Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Prodea: Πλάνο επενδύσεων €200 εκατ. σε οικιστικά projects

Αποκτά επενδυτικό ενδιαφέρον ο οικιστικός τομέας, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ. Σχέδια νέων επενδύσεων σε ξενοδοχεία και αξιοποίηση υφιστάμενων ακινήτων. Οι εκτιμήσεις για πιθανή αύξηση του free float.

Prodea: Πλάνο επενδύσεων €200 εκατ. σε οικιστικά projects

Επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ με επίκεντρο τις οικιστικές αναπτύξεις σχεδιάζει η Prodea Investments, το οποίο εντάσσεται ασφαλώς στο ευρύτερο επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 790 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η ΑΕΕΑΠ μετά την απόκτηση ακινήτου στο Ελληνικό (εκτός του Μητροπολιτικού Πάρκου που αναπτύσσει η Lamda Development) και το οποίο προορίζει για ανέγερση οικιστικού συγκροτήματος, προχώρησε σε συνεργασία με εξειδικευμένους developers για τη δημιουργία σε πρώτη φάση πέντε οικιστικών projects στην Αττική, με έμφαση τα Βόρεια Προάστια.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Prodea, η αρχική επένδυση για την απόκτηση γης ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος ανάπτυξης των συγκεκριμένων οικιστικών συγκροτημάτων αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 40 εκατ. ευρώ, οδηγώντας την πρώτη επενδυτική φάση στα 60 εκατ. ευρώ. Τα πέντε οικιστικά projects βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης, με τη διοίκηση της Prodea να εκτιμά ότι ο ορίζοντας σταδιακής ολοκλήρωσης θα κυμανθεί από 18-36 μήνες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Prodea Ά. Καρυτινό, ο κύριος όγκος των εν λόγω αναπτύξεων προορίζονται για πώληση, ενώ μέρος αυτών αναμένεται να διατεθεί με το μοντέλο Built to Rend, ως μια πιλοτική κίνηση της εταιρείας στη συγκεκριμένη μορφή εκμετάλλευσης ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, εξάλλου, αποτελεί ένα άγνωστο εν πολλοίς προϊόν στην ελληνική αγορά, το οποίο μένει να φανεί ποιες αποδόσεις μπορεί να προσφέρει, δεδομένου ότι ως RICS, η Prodea αναζητά αποδόσεις (yields) της τάξης του 7% κατά μέσο όρο.

Η εταιρεία, σε κάθε περίπτωση, προγραμματίζει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου οικιστικών projects ενώ πέραν των παραπάνω διαθέτει και κτίριο φοιτητικών κατοικιών στην Κυψέλη.

Πέραν των παραπάνω, μέσω του joint venture με την MVH, στο οποίο η Prodea ελέγχει το 25%, προγραμματίζονται νέες επενδύσεις κυρίως στην Κύπρο. Η μικτή αξία ενεργητικού (GAV) της MVH ανέρχεται σήμερα στα 374 εκατ. ευρώ, κατέχοντας 4 ξενοδοχεία, ενώ έχει σε ανάπτυξη περισσότερα από 42.000 τ.μ. έργων οικιστικής ανάπτυξης και περισσότερα από 17.000 τ.μ. για ανάπτυξη κτηρίων γραφείων (πρόκειται για δύο Πύργους που αναπτύσσονται στην Κύπρο). Μακροπρόθεσμος στόχος δε της MVH είναι να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Σε συνεργασία με την ΜHV και πάλι η Prodea έχει επίσης συνάψει προσύμφωνο εξαγοράς του 4άστερου Porto Paros, στις Κολυμπήθρες της Πάρου. Πέρα από τη σύμπραξη με τον όμιλο Παπαλέκα μέσω της MHV, η Prodea εξετάζει την αξιοποίηση δύο ακινήτων του χαρτοφυλακίου της (σε Μητροπόλεως και Ιερά Οδό), για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον μετατροπής σε ξενοδοχειακές μονάδες. Προς το παρόν ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί αν θα ακολουθηθεί το μοντέλο πώλησης των εν λόγω ακινήτων ή μίσθωσης αυτών. Επίσης φημολογείται ότι η Prodea μαζί με την Invel πρόκειται να επεκταθεί στο νησί της Μήλου, εξετάζοντας την απόκτηση υφιστάμενου ξενοδοχείου.

Πέραν των παραπάνω αναπτύξεων και μετά το προσύμφωνο κατασκευής ιδιωτικού σχολείου στο Ελληνικό, η διοίκηση της Prodea συνεχίζει να ενδιαφέρεται για επιμέρους αναπτύξεις (οικιστικές, γραφειακές και ειδικά κτήρια), εφόσον ωριμάζουν οι προτάσεις εκ μέρους της Lamda Development.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία προχωρά το τρέχον επενδυτικό της πλάνο ύψους 790 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη συμβασιοποιήσει το 66% αυτού. Αναλυτικότερα, τα υπό υλοποίηση projects αφορούν ακίνητα στα οποία η Prodea είναι ή θα γίνει συμβατικά αποκλειστικός ιδιοκτήτης με την ολοκλήρωσή τους και αποτελούνται από πλήρως ιδιόκτητα (38%), δύο κοινοπραξίες όπου η Prodea θα αποκτήσει πλήρη κυριότητα του αναπτυχθέντος ακινήτου (52%) και συμβατικά δεσμευτικές μελλοντικές εξαγορές εξελισσόμενων ακινήτων σε ανάπτυξη (10%).

Η διοίκηση της Prodea επανέλαβε δε πως πρόθεση των βασικών μετόχων της εταιρείας είναι η διενέργεια placement ή η αξιοποίηση άλλων μέσων για τη διεύρυνση της διασποράς των μετοχών της εισηγμένης, που σήμερα κυμαίνεται στο 4,7% (με τον βασικό μέτοχο Castlelake να ελέγχει το 95,3%). Υπενθυμίζεται πως το σχήμα Invel-Prodea στο πλαίσιο της δεσμευτικής προσφοράς για το project Skyline περιλαμβάνει στα ανταλλάγματα, πέραν των μετρητών, τη μεταβίβαση στην Αlpha Bank ποσοστού 4% με 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea Investments.

Στην περίπτωση που η κοινοπραξία αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, το free float θα διευρυνθεί, αφήνοντας ωστόσο χώρο για επιπλέον private placement μετοχών σε δεύτερο χρόνο, της τάξης του 5%-10% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v