Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρασκευή αποφασίζει ο Αρειος Πάγος για την πιλοτική δίκη

Εγιναν δύο ξεχωριστές ακροάσεις: της ΔΕH με την ΕΚΠΟΙΖΩ και μετά με τον ΙΝΚΑ. Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπέρ των οργανώσεων που έχουν υποβάλλει συλλογικές αγωγές. Αιχμή και οι μονομερής διακοπή συμβάσεων για σταθερά τιμολόγια.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρασκευή αποφασίζει ο Αρειος Πάγος για την πιλοτική δίκη

Την Παρασκευή θα ανακοινώσει ο Άρειος Πάγος την απόφαση του για την τύχη της πιλοτικής δίκης που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ, προκειμένου να κριθούν άπαξ η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και άλλα ζητήματα που εγείρουν κατά της Επιχείρησης δύο οργανώσεις καταναλωτών, η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ.

Χθες πραγματοποιήθηκε η ακρόαση των εμπλεκομένων μερών ενώπιον της τριμερούς επιτροπής του Αρείου Πάγου, με επικεφαλής την πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου Μαρία Γεωργίου. Έγιναν, συγκεκριμένα, δύο ξεχωριστές ακροάσεις: της ΔΕH με την ΕΚΠΟΙΖΩ και της ΔΕH με το ΙΝΚΑ. Και στις δύο έκανε παρέμβαση υπέρ των οργανώσεων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ έχουν υποβάλλει συλλογικές αγωγές κατά της ΔΕH, με προμετωπίδα το θέμα της Ρήτρας, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως η μονομερής διακοπή συμβάσεων για σταθερά τιμολόγια, και οι οποίες ορίσθηκε, εξ αναβολής, να εκδικαστούν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 6 Ιουλίου, ενόψει της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Η ΔΕH επιδιώκει να γίνει πιλοτική δίκη, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις αγωγές που συνοδεύονται από ασφαλιστικά μέτρα για μη διακοπή ρεύματος. Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί από διάφορα δικαστήρια ανά την επικράτεια περί τις 20 αποφάσεις που προστατεύουν καταναλωτές, στη συντριπτική πλειονότητά τους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης μέχρι να εκδικαστούν οι κύριες αγωγές.

Αυτό, όμως, δημιουργεί προβλήματα στη ΔΕH, καθώς, σύμφωνα με πηγές της Επιχείρησης, αναγκάζεται να παρέχει ρεύμα ακόμη και σε πελάτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Μία πιλοτική δίκη, συνεπώς, θα μπορούσε να κρίνει, κατά τη ΔΕH, οριστικά τα ζητήματα για τα οποία εγκαλείται και να λειτουργήσει ως νομολογία, ξεκαθαρίζοντας τη νομιμότητα ή μη, είτε των συλλογικών διεκδικήσεων καταναλωτών, είτε μεμονωμένων συναφών αγωγών.

Τα εμπλεκόμενα μέρη ανέπτυξαν χθες ο καθένας τα επιχειρήματα του, με τις δύο οργανώσεις να υποστηρίζουν ότι οι συλλογικές αγωγές δεν πληρούν τις δικονομικές προϋποθέσεις για να εισαχθούν σε πιλοτική δίκη. Προσέθεσαν, επίσης, ότι μία πιλοτική δίκη δεν μπορεί να έχει ως αντικείμενο το σύνολο των όσων θίγονται με τις συλλογικές αγωγές.

Ο λόγος, πλέον, στον Άρειο Πάγο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v