Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Δυσκολίες στη Ρωσία, προσδοκίες στη Ρουμανία και focus στην Coca Cola

Αντιμέτωπη με προκλήσεις η ρωσική θυγατρική, λόγω του πολέμου. Κρίσιμη η στρατηγική της CCHBC για την εισηγμένη. Προσδοκίες από την επανεκκίνηση στη Ρουμανία.

Frigoglass: Δυσκολίες στη Ρωσία, προσδοκίες στη Ρουμανία και focus στην Coca Cola

Αντιμέτωπη με προκλήσεις είναι στη Ρωσία η Frigoglass, τόσο λόγω της αλλαγής πλεύσης βασικών πελατών της όπως η Coca Cola Τρία Έψιλον (CCHBC), όσο και λόγω των προβλημάτων που συνεπάγεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας για την τοπική θυγατρική, την ώρα που έχει αναβαθμιστεί η παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου λόγω της καταστροφής που υπέστη το εργοστάσιο της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας τον Ιούνιο του 2021, η μονάδα της Ρωσίας αναδείχθηκε σε κύρια μονάδα παραγωγής της Frigοglass στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, έπρεπε να διαχειριστεί τα οικονομικά και τα άλλα προβλήματα σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα που ανέκυψαν λόγω του πολέμου.

Τον Ιούλιο ανακοινώθηκε η οριστική συμφωνία με το συνασφαλιστικό σχήμα που είχε αναλάβει την κάλυψη της ζημιάς στη Ρουμανία. Η συνολική αποζημίωση ανήλθε σε 61,6 εκατ. ευρώ, ήτοι 42 εκατ. ευρώ για υλικές ζημιές και 19,6 εκατ. ευρώ για τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όπως είπε ενώπιον των μετόχων στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigοglass, το σχέδιο αποκατάστασης της μονάδας στη Ρουμανία βαίνει εντός χρονοδιαγράμματος, με πρόβλεψη το εργοστάσιο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το α' τρίμηνο του 2023.

Στο μεταξύ η διοίκηση έχει λάβει, όπως αναφέρει, όλα τα δυνατά μέτρα ώστε το εργοστάσιο της Ρωσίας να εφοδιάζεται κανονικά για να εξυπηρετεί και πελάτες της δυτικής Ευρώπης με έτοιμα προϊόντα, ανάγκη που περιορίζεται σταδιακά. Εξάλλου, όταν άρχισε η κρίση δημιουργήθηκε γραμμή συναρμολόγησης στη Ρουμανία που εφοδιαζόταν με καμπίνες από τη Ρωσία. Πλέον η εγκατάσταση στη Ρουμανία έχει μετατραπεί σε πλήρη παραγωγική μονάδα, αν και παραμένει η εξάρτηση από τη Ρωσία. Η κατάσταση αυτή είναι συνάρτηση των παραγγελιών που θα έρθουν για το 2023, όσο οι εργασίες στο εργοστάσιο της Ρουμανίας είναι σε εξέλιξη.

Η στρατηγική της Coca Cola HBC και οι επιπτώσεις

Επίσης ο όμιλος έχει υποστεί επιπτώσεις από τη μείωση της έκθεσης της Coca Cola HBC στη ρωσική αγορά και την ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας μετά τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας. Υπάρχει ήδη αποτύπωμα, λόγω της μείωσης των παραγγελιών, στο α' τρίμηνο. Η διοίκηση της Frigοglass τελεί εν αναμονή των κινήσεων της εταιρείας, η οποία φέρεται να έχει ανακοινώσει μεταξύ άλλων προθέσεις να αναπτύξει νέα brands τοπικά. Ωστόσο προσώρας το τοπίο είναι ασαφές.

Ας ληφθεί υπόψη ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 14,5% των πωλήσεων του ομίλου Frigοglass και η Ουκρανία το 2,4% ενώ έχει και σημαντική συγκέντρωση πιστωτικού κινδύνου σε βασικούς πελάτες, όπως Coca Cola HBC, CCEP, άλλοι εμφιαλωτές Coca Cola, ο όμιλος Diageo - Guinness, ο όμιλος Pepsi και ο όμιλος Heineken.

Οικονομικές επιδόσεις

Η Frigοglass αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα για το β' τρίμηνο και το α' εξάμηνο του 2022 τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο η διοίκησή της έδωσε προς τους μετόχους πληροφορίες για την τάση των πωλήσεων. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση, οι ακυρώσεις παραγγελιών στη Ρωσία και στην Ουκρανία επηρεάζουν τον κλάδο επαγγελματικής ψύξης στην ανατολική Ευρώπη ταυτόχρονα με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις λόγω των εντεινόμενων προκλήσεων στις μεταφορές. Στη δυτική Ευρώπη, Αφρική και Ασία σημειώνουν άνοδο ενώ και στον κλάδο υαλουργίας, η ζήτηση γυάλινων φιαλών παρέμεινε ισχυρή.

Υπενθυμίζεται ότι στο α' τρίμηνο του 2022 ο όμιλος σημείωσε αύξηση πωλήσεων 25%, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η χαμηλή βάση σύγκρισης. Ευνοήθηκε παρ' όλ' αυτά από την ανάκαμψη της ζήτησης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Πρόκειται για τάση που επιβεβαιώνεται και στους δύο κλάδους δραστηριότητας του ομίλου, επαγγελματικής ψύξης και υαλουργίας.

Τα προβλήματα στη Ρωσία

Σχετικά με τις αβεβαιότητες και τις προκλήσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο κ. Μαμουλής επανέλαβε στους μετόχους ότι η διοίκηση, στο πλαίσιο συνεργασίας με συμβούλους, διερευνά στρατηγικές επιλογές με στόχο τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του ομίλου και την ενίσχυση της ρευστότητάς του.

Ειδικά η θυγατρική του ομίλου στη Ρωσία αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη διακίνηση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα τόσο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και από άλλες χώρες όσο και των κυρώσεων που έχει επιβάλει αντίστοιχα η ρωσική κυβέρνηση ως απάντηση. Η ρωσική θυγατρική διατηρεί επίσης πιστωτικές γραμμές με διεθνείς και ρωσικές κρατικές τράπεζες, που είναι κυρίως κατ' απαίτηση.

Όπως σημειώνει η PwC στην έκθεσή της, ως ορκωτός ελεγκτής των οικονομικών καταστάσεων της Frigοglass για τη χρήση 2021, η μη επιτυχής ανανέωση ορισμένων πιστωτικών γραμμών από τη ρωσική θυγατρική και η ικανότητά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένης της συνεχιζόμενης και αγνώστου διάρκειας αβεβαιότητας που απορρέει από τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ομίλου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του δεσμεύσεις και κατά συνέπεια να επηρεάσει τη συνολική χρηματοοικονομική του κατάσταση. Αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους. Ωστόσο στη γνώμη του ορκωτού ελεγκτή δεν διατυπώνεται επιφύλαξη σε σχέση με το θέμα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v