Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις HELLENiQ ENERGY για 4ο τρίμηνο και 2023

Ο όμιλος αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, είτε μέσω αυτόνομης ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών. Πώς τοποθετείται απέναντι στην επιβολή φορολόγησης των υπερκερδών.

Οι προβλέψεις HELLENiQ ENERGY για 4ο τρίμηνο και 2023

Ικανοποιητικά αναμένεται να είναι και τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του έτους για τον όμιλο της Helleniq Energy, όπως θετικά προβλέπεται να εξελιχθεί και το οικονομικό έτος 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας χθες το απόγευμα στους αναλυτές, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τόνισε ότι «είναι τα καλύτερα στοιχεία, τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο και 9μήνου, που έχω δει στην 20ετή θητεία μου στον όμιλο». Ο ίδιος υπογράμμισε τις υψηλές προσδοκίες για το επόμενο τρίμηνο. «Αν και μπορεί να μην είναι αντίστοιχο των δύο προηγούμενων τριμήνων, ωστόσο, θα συνεισφέρει στα συνολικά καλά ετήσια αποτελέσματα», ανέφερε.

Με αυτά τα δεδομένα, ο CEO της εταιρείας προσβλέπει και σε ένα αντίστοιχα θετικό 2023. Δεν περιμένουμε να φθάσουμε στα επίπεδα του 2022, είπε. Παρά την αναμενόμενη εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σηματοδοτήσουν δύο σημαντικά χρόνια και στα τέλη του 2023 ο όμιλος θα έχει ενδυναμώσει το «ισοζύγιο» μεταξύ της αλλαγής στρατηγικής που είναι σε εξέλιξη και των νέων δραστηριοτήτων που θα αποκτήσει στην πράσινη ενέργεια.

Ειδικότερα για το θέμα της φορολόγησης και των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ο κ. Σιάμισιης εμφανίσθηκε να χαμηλώνει τους τόνους. «Θα γίνει αυτό που είναι να γίνει», είπε. Ο ίδιος ανέφερε ότι η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης αναμένεται «στους επόμενους λίγους μήνες» και στον αντίποδα, εστίασε στην απόφαση του ομίλου να σταθεί αρωγός στις ανάγκες της κοινωνίας. Η ενεργειακή κρίση, είπε, παραμένει το πιο κρίσιμο ζήτημα, πρέπει να αξιοποιήσουμε την κερδοφορία μας για να υποστηρίξουμε το πρόγραμμα κοινωνικών δράσεων που έχουμε.

Ο όμιλος της Helleniq Energy αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, είτε μέσω αυτόνομης ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών. Η έμφασή μας είναι, είπε ο κ. Σιάμισιης, στην ανάπτυξη νέων projects, είτε με την ολοκλήρωση έργων με υφιστάμενες άδειες είτε με εξαγορά αδειών έργων σε ώριμη φάση. Ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο πάνω από 2 GW σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης.

Όπως γνωστοποιήθηκε, πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν νέα projects, χωρίς να δίνονται άλλες πληροφορίες. Από τη δραστηριότητα των ΑΠΕ αναμένεται για το 2022 προσαρμοσμένο EBITDA 20 εκατ. ευρώ.

Πολύ καλές επιδόσεις παρουσίασε στο γ’ τρίμηνο και η Elpedison, με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 59 εκατ. ευρώ και να αναμένεται στα 140 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2022. Όπως διευκρινίστηκε, τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου δεν περιλαμβάνουν προβλέψεις για τη φορολόγηση των υπερκερδών του ομίλου, αλλά έχουν ενσωματωθεί προβλέψεις για την επικείμενη έκτακτη εισφορά που θα καταβάλει η Elpedison.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των υδρογονανθράκων, ο κ. Σιάμισιης έκανε γνωστό ότι «στις επόμενες λίγες εβδομάδες» θα ξεκινήσουν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στα δύο οικόπεδα που έχει αναλάβει, του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Ήδη έχουν προηγηθεί οι δισδιάστατες έρευνες και από τα στοιχεία που έχουν αξιολογηθεί, η Helleniq Energy, ως μισθώτρια εταιρεία, προχωρά στην επόμενη φάση, των τρισδιάστατων ερευνών.

Τέλος, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο CEO της Helleniq Energy επανέλαβε την πρόθεση επαναξιολόγησης της συμμετοχής της στην εταιρεία, γιατί  «δεν πάει πουθενά ο διαγωνισμός».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v