Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Πώς μεταφράζεται η νέα σύγκληση Γ.Σ. του «Ομολόγου 3»

Το πρόβλημα ρευστότητας και το σενάριο του «γαλαντόμου» στρατηγικού επενδυτή. Γιατί σε καμιά από τις γενικές συνελεύσεις και των τριών ομολογιακών εκδόσεων δεν έχει επιτευχθεί απαρτία που να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων. Η ατζέντα της γενικής συνέλευσης.

MLS: Πώς μεταφράζεται η νέα σύγκληση Γ.Σ. του «Ομολόγου 3»

Σε νέα σύγκλιση γενικής συνέλευσης των κατόχων του τρίτου ομολόγου προχωρεί η MLS την 4η Απριλίου, με μια ευρεία σειρά θεμάτων, σε μια νέα προσπάθειά της να επιτύχει την ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία των δύο τρίτων έτσι ώστε να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις.

Ειδικότερα μεταξύ των θεμάτων της συνέλευσης συμπεριλαμβάνονται ζητήματα ενημέρωσης των ομολογιούχων, λήψη απόφασης με την οποία οι ομολογιούχοι ως πιστωτές παρέχουν δήλωση ότι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης της εκδότριας (η εν λόγω απόφαση/δήλωση δεν δεσμεύει τους ομολογιούχους για την έγκριση και συνυπογραφή από αυτούς της επικείμενης συμφωνίας εξυγίανσης), ή αντίθετα η καταγγελία του προγράμματος.

Το πρώτο ζητούμενο εστιάζεται στο κατά πόσο αυτή τη φορά θα μπορέσει να προκύψει η απαιτούμενη απαρτία, καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε καταστεί δυνατόν σε αντίστοιχη κίνηση της εταιρείας το Δεκέμβριο. Το συγκεκριμένο ομόλογο είχε καλυφθεί κατά ένα σημαντικό ποσοστό από το βασικό μέτοχο της MLS Γιάννη Καματάκη και κατά το μεγαλύτερο μέρος του από το εξωτερικό.

Άρα, το ερώτημα παραμένει: Γιατί οι ομολογιούχοι του εξωτερικού οι οποίοι… αγνόησαν τις δύο γενικές συνελεύσεις του Δεκεμβρίου που ήταν διαδικτυακές, θα σπεύσουν αυτή τη φορά στην έδρα της MLS (Θεσσαλονίκη) όπου θα διεξαχθεί η επικείμενη Γ.Σ.; Πρόκειται για… πολύ δύσκολη άσκηση.

Ένα δεύτερο θέμα που τίθεται είναι το κατά πόσο αυτή την περίοδο η διοίκηση της MLS έχει στα χέρια της πειστική-ρεαλιστική πρόταση προς τους ομολογιούχους. Υπάρχει ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος είναι διατεθειμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη επενδύοντας στην εταιρεία, κάτω από έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με τον οποίον θα συμφωνήσουν οι ομολογιούχοι της τρίτης, αλλά και των άλλων δύο προηγούμενων εκδόσεων;

Η διοίκηση της ΜLS δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε σχετική ανακοίνωση, ενώ κύκλοι της αγοράς, εκτιμούν ότι -παρά τις κατά καιρούς κρούσεις και συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα- αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό «πάνω στο τραπέζι», ικανό να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα.

Κοινή και δυσάρεστη διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της εταιρείας και πως θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ περισσότερα πράγματα από τότε που το πρόβλημα της ρευστότητας της MLS ήρθε στην επιφάνεια (φθινόπωρο 2019).

Νομικοί κύκλοι μάλιστα με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr εκτίμησαν ότι ο μόνος τρόπος προκειμένου η MLS να ξεπεράσει το -ανυπέρβλητο μέχρι σήμερα- εμπόδιο της ελάχιστης απαιτούμενης απαρτίας του 66,7%, είναι να προσφύγει στα δικαστήρια θεωρώντας το συγκεκριμένο όρο της σύμβασης των ομολόγων ως καταχρηστικό και αντ’ αυτού να ισχύσουν οι ελάχιστες απαρτίες που προβλέπονται στο νόμο περί ανωνύμων εταιρειών (το 33,34%).

Άλλωστε σε καμιά από τις γενικές συνελεύσεις και των τριών ομολογιακών εκδόσεων δεν έχει επιτευχθεί απαρτία που να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων, λόγω και του μεγάλου αριθμού των ομολογιούχων.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, χωρίς μια τέτοια αλλαγή, ακόμη και το θετικότερο σενάριο προσέλκυσης ενός ισχυρότατου και «γαλαντόμου» στρατηγικού επενδυτή, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Πόσο μάλλον, όταν τέτοιος στρατηγικός επενδυτής δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v