Ζημίες 17 εκατ. ευρώ το 2021 για τη Viva Wallet

Αύξηση εργασιών χωρίς λειτουργικά κέρδη. Τροποποιήθηκε το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ενόψει μεταβίβασης του 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής στην αμερικανική τράπεζα JP Morgan.

Ζημίες 17 εκατ. ευρώ το 2021 για τη Viva Wallet

Με ζημίες 17 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2021 ο όμιλος Viva Wallet, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μεταβίβαση του 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής στην αμερικανική τράπεζα JP Morgan.

Ο όμιλος Viva εμφάνισε κατά την περσινή χρονιά σημαντική αύξηση εργασιών, η οποία όμως δεν στάθηκε ικανή να φέρει κερδοφόρο λειτουργικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα (σ.σ. αφού αφαιρεθεί το κόστος διατραπεζικών προμηθειών) ανήλθαν σε 56,7 εκατ. ευρώ από 30,4 εκατ. ευρώ το 2020 και το μεικτό κέρδος σε 39 εκατ. ευρώ από 21,1 εκατ. ευρώ το 2020.

Οι αμοιβές προσωπικού, λόγω της αύξησης του αριθμού των εργαζομένων, ήταν 23,5 εκατ. ευρώ από 17,5 εκατ. ευρώ και τα γενικά έξοδα σχεδόν διπλασιάστηκαν (15 εκατ. από 8 εκατ. ευρώ). Έτσι, το λειτουργικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία 7,8 εκατ. ευρώ, λίγο υψηλότερη από αυτή του 2020 (7,34 εκατ. ευρώ).

Η εκτίναξη του χρηματοοικονομικού κόστους σε 8,7 εκατ. ευρώ από μόλις 386 χιλ. ευρώ το 2020 οδήγησε σε ζημία προ φόρων 16,45 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους 17,2 εκατ. ευρώ. Η απότομη αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους οφείλεται στο κόστος εξυπηρέτησης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου καθώς και στην επιμέτρηση της εύλογης αξίας του ενσωματωμένου παραγώγου.

Στις 24 Ιανουαρίου η JP Morgan προχώρησε σε συμφωνία με τη Viva Wallet για μια στρατηγική επένδυση, βάσει της οποίας θα αποκτήσει αρχικά το 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου, εξαγοράζοντας, σ' αυτή τη φάση, το σύνολο των μετόχων μειοψηφίας. Κατά την ίδια ημερομηνία, ο αμερικανικός κολοσσός εξαγόρασε το σύνολο των μετατρέψιμων ομολογιών που έχει εκδώσει η Viva τον Απρίλιο του 2021 και είχαν αγοραστεί από Tencent και EBRD.

Τον περασμένο Αύγουστο, σε συμφωνία με τον μοναδικό πλέον ομολογιούχο JP Morgan, η Viva προχώρησε σε τροποποίηση συμβατικών όρων του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου. Τροποποιήθηκαν όροι που αφορούν γεγονότα μετατροπής, ώστε σε περίπτωση πραγματοποίησης ειδικής χρηματοδότησης σειράς Δ (Qualifying Series D Round) ή σε περίπτωση συνδρομής γεγονότος εξόδου (όπως καθένα από αυτά ορίζεται στο πρόγραμμα του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου) να παρασχεθεί η δυνατότητα στην JP Morgan ως μοναδικό κάτοχο ομολογιών, κατά την απόλυτη ευχέρειά της, είτε να ασκήσει το δικαίωμα περί αυτόματης μετατροπής των ομολογιών είτε να αναβάλει την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος.

Αλλαγές επήλθαν και στην τιμή και τον λόγο μετατροπής ομολογιών σε μετοχές. Τέλος, εισήχθησαν ενδεχόμενες εγγυήσεις, ενεργοποιούμενες αποκλειστικά στην περίπτωση που το Μετατρέψιμο Ομόλογο εξαργυρωθεί σε μετρητά. Η τροποποίηση των όρων του ΜΟΔ είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του ενσωματωμένου παραγώγου προς όφελος της καθαρής θέσης του ομίλου.

Πουλάει τα POS σε εξωτερικό προμηθευτή

Τον Δεκέμβριο του 2021, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε την πώληση του αποθέματος των τερματικών POS σε εξωτερικό προμηθευτή. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς. Πέρσι οι πωλήσεις POS ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ (2,9 εκατ. ευρώ το 2020), αντιπροσωπεύοντας μικρό μέρος της δραστηριότητας του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v