Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Break even στο τέλος του 2023

Την επιστροφή του ομίλου σε κερδοφορία εκτιμά ότι εξασφαλίζει τόσο η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, όσο και η στρατηγική του ομίλου. Ο κίνδυνος να καταστούν μη χρηματοδοτούμενα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ.

Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Break even στο τέλος του 2023

Η έγκριση των μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ ουσιωδώς επιτρέπει στη διοίκηση της Ιντρακάτ να προχωρήσει στην υλοποίηση της στρατηγικής της, υποστήριξε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Α. Εξάρχου στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Η κεφαλαιακή επάρκεια που αποκτά η εταιρεία, όπως ήδη έχει διατυπωθεί, θα υποστηρίξει νέες εξαγορές αλλά και το κεφάλαιο κίνησης της, έτσι ώστε να διεκδικήσει νέα κατασκευαστικά έργα, Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ. Ο κ. Εξάρχου χαρακτηριστικά δήλωσε πως η συμμετοχή της εταιρείας κατά 30% στο κοινοπρακτικό σχήμα με τις BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. και RUBICONE BIDCO S, κατέστη δυνατή εφόσον εξασφαλίστηκε η ΑΜΚ, καθώς έως πρότινος «δεν μας έπαιρναν στα σοβαρά».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Εξάρχου επανέλαβε πως η εταιρεία στη νέα της στρατηγική αναζητά το βέλτιστο σχήμα assets, το οποίο θα παράγει σταθερές ταμειακές ροές και ως εκ τούτου θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα Παραχωρήσεων, (όπως η Αττική Οδός και ο προσεχής διαγωνισμός για το μεγάλο τμήμα του ΒΟΑΚ) αλλά και ΣΔΙΤ.

Κατά τον ίδιο, το προσδοκώμενο κατασκευαστικό αντικείμενο είναι προφανώς μεγάλο και θα τροφοδοτήσει τον κλάδο για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο η κυκλικότητα του οφείλει να αντισταθμιστεί με έργα που παράγουν σταθερά έσοδα. Πάντως, ο CEO της Intrakat, εκτίμησε πως τα έργα που κινητοποιούν ιδιωτικές επενδύσεις, όπως τα ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις, εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους χρήματος κινδυνεύουν να μην είναι «bankable», εκτιμώντας ότι χρειάζεται κάποιου είδους παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο για τη διασφάλιση υγιών συνθηκών στους προσεχείς διαγωνισμούς.

Εξυγίανση

Από τα έσοδα της ΑΜΚ, ο όμιλος αναμένεται να εξοφλήσει άμεσα υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους ύψους 30 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας μια νέα βάση κόστους για τον κατασκευαστικό βραχίονα, ο οποίος ως γνωστόν παραμένει ζημιογόνος.

Σε ερώτηση του Εuro2day.gr όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους για το εξασφαλισμένο ανεκτέλεστο έργων αλλά και για το πότε η εταιρεία θα εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία, ο κ. Εξάρχου, ανάφερε πως στο τέλος του 2023, ο όμιλος εκτιμάται ότι θα είναι break even, ενώ ανάφερε πως ο μέσος συντελεστής κέρδους των υπογεγραμμένων συμβάσεων κυμαίνεται στο 10%.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος έχει ανεκτέλεστο συμβάσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, και πως η διοίκηση του ομίλου αναγνωρίζει πως πρέπει να ενισχύσει τη λειτουργική δυνατότητα της, ώστε να ανταποκριθεί στα έργα της περιόδου. Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου πέραν των εξαγορών, που προϋπολογίζονται στα 50 εκατ. ευρώ βάσει του σχεδίου της ΑΜΚ, ο όμιλος αναζητά στελέχη, ενώ σκοπεύει να ανταμείψει με οριζόντιο bοnous τους υφιστάμενους εργαζόμενους στο τέλος του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v