Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Prem Watsa: Εύσημα σε Καραβία, Χρυσικό και... Μητσοτάκη

Ικανοποίηση για τις επιδόσεις των θυγατρικών στην Ελλάδα από τον επικεφαλής της Fairfax. Εκφράζει την ευχή να κερδίσει ο Κ. Μητσοτάκης την αυτοδυναμία.

Prem Watsa: Εύσημα σε Καραβία, Χρυσικό και... Μητσοτάκη

Μέλι έσταζε ο Prem Watsa για τις ελληνικές επενδύσεις του ομίλου της Fairfax, στην καθιερωμένη επιστολή του ομίλου προς τους μετόχους, που στάλθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Αναφέρεται στη Eurolife που διοικείται από τον Αλ. Σαρρηγεωργίου που δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό κλάδο και είχε συνολικά θετικό αποτέλεσμα.

Οπως επισημαίνεται, η Eurobank, υπό την ηγεσία του Φωκίωνος Καραβία, είχε μια εξαιρετική χρονιά το 2022 σε κάθε επίπεδο. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, η τράπεζα ανέφερε ισχυρή κερδοφορία με αποδόσεις ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 11,4%, χαμηλότερα επισφαλή χρέη (η αναλογία NPE μειώθηκε από 7% σε 5%) και ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου (αναλογία CET 1 από 12,7% σε 15,2%).

Αυτό επιτεύχθηκε, όπως σημειώνεται, διατηρώντας τη χαμηλότερη αναλογία κόστους προς εισόδημα μεταξύ των ομολόγων της στην Ελλάδα και αυξανόμενους όγκους δανείων.

Η ίδια η Ελλάδα είχε ένα ισχυρό 2022, με αύξηση του ΑΕΠ (περίπου 6%) υψηλότερο από όλα σχεδόν τα μέλη του ΟΟΣΑ, και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να πέσει στο 170% και να μειωθεί εκ νέου το 2023 στο 160%. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες, παρά τις εξωτερικές πιέσεις από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο της Ουκρανίας, επισημαίνει.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Ελλάδα θα έχει εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023 και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και θα τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία με πλειοψηφία.

Ακόμη και με τη μετοχή της Eurobank να αγγίζει τα πρόσφατα υψηλά του 1,45 ευρώ (σ.σ. μετά τις τελευταίες πιέσεις έχει υποχωρήσει στο €1,24), οι μετοχές έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, καθώς η Eurobank πιθανότατα θα έχει κέρδη άνω των 20 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή το 2023.

Αναγνωρίζοντας τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πέτυχε στην Grivalia Hospitality ο Γιώργος Χρυσικός, αντιπρόεδρος της Eurobank, το 2022 αυξήσαμε το ποσοστό μας στο 78%, επισημαίνεται. Η Grivalia Hospitality είναι κορυφαίος επενδυτής στον αναπτυσσόμενο χώρο υπερπολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα, με τρία λειτουργικά στοιχεία ενεργητικού και επτά υπό ανάπτυξη. Θα θυμάστε ότι ο Γιώργος διηύθυνε την Grivalia Properties, μια δημόσια εταιρεία της οποίας κατέχουμε το 51%. Η Eurobank και η Grivalia Properties συγχωνεύτηκαν το 2019, όταν η Eurobank χρειαζόταν κεφάλαια. Τα κέρδη από την Grivalia Properties και τις μετοχές της Eurobank που αποκτήσαμε από τη συγχώνευση οδήγησαν σε συνολικό κέρδος για τη Fairfax περίπου στο 1 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v