Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Win Medica: Επενδύσεις 38,4 εκατ. ευρώ σε νέα μονάδα και R&D

Η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι πιέσεις στο κόστος. Κύκλος εργασιών 54,35 εκατ. ευρώ, με κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ το 2021. Με ορίζοντα το τέλος του 2023 σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει δύο επενδύσεις συνολικού ύψους 38,4 εκατ. ευρώ.

Win Medica: Επενδύσεις 38,4 εκατ. ευρώ σε νέα μονάδα και R&D

Ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην ογκολογία η Win Medica, ελληνική φαρμακευτική εταιρεία με σημαντικές διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, η οποία επενδύει σε νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής φαρμάκων υψηλής δραστικότητας.

Συγκεκριμένα, δύο επενδυτικά σχέδια της Win Medica, συνολικού ύψους 38,4 εκατ. ευρώ, προωθούνται με συμψηφισμό δαπανών και μέρους του clawback μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για δύο από τις πιο μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνονται στα 53 επενδυτικά σχέδια του κλάδου, συνολικού ύψους 519,3 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκαν πρόσφατα στη δράση «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Στην κατάταξη με βάση το συνολικό ύψος επένδυσης η Win Medica είναι τρίτη μετά την DEMO (155,3 εκατ. ευρώ) και την ELPEN (68 εκατ. ευρώ) ενώ ακολουθεί η Rafarm (35 ευρώ).

Με ορίζοντα το τέλος του 2023 η Win Medica σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει επένδυση 19,4 εκατ. ευρώ (με ιδιωτική συμμετοχή 9,7 εκατ. ευρώ) στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας (Value Added Medicines) καθώς και μια ακόμη επένδυση 19 εκατ. ευρώ (με ιδιωτική συμμετοχή 9,5 εκατ. ευρώ) για κατασκευή νέας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής φαρμάκων υψηλής δραστικότητας.

Η διοίκηση της Win Medica, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάριο Κοσμίδη, είχε προαναγγείλει για το 2022 συνέχεια των επενδύσεων σημαντικών πόρων στην εγχώρια παραγωγή παράλληλα με αύξηση της παρουσίας της εταιρείας στον χώρο της ογκολογίας με την εισαγωγή και προώθηση στην ελληνική αγορά καινοτόμων γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων θεραπείας νεοπλασματικών νόσων.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία συνεχίζει να εφαρμόζει πρόγραμμα εξορθολογισμού δαπανών σε μια συγκυρία που λόγω της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αντιμετωπίζει επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας και ειδικότερα στα κόστη μεταφοράς, αγοράς πρώτων υλών, ενέργειας, μετακινήσεων κ.α.

Σημειώνεται ότι το 2021 ο μικτός κύκλος εργασιών της Win Medica ανήλθε σε 69,99 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των εκπτώσεων-επιστροφών για rebate και clawback, ύψους 15,64 εκατ. ευρώ, ο καθαρός τζίρος ανήλθε σε 54,35 εκατ. ευρώ από 51,68 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Η Win Medica διαθέτει τα προϊόντα της κατά βάση στην ελληνική αγορά, με ενδεικτικό το γεγονός ότι από τον κύκλο εργασιών του 2021 τα 52,4 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν από την ελληνική αγορά και 1,96 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή. Τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης παρουσίασαν αύξηση 15,43% στα 18,5 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κύκλου εργασιών και της βελτίωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους. Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 6,56 εκατ. ευρώ έναντι 7,08 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 4,5 εκατ. ευρώ από 5,66 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο μέσος όρος απασχολούμενων στην εταιρεία ανήλθε σε 117 άτομα από 114 ένα χρόνο πριν. Στο τέλος του 2021 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 31,19 εκατ. ευρώ από 25,66 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σε 13,1 εκατ. ευρώ από 6,35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v