Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sunlight: Τις αγορές Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής ξεκλειδώνει η εξαγορά στο Ισραήλ

Ενίσχυση πωλήσεων μέσω του δικτύου της ισραηλινής IIB που απέκτησε ο ελληνικός όμιλος. Εδωσε συνέχεια στο μπαράζ εξαγορών του 2022.

Sunlight: Τις αγορές Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής ξεκλειδώνει η εξαγορά στο Ισραήλ

Σε κίνηση στρατηγικής σημασίας ανάγεται η επέκταση της Sunlight στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ), μέσω εξαγοράς του 51% της Israeli Industrial Batteries (IIB), ηγέτιδας της ισραηλινής αγοράς στην παραγωγή και διανομή βιομηχανικών μπαταριών για διάφορες εφαρμογές.

Η Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia, που μέχρι χθες διατηρούσε θυγατρικές και εγκαταστάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, πλέον αποκτά παραγωγικές γραμμές και στην περιοχή ΜΕΝΑ μέσω του Νο1 παίκτη της ισραηλινής αγοράς, με σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών μολύβδου-οξέος για αποθήκευση ενέργειας. Η πρόσβαση σε μια χώρα που παράγει καινοτομία, ως η νέα Silicon Valley, εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της Sunlight που επενδύει συστηματικά σε έρευνα και τεχνολογίες για τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου.

Το deal έρχεται επίσης σε μια συγκυρία που το Ισραήλ διαθέτει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αποθήκευσης και δεξιοτήτων για την υποστήριξη του ενεργειακού τομέα και την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων. Η Sunlight αποκτά επίσης ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αναδυόμενες αγορές της Βόρειας Αφρικής και στις εξαρτημένες από το πετρέλαιο αγορές της Μέσης Ανατολής, που επιταχύνουν την ενεργειακή τους μετάβαση με ένα μπαράζ «πράσινων» επενδύσεων.

Διατηρώντας μέχρι πρότινος εμπορική συνεργασία με την ΙΙΒ, η Sunlight θα αξιοποιήσει στο εξής και την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της ισραηλινής εταιρείας και τη γειτνίασή του με τις πολλά υποσχόμενες αγορές της περιοχής. Στόχος είναι η αύξηση της διάθεσης προϊόντων της Sunlight μέσω του τοπικού δικτύου πωλήσεων της ΙΙΒ και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με καινοτόμα προϊόντα τεχνολογίας ιόντων λιθίου και μολύβδου-οξέος.

Σήμερα η ΙΙΒ διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο Ισραήλ για μπαταρίες ηλεκτρικών περονοφόρων, ως βασικός προμηθευτής Κατασκευαστών Αρχικού Εξοπλισμού (OEMs), όπως οι BT-Toyota, Hyster, Yale, Jungheinrich, Linde, και Still ενώ στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται αλυσίδες supermarket και franchise, κέντρα logistics κ.ά. Επιπλέον, η ΙΙΒ αποτελεί βασικό προμηθευτή μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και UPS και εξυπηρετεί το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και εταιρείες τηλεπικοινωνίας όπως Bezeq, PHI, Hot Mobile και Motorola.

Ας σημειωθεί ότι η εξαγορά της IIB είναι η πρώτη της Sunlight για το 2023 και αποτελεί συνέχεια ενός μπαράζ εξαγορών το 2022 σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας μπαταριών. Με ορίζοντα το 2026 η εταιρεία υλοποιεί ένα πλήρως χρηματοδοτημένο πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους 560 εκατ. ευρώ, με ένα μεγάλο μέρος του να αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ενδεικτικές συμφωνίες του τελευταίου έτους είναι η εξαγορά του κλάδου μεταλλικών κιβωτίων της Netelco, η απόκτηση της εταιρείας τεχνολογίας Technoform και της ιταλικής PBM S.R.L., με δραστηριότητα στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές, η εξαγορά της Triathlon που ενισχύει περαιτέρω τον τομέα παραγωγής και συναρμολόγησης μπαταριών, τα δίκτυα πωλήσεων και τις υπηρεσίες after sales, τομέα στον οποίο προσφέρει αξία και η εξαγορά της A. Müller GmbH.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v