Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Το «κενό κερδοφορίας» και οι ευκαιρίες μετά το διαζύγιο με Estée Lauder

Επιταχύνει εξαγορές και συνεργασίες με διεθνείς οίκους. Θα «λείψουν» έσοδα 11,81 εκατ. ευρώ από το joint venture.

Σαράντης: Το «κενό κερδοφορίας» και οι ευκαιρίες μετά το διαζύγιο με Estée Lauder

Τη σημαντική συνεισφορά που είχε η Estée Lauder στον ισολογισμό του, ήτοι λειτουργικά κέρδη περίπου 11-12 εκατ. ευρώ, καλείται να «αντικαταστήσει» στο προσεχές διάστημα ο όμιλος Σαράντη, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας που διατηρούσε με τον αμερικανικό όμιλο.

Χθες η εισηγμένη εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση του 49% της συμμετοχής της στο joint venture με τη The Estée Lauder Companies έναντι συνολικού ποσού 55,2 εκατ. ευρώ. 

Ας σημειωθεί ότι το 2021 τα έσοδα της κοινής εταιρείας του ομίλου Σαράντη με την Estée Lauder, της ELCA Cosmetics Ltd (ELCA), διαμορφώθηκαν σε 106,5 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων 24,1 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 18,9 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στο τέλος του 2021 ήταν σχεδόν 80 εκατ. ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων 60,4 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 49% στην ELCA δημιουργούσε αξία για τη Σαράντης περίπου 11,8 εκατ. ευρώ το 2021. Επομένως θα αναζητήσει νέες συνεργασίες για να καλύψει το κενό κερδοφορίας. Η διοίκηση εκτιμά ότι η υφιστάμενη κερδοφορία του joint venture θα μπορέσει άμεσα να αντικατασταθεί κατά ποσοστό τουλάχιστον 150%, από δραστηριότητες απολύτως συμβατές με τις στρατηγικές δραστηριότητές του. Επιπλέον, η αποδέσμευση του ομίλου από το joint venture θα δώσει στα επόμενα χρόνια την ευκαιρία στον όμιλο να συνάψει συμφωνίες με οίκους του εξωτερικού, που αποκλείονταν μέχρι σήμερα λόγω των δεσμεύσεων της συγκεκριμένης συμφωνίας. 

Πάντως το νέο κάθε άλλο παρά ευνόησε χθες την πορεία της μετοχής, όπως σχολίαζαν αναλυτές. Υποχώρησε κατά 3,82% σε μια κακή ημέρα για το χρηματιστήριο, με τον Γενικός Δείκτη να γράφει απώλειες 2,82%.

Επίσης η εξέλιξη ενισχύει τις ταμειακές ροές του ομίλου και δημιουργεί ρευστότητα ικανή να ενισχύσει το στρατηγικό πλάνο εξαγορών του, αλλά παρά ταύτα δεν παύει να σηματοδοτεί το τέλος μιας στρατηγικής συνεργασίας με έναν ισχυρό παγκόσμιο παίκτη της βιομηχανίας καλλυντικών και μάλιστα έξι χρόνια νωρίτερα από τα προβλεπόμενα στη συμφωνία (shareholding agreement).

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία (shareholding agreement) για την πώληση του μεριδίου της Σαpάντης στην ELCA είχε επεκταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2028 και βάσει του συμφωνητικού, η The Estée Lauder Companies Inc. είχε το δικαίωμα εξαγοράς των μετοχών της Σαpάντης σταδιακά σε αυτό το διάστημα, με το πρώτο δικαίωμα αγοράς να προσδιορίζεται στο 9% των μετοχών της ELCA.

Οι διαπραγματεύσεις του τελευταίου διαστήματος μεταξύ των δύο συνεταίρων έφεραν τον αμερικανικό οίκο πιο κοντά στον στόχο του, να ακολουθήσει στην Ελλάδα στρατηγική “go-to-market”, ένα μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετεί στην αγορά των Βαλκανίων καθώς και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής ΕΜΕΑ. Από την άλλη μεριά, ο όμιλος Σαράντη, που είχε κάνει σχέδια ενόψει της λήξης της συνεργασίας, τα προωθεί με πιο εντατικούς ρυθμούς.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Σαράντη τελεί εν αναμονή της έγκρισης του φακέλου εξαγοράς της Stella Pack από τις αρμόδιες πολωνικές αρχές ενώ είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και άλλης εξαγοράς ταυτόχρονα με την προώθηση συμφωνιών αντιπροσώπευσης νέων οίκων.  

Στο επίκεντρο είναι επίσης οι επενδύσεις στο εργοστάσιο της Pοlipak στην Πολωνία, που θα ενισχύσουν την παραγωγική δυναμικότητα και την απόδοσή του σε μια περίοδο προκλήσεων, με ενδεικτική τη μετ' εμποδίων λειτουργία της ουκρανικής θυγατρικής του ομίλου, τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση σε μια σειρά από παράγοντες κόστους. Πάντως σε ορισμένες πρώτες ύλες διαφαίνεται σταθεροποίηση των τιμών ενώ και οι πωλήσεις του ομίλου διατηρούν τον ρυθμό του α' τριμήνου γύρω στο 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v