Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευ. Βασιλάκης: H Aegean πέρασε το τεστ επιβίωσης

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να παραδοθούν στην Aegean 12 αεροσκάφη Airbus και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν παραδοθεί ακόμη 10. Στο 80%-82% του 2019 οι προκρατήσεις.

Ευ. Βασιλάκης: H Aegean πέρασε το τεστ επιβίωσης

Την εκτίμησή του ότι το 2022 θα είναι η πρώτη μη ζημιογόνα χρονιά για την Aegean μετά την πανδημία του κορωνοϊού εξέφρασε ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχιος Βασιλάκης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, επισημαίνοντας ότι η Αegean κατάφερε να περάσει το τεστ επιβίωσης.

Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η εταιρεία επιχειρεί μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και λόγω της αύξησης του κόστους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, ο κύριος στόχος για το 2022 είναι η ενίσχυση της πληρότητας των αεροσκαφών με απώτερο σκοπό και τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους.

Αναφερόμενος στη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει η εταιρεία για το 2022, ο Ευτ. Βασιλάκης τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην «επιστροφή» της Aegean στην Αθήνα, με την προσθήκη 15 δρομολογίων που είχαν σταματήσει τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.

Σχετικά με τις προκρατήσεις ο πρόεδρος της εταιρείας είπε ότι βρίσκονται στο 80%-83% των επιπέδων του 2019, ενώ επεσήμανε ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι κρατήσεις ήταν 4 φορές περισσότερες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021. Βέβαια, όπως τόνισε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ζήτηση και οι ταξιδιώτες δεν φαίνεται να τροποποιούν τα πλάνα τους για το καλοκαίρι, ενδέχεται οι επικρατούσες συνθήκες να οδηγήσουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο αριθμός πτήσεων της εταιρείας σε σχέση με το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά 30% το α’ τρίμηνο του 2022, κατά 18% το β’ τρίμηνο και κατά 5% το γ’ τρίμηνο, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό, και να παραμείνει στα προ πανδημίας επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο. «Αυτό σημαίνει ότι θα προσφέρουμε περίπου 15-15,2 εκατ. θέσεις το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδεινωθεί το ευρύτερο περιβάλλον», τόνισε ο Ευτ. Βασιλάκης, θέτοντας ως στόχο την επίτευξη συντελεστή πληρότητας άνω του 75% από 65,5% το 2021.

Ως προς την αναδιάρθρωση του στόλου της, η εταιρεία, η οποία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού είχε μεταθέσει τους αρχικά συμφωνηθέντες χρόνους παράδοσης των αεροσκαφών Airbus της οικογένειας A320 neo για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να εξασφαλιστεί η ρευστότητα της εταιρείας, επιταχύνει εκ νέου την αρχική παραγγελία της που προέβλεπε την απόκτηση έως 46 αεροσκαφών. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να παραδοθούν στην Αegean 12 αεροσκάφη Airbus και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν παραδοθεί ακόμη 10, με την Aegean να έχει εξασκήσει το δικαίωμα μετατροπής 6 αεροσκαφών από Α320 σε Α321.

Στην ίδια κατεύθυνση, η εταιρεία συμφώνησε την πρόωρη λήξη και επαναπαράδοση στον εκμισθωτή 8 αεροσκαφών τύπου Q400 και την αντικατάστασή τους με την αγορά τριών αεροσκαφών ATR72-600 και τη μίσθωση έξι ακόμη. Το ένα από τα τρία αεροσκάφη τύπου ATR72-600 έχει ήδη παραληφθεί και τα άλλα δύο αναμένεται να παραδοθούν στην εταιρεία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Αναφορικά με τα 6 αεροσκάφη ATR72-600 που θα μισθώσει, η Aegean έχει παραλάβει ήδη τα δύο και τα υπόλοιπα τέσσερα αναμένεται να παραδοθούν στην εταιρεία εντός του α’ εξαμήνου του 2022.

«Στο τέλος του 2023 θα είμαστε πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε προγραμματίσει πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευτ. Βασιλάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v