Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τo Eurojackpot έρχεται στην Ελλάδα μέσω ΟΠΑΠ

Με τροπολογία που κατατέθηκε, δίνεται στον ΟΠΑΠ για διάστημα 10 ετών η διεξαγωγή του Eurojackpot. Για να προχωρήσει το σχέδιο απαιτήθηκε νομοθετική ρύθμιση, η οποία πλέον ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη διεξαγωγής του αριθμοπαιχνιδιού.

Τo Eurojackpot έρχεται στην Ελλάδα μέσω ΟΠΑΠ

Τη διεξαγωγή του Eurojackpot από τον ΟΠΑΠ για διάστημα 10 ετών επιτρέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για το άρθρο 4  τροπολογίας προσθήκης για την εταιρική διακυβέρνηση των ανώνυμων εταιρειών του δημοσίου, όπου αναφέρεται ότι επιτρέπεται η επίγεια διεξαγωγή του αριθμού παιχνιδιού με τον διακριτικό τίτλο eurojackpot στην ελληνική επικράτεια και πως με απόφαση του υπουργού Οικονομικών χορηγείται στην ΟΠAΠ Α.Ε. άδεια για την εξαγωγή του παιχνιδιού αυτού.

Όπως τονίζεται στην τροπολογία, ειδική επιτροπή που θα είναι τριμελής συγκροτείται για τη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων για τον καθορισμό του ανταλλάγματος για την παραχώρηση άδειας διεξαγωγής του αριθμοπαιχνιδιού και αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών ως πρόεδρο, τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Εκκαθαρίσεων και Ειδικών Οικονομικών Θεμάτων και έναν υπάλληλο της ίδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών ως μέλη.

Παράλληλα αναφέρεται ότι για τον καθορισμό του ανταλλάγματος δύναται να ανατίθεται η σύνταξη έκθεσης εκτίμησης σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή.

Η άδεια χορηγείται για περίοδο δέκα ετών και ισχύει από την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης κλήρωσης του eurojackpot στην Ελλάδα. Μετά την έκδοση του καθορισμού παιγνίων με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η άδεια δύναται να ανανεώνεται για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η εποπτεία και ο έλεγχος επί της διεξαγωγής του αριθμού παιχνιδιού στην ελληνική επικράτεια ασκούνται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα από τη διεξαγωγή του αριθμό παιχνιδιού eurojackpot στην ελληνική επικράτεια καθορίζεται σε ποσοστό 30% επί του μεικτού κέρδους του ΟΠAΠ και αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο.

Το eurojackpot

Πρόκειται για το πανευρωπαϊκό Lotto, που σήμερα παίζεται σε 18 χώρες της Ευρώπης και προσφέρει έπαθλα (jackpots) μέχρι 120 εκατ. ευρώ.

Σχετική εισήγηση είχε γίνει και από τον επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Δημήτρη Ντζανάτο. Αυτό, σύμφωνα με στελέχη της Επιτροπής, θα δώσει «φιλί ζωής» στα πρακτορεία που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, λόγω τόσο της πανδημίας που έμειναν κλειστά για αρκετό διάστημα όσο και λόγω της εκτόξευσης του διαδικτυακού τζόγου. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι παράλληλα θα σημειωθεί σημαντική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου καθώς συνιστά νέο παίγνιο για τον ΟΠAΠ και δεν δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας του 2013, που αφορά στη μείωση του συντελεστή φορολογίας των ακαθάριστων εσόδων. Έτσι η φορολογία θα είναι στο 30% των ακαθάριστων εσόδων από 5% που είναι στα άλλα επίγεια παίγνια.

Σημειώνεται ότι το Eurojackpot σήμερα παίζεται σε 18 χώρες και η Ελλάδα θα είναι η 19η χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v