Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο credit event στη Frigoglass έφερε την κόκκινη κάρτα του ΧΑ

Η θολή εικόνα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τους ομολογιούχους έφερε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Γιατί υπήρξε «πιστωτικό γεγονός».

Το νέο credit event στη Frigoglass έφερε την κόκκινη κάρτα του ΧΑ

Το νέο πιστωτικό γεγονός στη Frigoglass και τα ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο για την αναδιάρθρωση δανεισμού και αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας στην εταιρεία προκάλεσαν την αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής μέχρι να παρασχεθούν διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι το πιστωτικό γεγονός που γνωστοποιήθηκε χθες με την ανακοίνωση της εισηγμένης ότι δεν θα πληρώσει κεφάλαιο και δεδουλευμένους τόκους στις ενδιάμεσες ομολογίες που έχει εκδώσει, στο πλαίσιο του lock-up agreement με επιτροπή ομολογιούχων, δεν αποτελεί έκπληξη.

Η αγορά γνώριζε ότι δεν θα πληρωθεί το κουπόνι. Απλώς επισημοποιήθηκε με την πρόσφατη χρηματιστηριακή ανακοίνωση (1.3.2023) που γνωστοποιούσε ότι η αρχική ημερομηνία λήξης των ενδιάμεσων ομολογιών ήταν στις 11 Ιανουαρίου 2023 με καταληκτική ημερομηνία λήξεως στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και οι εκδότριες Frigoinvest Holdings B.V. (“FHBV”) και Frigοglass Finance B.V. δεν αποπλήρωσαν το κεφάλαιο και τους δεδουλευμένους τόκους των ενδιάμεσων ομολογιών. Το γεγονός είναι event of default και απαιτείται για την έναρξη υλοποίησης της συναλλαγής, σύμφωνα με την εταιρεία.

Βέβαια, έχουν προηγηθεί μια σειρά από εξελίξεις που συνιστούν πιστωτικά γεγονότα ενώ τον κίνδυνο default είχαν εντοπίσει διεθνείς οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poor’s, Moody's). Ενδεικτικά σημειώνεται π.χ. η μη πληρωμή του τοκομεριδίου που έληξε 1 Φεβρουαρίου 2023 για τις ομολογίες λήξεως 2025 ενώ είχε προηγηθεί παράταση μέχρι 1 Μαρτίου 2023 και τροποποίηση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του δανεισμού των 260 εκατ. ευρώ.

Χθες ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε νέα τροποποίηση όρων της δεσμευτικής συμφωνίας προκειμένου να παραταθεί η περίοδος υλοποίησης της συναλλαγής μέχρι 13 Απριλίου. Μετά τη λήξη των ενδιάμεσων ομολογιών αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της συναλλαγής μέσω της αναγκαστικής εκτέλεσης του ενεχύρου επί των μετοχών της FHBV. Επίσης, η Frigοglass και η επιτροπή ομολογιούχων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη μεταβίβαση προς την FHBV ή/και θυγατρικές της σχεδόν του συνόλου του ενεργητικού και των υποχρεώσεων της εισηγμένης, με διατήρηση από τη Frigοglass ενός έμμεσου μειοψηφικού ποσοστού στην FHBV.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Frigοglass, συνδεδεμένα με την επιτροπή ομολογιούχων μέρη έχουν εκδηλώσει τη δέσμευσή τους για τη διασφάλιση της λειτουργικής συνέχειας του ομίλου με τη χορήγηση ρευστότητας 55 εκατ. ευρώ μέσω της κάλυψης των ενδιάμεσων ομολογιών. Η ρευστότητα αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από τον όμιλο, μεταξύ άλλων, για την υποστήριξη της λειτουργίας του ομίλου και την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του. Σχεδιάζει δε να προσκαλέσει και τους υπόλοιπους κατόχους των ομολογιών λήξεως 2025 να προσχωρήσουν στη δεσμευτική συμφωνία.

Πρακτικά η εταιρεία, με τεχνητά μέσα, δίνει τη δυνατότητα σε όσους προσφέρουν bridge financing να λογιστικοποιήσουν κάποιο κέρδος, μεταθέτοντας όμως το «πρόβλημα» πιο μακριά στον χρόνο.

Πάντως η τελευταία ανακοίνωση της εισηγμένης (1.3.2023), όπως και οι προηγούμενες γύρω από το θέμα, δεν δίνει σαφή εικόνα των κινήσεων που δρομολογεί η διοίκηση προκειμένου να διατηρήσει βιώσιμη τη δραστηριότητα στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε πέρυσι τον Δεκέμβριο με επιτροπή ομολογιούχων. Είχε συνταχθεί με τρόπο που και έμπειροι χρηματιστές δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν. Το θέμα πάντως, όπως φαίνεται, παρακολουθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον βαθμό που θα υπάρξουν περαιτέρω εξηγήσεις θα προβεί σε ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v