Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fourlis: Σε τροχιά επενδύσεων η ΙΚΕΑ ενώ ανεβαίνει ο πήχης στο 2ο εξάμηνο

Τρία νέα IKEA και 4 retail parks ετοιμάζει η εταιρεία. Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ και προσδοκίες για μερίδια.

Fourlis: Σε τροχιά επενδύσεων η ΙΚΕΑ ενώ ανεβαίνει ο πήχης στο 2ο εξάμηνο

Προοδεύουν τα σχέδια του ομίλου Fourlis για την ενίσχυση του δικτύου ΙΚΕΑ, με τρία νέου τύπου καταστήματα σε Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Ελληνικό, εντός ισάριθμων retail parks που αναπτύσσονται στις τρεις περιοχές, σχέδια που μαζί με το retail park που δρομολογείται στα Σπάτα έχουν ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2024.

Οι παραπάνω κινήσεις, πέραν των στόχων της διοίκησης του ομίλου Fourlis στον τομέα του real estate, ενόψει της εισαγωγής της θυγατρικής Trade Estates AEEAΠ στο ΧΑ, προωθούν και τη στρατηγική περαιτέρω ενίσχυσης της θέσης του ομίλου στην ανταγωνιστική αγορά του λιανεμπορίου. Σημειώνεται ότι προωθείται ήδη ανασχεδιασμός υπαρχόντων καταστημάτων ΙΚΕΑ, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους ενώ ειδικό βάρος έχουν οι επενδύσεις σε logistics και διανομή.

Το τρέχον διάστημα, στο επίκεντρο της προσοχής του ομίλου είναι η διατήρηση σε καλά επίπεδα της παραγωγής τζίρου αλλά και το "out of stock", που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στην παρούσα φάση, έχοντας υποχωρήσει από τα επίπεδα του 12% που κυμαινόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες. Σημειώνεται επιπλέον ότι έχει ενισχυθεί το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της ΙΚΕΑ, που πρόσθεσε 1.000 νέα προϊόντα στον κατάλογό της. Σε αντίστοιχα καλή πορεία κινείται η δραστηριότητα της Intersport ενώ σε εξέλιξη είναι η φάση στελέχωσης για την ανάπτυξη της Holland & Barrett (Η&Β), που πρόκειται να εγκαινιάσει την παρουσία της στην αγορά με τα πρώτα καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους.

Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου του ομίλου Fourlis είναι πάντα στραμμένη και στις γραμμές κόστους, σε μια συγκυρία με υψηλό πληθωρισμό και ακριβή ενέργεια, παράγοντες που επηρεάζουν και την κατανάλωση. Η διοίκηση του ομίλου αναγνωρίζει το πρόβλημα θεωρώντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές είχαν ανάγκη τις διακοπές, με αποτέλεσμα να διαθέσουν τις οικονομίες τους για καταλύματα περικόπτοντας άλλες δαπάνες, όπως π.χ. για εστίαση. Σε συνέχεια των νέων επιδοτήσεων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εκτιμά ότι τα βάρη περιορίζονται αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την κατανάλωση. Παρ' όλ' αυτά επενδύει σε διαφήμιση και στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή της ΙΚΕΑ με την Κωτσόβολος για τους φοιτητές, που μπορούν να κερδίσουν δωροεπιταγές μέχρι 100 ευρώ και προσβλέπει σε επιδόσεις καλύτερες από τον ανταγωνισμό, καθώς και σε ενίσχυση μεριδίων ενόψει του κρίσιμου διαστήματος του γ' και δ' τριμήνου, κατά το οποίο ανεβαίνει ο πήχης για την πορεία πωλήσεων και κερδοφορίας του ομίλου.

Οι επενδύσεις σε 4 retail parks και 3 IKEA

Εν τω μεταξύ, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας της θυγατρικής Trade Estates ΑΕΕΑΠ με την ολλανδική Ten Brinke προχωρούν οι εργασίες κατασκευής των retail parks ενώ με την ολοκλήρωσή τους αυτά θα μεταβιβαστούν στην ΑΕΕΑΠ, όπως συνέβη και με το Piraeus Retail Park στην Οδό Πειραιώς. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με αλυσίδες του λιανεμπορίου που θα λειτουργήσουν στα υπό κατασκευή ανοιχτά εμπορικά κέντρα.

Ειδικότερα, στην Πάτρα αναπτύσσεται retail park στο ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ, στην Ακτή Δυμαίων, έκταση περί τα 21,5 στρέμματα μπροστά από το νέο λιμάνι της πόλης. Πρόκειται για μια περιοχή όπου παλιά οι Πατρινοί προτιμούσαν για τα εξοχικά τους, η οποία προσελκύει μεγάλους retailers. Το νέο retail park, που αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024, θα φιλοξενήσει ΙΚΕΑ μεσαίου τύπου 6-6,5 χιλ. τ.μ. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι για το retail park έχει κλείσει συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα supermarket ενώ στο τελικό στάδιο είναι συμφωνίες με 3-4 μεγάλα εμπορικά σήματα που θα συστεγάζονται στο εμπορικό πάρκο.

Αντίστοιχα, μεγάλα καταστήματα θα φιλοξενεί και το retail park που αναπτύσσεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε έκταση περίπου 50 στρεμμάτων κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης. Το σχέδιο, που συνδέεται με τη λειτουργία του νέου καταστήματος ΙΚΕΑ μεσαίου τύπου εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος παρά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις στην περιοχή.

Μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το ΙΚΕΑ στο Ελληνικό, στο retail park που αναπτύσσει σε έκταση 30.000 τ.μ. ο όμιλος Fourlis, επένδυση 55 εκατ. ευρώ. Το κατάστημα ΙΚΕΑ προβλέπεται να καλύψει περίπου 10-12 χιλ. τ.μ. Έτσι το δίκτυο ΙΚΕΑ θα διαθέτει τρία μεγάλου και μεσαίου τύπου καταστήματα στην Αθήνα πέραν των μικρών. Επιπλέον, αναμένεται να τοποθετηθεί στο εμπορικό πάρκο και το σήμα αθλητικών ειδών του ομίλου, Intersport, καθώς και άλλες μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου.

Το retail park στα Σπάτα αναπτύσσεται σε οικοπεδική έκταση απέναντι από το Smart Park, σε μια περιοχή με επενδυτικό ενδιαφέρον από κατασκευαστές και λιανέμπορους. Σημειώνεται η πρόσφατη εξαγορά του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen από τη Lamda Development.

Σήμερα λειτουργούν συνολικά 3 μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, 4 μεσαίου μεγέθους καταστήματα και 6 σημεία παραγγελιοληψίας προϊόντων (Pick-up-Point).

Οι επενδύσεις του ομίλου σε retail park, που φτάνουν σχεδόν στα 150 εκατ. ευρώ, συνεχίζονται παρά τις αβεβαιότητες που αναδύονται στο οικονομικό περιβάλλον με την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τις αρρυθμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εξάλλου, η ζήτηση από tenants είναι σταθερή ενώ η ενεργειακή κρίση θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ότι συνδέεται με μικρότερο κύκλο σε σχέση με τον οικονομικό κύκλο των επενδύσεων σε ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v