Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματοδότηση ΕΤΕπ σε ΔΕΗ Ανανεώσιμες για επενδύσεις στις ΑΠΕ

Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο πλαίσιο του ταμείου InvestEU. Προωθείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 230 MWp.

Χρηματοδότηση ΕΤΕπ σε ΔΕΗ Ανανεώσιμες για επενδύσεις στις ΑΠΕ

Χρηματοδότηση ύψους €28,5 εκατομμυρίων σε εταιρείες του ομίλου ΔEΗ Ανανεώσιμες παρέχει η ΕΤΕπ. Προβλέπεται μάλιστα να ανέλθει έως το μέγιστο ποσό των €35 εκατομμυρίων τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η νέα χρηματοδότηση θα στηρίξει την κατασκευή τριών συνολικά φωτοβολταϊκών πάρκων. Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο πλαίσιο του ταμείου InvestEU.

Τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 230 MWp στην Κοζάνη, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οποία καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, εντάσσονται στο φιλόδοξο ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και θα συμβάλουν, σε συνδυασμό με άλλες επενδύσεις, στην αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το έργο, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα που έχουν αναπτυχθεί και κατασκευάζονται στην Ελλάδα, εντάσσεται επίσης στο στρατηγικό σχέδιο μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Για να πετύχουμε την ‘πράσινη’ μετάβαση χρειαζόμαστε σημαντικές και βιώσιμες επενδύσεις. Αυτή η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το πρόγραμμα InvestEU κινητοποιεί χρηματοδοτικούς πόρους για να υποστηρίξει την παραγωγή ‘πράσινης’ ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Το InvestEU υποστηρίζει τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνουν πραγματικότητα τα ζωτικής σημασίας ενεργειακά έργα», δήλωσε ο Paolo Gentiloni, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Οικονομίας.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το έργο αυτό προωθεί τις ανανεώσιμες και καθαρές μορφές ενέργειας προς όφελος του ελληνικού λαού. Παράλληλα, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα και θα βοηθήσει τη χώρα να εκπληρώσει τους φιλόδοξους στόχους της σε σχέση με την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Όσον αφορά το μέλλον, η ΕΤΕπ παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει υγιή έργα σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη της ΕΤΕπ ως Κλιματική Τράπεζα (Climate Bank Roadmap), τη δέσμευση που έχει αναλάβει να αυξήσει τα επίπεδα της στήριξης για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ώστε να υπερβούν το 50% της συνολικής δανειοδοτικής της δραστηριότητας», δήλωσε ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και υπεύθυνος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα.

«Με πλήρη επίγνωση και κατανόηση της σημασίας του έργου της ΔEΗ Ανανεώσιμες στην Ελλάδα, μας ικανοποιεί αλλά και μας γεμίζει με μεγάλη αίσθηση ευθύνης η εμπιστοσύνη με την οποία η ΔEΗ Ανανεώσιμες περιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπηρετεί πιστά την επιχειρηματική στρατηγική του Ομίλου ΔEΗ που αφενός δημιουργεί προϋποθέσεις εταιρικής επιτυχίας και αφετέρου συμβάλλει στην αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της χώρας. Η μέχρι σήμερα πρόοδος της ΔEΗ Ανανεώσιμες δημιουργεί μόνο αισιοδοξία ότι αυτή η χρηματοδότηση θα επιτύχει το σημαντικό εθνικό της στόχο αλλά θα έχει επίσης απτό, μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ Ανανεώσιμες.

Στενή συνεργασία με τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ αποτελεί μέρος μίας κοινοπρακτικής δομής χρηματοδότησης τύπου «Project Finance» συνολικού ύψους €102,4 εκατομμυρίων, η οποία περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες δανειακές γραμμές ύψους €95,1 εκατομμυρίων και μεσοπρόθεσμες δανειακές γραμμές χρηματοδότησης κατασκευαστικού ΦΠΑ ύψους €7,3 εκατομμυρίων. Η ΕΤΕπ συνεργάστηκε με την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος οι οποίες κάλυψαν, κατ' ισομοιρίαν, το 70% των μακροπρόθεσμων δανειακών γραμμών και το 100% της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης ΦΠΑ.

Αξιοποίηση της στήριξης που παρέχει η ΕΤΕπ επί 59 έτη

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις του Ομίλου ΔEΗ από το 1964. Την τελευταία δεκαετία η Τράπεζα παρείχε χρηματοδοτήσεις άνω των €4,3 δισεκατομμυρίων για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της ΔEΗ και άλλων ελληνικών, δημόσιων και ιδιωτικών, εταιρειών ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των ελληνικών νησιών, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επιτάχυνση των επενδύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v