Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαίσιο: Πιθανή επιστροφή κεφαλαίου, υπόσχεση για... business story

Πιεσμένες οι πωλήσεις το 2022, σύμφωνα με τη διοίκηση. Επιφυλάχθηκε για επιστροφή κεφαλαίου εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην οικονομία. Μακρόπνοη στρατηγική, με επένδυση σε logistics και e-commerce. Χρονιά ορόσημο το 2021.

Πλαίσιο: Πιθανή επιστροφή κεφαλαίου, υπόσχεση για... business story

Μέρισμα 10 λεπτά ανά μετοχή (μικτό) ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της Πλαίσιο, με τη διοίκηση να επιφυλάσσεται και για επιστροφή κεφαλαίου εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Απαντώντας σε προτάσεις μετόχων για υψηλότερο μέρισμα ο Κώστας Γεράρδος, CEO και Αντιπρόεδρος της εταιρείας, τόνισε ότι το μέρισμα είναι 100% πάνω από πέρυσι, χρονιά κατά την οποία υπήρχε και επιστροφή κεφαλαίου.

"Βλέποντας την οικονομία να σταθεροποιείται στο επόμενο διάστημα, θα μπορούσαμε να κινηθούμε αναπτυξιακά, ώστε η μετοχή να πάρει κάποια καλύτερη τροπή. Προφανώς είναι προς όφελος και των βασικών μετόχων να πάει καλά η μετοχή", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεράρδος εξηγώντας ότι για να ανέβει η μετοχή θέλει ένα business story το οποίο σε ένα ρευστό περιβάλλον είναι δύσκολο να το υποσχεθεί κανείς.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Γεράρδος, υπενθύμισε ότι πέρυσι η Πλαίσιο Computers έδωσε μέρισμα 5 λεπτών/μετοχή και σημαντική επιστροφή κεφαλαίου, κάτι που θα έπρεπε να δείξει μια δυναμική στη μετοχή, η οποία ωστόσο δεν επετεύχθη. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο έκανε τη διοίκηση πιο συγκρατημένη στο να δώσει "περισσότερα".

"Θα μείνει λοιπόν στα 10 λεπτά/μετοχή και θα εξετάσει μια πιθανή επιστροφή κεφαλαίου ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες", κατέληξε.

Ας σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε μεταξύ άλλων επέκταση του σκοπού της εταιρείας ενόψει δράσεων πράσινης οικονομίας, όπως εγκατάσταση φορτιστών σε καταστήματα και φωτοβολταϊκών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Επίσης η διοίκηση έδωσε το στίγμα για τις πωλήσεις το 2022 σημειώνοντας ότι είναι "πιεσμένες" και θα συνεχίσουν έτσι, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και των εξελίξεων στην οικονομία. Δήλωσε πάντως ότι δεν ανησυχεί διαθέτοντας τους αποθηκευτικούς χώρους και την κεφαλαιακή επάρκεια για τις αναγκαίες προμήθειες.

Χρονιά ορόσημο το 2021

Ο Κώστας Γεράρδος αναφέρθηκε ειδικότερα στο 2021, ως μια χρονιά ορόσημο, που χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ τζίρου στα 436,9 εκατ. ευρώ, με ανάπτυξη 38% σε σχέση με το 2019, ΕBITDA 20 εκατ. ευρώ και ταμείο 62 εκατ. ευρώ. Η νέα κατηγορία, οι οικιακές συσκευές που μπήκαν στο προϊοντικό μίγμα το 2019, αποτελούν περίπου το 10% των πωλήσεων, με ανάπτυξη 91% και με παρουσία μόνο σε 10 σημεία πώλησης από τα 25 του δικτύου.

Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα στη ho.re.ca., μια κάθετη αγορά για το Πλαίσιο, η οποία αριθμεί ήδη 360.000 επιχειρήσεις στο χώρο του B2B με ένα δίκτυο 300 συνεργατών που τις εξυπηρετούν. Με τη συμμετοχή της στην έκθεση της ho.re.ca. η Πλαίσιο "γνώρισε" περισσότερους από 15.000 νέους πελάτες στον ευρύτερο χώρο της εστίασης.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεράρδος, οι επιδόσεις δεν είναι ένα "sprint" της δουλειάς ενός έτους αλλά το αποτέλεσμα μιας μακρόπνοης στρατηγικής, με επένδυση σε logistics και e-commerce, καθώς και της απόδοσης της ομάδας εργαζομένων που αναπτύσσεται και εξελίσσεται.

Ειδική αναφορά στην γενική συνέλευση έγινε και στις διακρίσεις του επικεφαλής του ομίλου Γιώργου Γεράρδου, ο οποίος διακρίθηκε ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς στον ομώνυμο θεσμό της ΕΥ εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην κορύφωση του διαγωνισμού στο Μονακό λαμβάνοντας επίσης και το βραβείο του Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία.

Ο ίδιος επανέλαβε το στόχο της εταιρείας για επενδύσεις το 2022 πάνω από 10 εκατ. ευρώ δίνοντας έμφαση στη νέα υπηρεσία last mile, όπου ο καταναλωτής ενημερώνεται με ένα 3ωρο παράθυρο για την παραλαβή της παραγγελίας του την επόμενη ημέρα. Επιπλέον, παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το φορτηγό και ενημερώνεται με sms 30' πριν φτάσει το δέμα του, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για μια εταιρεία με χαρτοφυλάκιο 25.000 προϊόντων και μάλιστα ογκωδών, όπως σημείωσε ο κ. Γεράρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v