Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ιστορία της Eurobank, οι επιτυχίες και οι νέες προκλήσεις

Παρουσιάστηκε το βιβλίο με την διαδρομή της τράπεζας από το 1989 έως το 2008. Τα καλύτερα κεφάλαια είναι τα επόμενα, τόνισε ο Φωκίων Καραβίας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη στην ομιλία του ο Λουκάς Παπαδήμος.

Η ιστορία της Eurobank, οι επιτυχίες και οι νέες προκλήσεις
Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Νικόλαος Νανόπουλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, o Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο πρώην Πρωθυπουργός, που θήτευσε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περίοδο 2002-2010 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην οκταετία 1994-2002, Ακαδημαϊκός Δρ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και τέως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, κ. Παναγιώτης Πικραμένος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank, κ. Γεώργιος Ζανιάς και ο συγγραφέας του χρονικού της Eurobank, Δρ. Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου/Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

 

Η διαδρομή της Eurobank από το 1989 έως και το 2008 εν μέσω της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος και της ανάπτυξης εκτός συνόρων, καταγράφεται στο βιβλίο του Καθηγητή Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Χρήστου Γκόρτσου και παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση της Τράπεζας για τα 30 χρόνια λειτουργίας της.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, μεταξύ των οποίων ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κ.α.

"Η ιστορία της Eurobank ξεκίνησε το 1989 με την ίδρυση της Ευρωεπενδυτικής από το το Γιώργο Γόντικα με χρηματοδότη το Γιάννη Λάτση, αλλά στην πορεία ενσωματώθηκαν πολλά ακόμη και σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα. Η Interbank, μέσω της οποίας ξεκίνησε η είσοδος στην τραπεζική ιδιωτών. H Τράπεζα Κρήτης και η Telesis. Η Τράπεζα Εργασίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καψάσκη, που σφράγισε την τραπεζική τη δεκαετία του 70 και του 80, ειδικά στην τραπεζική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δύο τραπεζικά ιδρύματα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αθηνών, που η ιστορία τους ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα. Όλες αυτές οι αναφορές, καθεμιά με τα δικά της διακριτά χαρακτηριστικά, συναντήθηκαν και ενοποιήθηκαν για να διαμορφώσουν τη σημερινή κουλτούρα της Eurobank", τόνισε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζα Φωκίων Καραβίας.

Πρόσθεσε δε πως “κοιτάζοντας προς τα πίσω διαπιστώνει κανείς ότι δεν είναι τυχαίο πως και σήμερα η Eurobank είναι η πιο εξωστρεφής ελληνική τράπεζα. Το όραμα των ιδρυτών της διατηρείται ακέραιο: μια διεθνής τράπεζα στην Ελλάδα, μια ελληνική τράπεζα στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιφέρεια”.

Η Eurobank ανέφερε “υπήρξε από την ίδρυσή της μια τράπεζα της πρωτοπορίας, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος μέσω πολλών καινοτομιών που πρώτη εισήγαγε, ενώ και πρόσφατα συμβάλαμε όπως είπε “στο πέρασμα σε μια νέα περίοδο, ανοίγοντας για όλους, με καινοτόμες ιδέες, το δρόμο για την απαλλαγή από την κληρονομιά της κρίσης”. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το διάστημα των 30 χρόνων υπήρξε πυκνό σε εξελίξεις και κατέληξε: “τα καλύτερα κεφάλαια να είναι τα επόμενα”.

Από την πλευρά του ο κ. Γκόρτσος αναφέρθηκε στην εξωστρεφή πορεία της Eurobank πού ήταν μέρος της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ έδωσε έμφαση στις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης που εφάρμοσε η Τράπεζα ήδη από την ίδρυσή της πριν ακόμα αυτό αποτελέσει νομική υποχρέωση.

Σημαντικές προκλήσεις

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος επεσήμανε ότι η ιστορία της Eurobank έχει ευρύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον γιατί εξετάζει την πορεία της Τράπεζας σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης σημειώνοντας ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής δεν ήταν το βέλτιστο καθώς καθυστέρησαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μετρίαζαν τον αντίκτυπο των μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στάθηκε ιδιαίτερα “στην τοξική ατμόσφαιρα και την έντονη πολιτική αντιπαλότητα που σε συνδυασμό με την άνοδο του λαϊκισμού κατέστησαν αδύνατη την συναίνεση”.

Σημείωσε ότι απαιτήθηκαν 4,5 τρισ ευρώ από χρήματα φορολογουμένων κατά τις δύο διαδοχικές κρίσεις για την διάσωση των τραπεζών στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης που όπως είπε παραμένει ατελής 10 χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης της. Δεν απέκλεισε στο δυσμενές σενάριο ύφεσης στην Ευρώπη εάν επιμείνει η γεωπολιτική κρίση ή προκύψουν και άλλοι εξωγενείς παράγοντες. Ειδικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαιρέτισε την μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση την ανάγκη για αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών.

Στην έντονη αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος, υπογραμμίζοντας “την συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα και της εξωστρεφούς στρατηγικής”. Όπως εκτίμησε “ νέο εξελισσόμενο ραγδαίο περιβάλλον η Τράπεζα διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό υπόβαθρο, ισχυρή διοικητική ομάδα και καταβολές που της επιτρέπουν να υιοθετεί καινοτόμες προσεγγίσεις και δημιουργικές λύσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v