Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Επενδύσεις 60 εκατ. έως το 2025

Με κομπιουτεράκια στα χέρια βρίσκεται η διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Τι ανέφερε ο επικεφαλής της για την κατανάλωση, το κόστος, ποια η πρόβλεψη για το 2023 και ποιο το αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Επενδύσεις 60 εκατ. έως το 2025

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το 2023 εμφανίσθηκε χθες ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης. Στην αρχική του τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρείας για την παρουσίαση του αποτυπώματός της στη χώρα, ο κ. Δανιηλίδης είπε πως οι επιχειρήσεις οφείλουν να παράγουν κέρδη, προκειμένου να συντηρούνται αλλά και να αποδίδουν στο κράτος και το οικοσύστημά τους. Από την άλλη πλευρά, αναγνώρισε πως κάθε εταιρεία οφείλει να προσμετρά τη δυναμική της αγοραστικής δύναμης ενώ για την τρέχουσα κατάσταση, τον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, είπε ότι «είμαστε με τα κομπιουτεράκια στο χέρι».

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, «η αύξηση του κόστους το 2022 ήταν σαφώς μικρότερη σε σχέση με αυτό που αναμένουμε το 2023». «Τα κοστολόγια του 2022 δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που θα αντιμετωπίσουμε το 2023», είπε και συμπλήρωσε πως τόσο οι τιμές των πρώτων υλών (κριθάρι) όσο και το κόστος υλικών (αλουμίνιο, γυαλί) αλλά και η ενέργεια δημιουργούν ένα αναπόφευκτα υψηλό μίγμα κοστολογικής βάσης. 

Οι αυξήσεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο και στην τελική τιμή του προϊόντος, αλλά θα είναι «ανεκτές από τους καταναλωτές» είπε. Σ’ αυτό το περιβάλλον, η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα (60 εκατ. ευρώ έως το 2025), αλλά και την υποστήριξη της εξαγωγικής της βάσης που φτάνει έως και τη Νότια Κορέα και καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, ο κλάδος μπίρας επέστρεψε στα επίπεδα κατανάλωσης του 2019, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να εμφανίζει αύξηση πωλήσεων κατά 20% στο εννεάμηνο, ρυθμό που φαίνεται να διατηρεί για το σύνολο της χρονιάς, καθώς το δ’ τρίμηνο παραδοσιακά δεν έχει υψηλή βαρύτητα για τα αποτελέσματά της, λόγω εποχικότητας.

Αναφερόμενος στο κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας, ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε: «Η ελληνικότητα κρίνεται από το αποτύπωμα που αφήνεις στη χώρα δραστηριοποίησής σου και όχι από το διαβατήριό σου».

Η συνολική προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων της εταιρείας ανέρχεται στα 686 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα εκτιμάται στα 505 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αποτελεί το 1% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους για το 2021. Παράλληλα, 26.468 θέσεις εργασίας υποστηρίζονται άμεσα, έμμεσα και επαγόμενα από την εταιρεία, οι οποίες αντιστοιχούν στο 0,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Από αυτές, οι 20.505 αφορούν στον κλάδο της εστίασης.

Συγκριτικά με την προηγούμενη Μελέτη του 2017, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αύξησε κατά 66 εκατ. ευρώ τη συνολική συνεισφορά της στο ΑΕΠ, υποστηρίζοντας το εισόδημα 68.817 ατόμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v