλητικών αιρέσεων. Ως εκ τούτου, αναμένεται να καθυστερήσει. Κάποια συμβόλαια, με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται να υπογραφούν ως το τέλος του μήνα και τα υπόλοιπα εντός της χρονιάς.

Την καθυστέρηση στις εισπράξεις από τα οικόπεδα για βίλες προβλέπεται να καλύψουν οι προκαταβολές από τα συμβόλαια πώλησης διαμερισμάτων του MRT, καθώς και κατοικιών, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να εισπραχθούν, φέτος, προκαταβολές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (σ.σ. το 20%) από τα συμβόλαια πώλησης του συνόλου των διαμερισμάτων του MRT, καθώς και άλλα περίπου 50 εκατ. ευρώ (σ.σ. το 20% του συνολικού τιμήματος) από τις προκαταβολές για κατοικίες.

Οι αναλυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί και αναμένουν κάποιες υπογραφές συμβολαίων για διαμερίσματα του MRT το τελευταίο τρίμηνο του έτους και των υπολοίπων το 2023, ενώ υπάρχει και μια μικρή ανησυχία για τις επιπτώσεις στη ζήτηση πολυτελών διαμερισμάτων και οικοπέδων για ανέγερση βιλών από τους κραδασμούς που προκαλεί η σύγκρουση Ρωσίας - Δύσης, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τέλος, το business plan για τα έργα της πρώτης πενταετίας είχε επικαιροποιηθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μετά την απόφαση της Lamda να αποσυρθεί από την κατασκευή στις βίλες του Ελληνικού, περιοριζόμενη μόνο στην πώληση των οικοπέδων και σε τυχόν υπηρεσίες project manager.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v