Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Laskaridis Shipping: Δεν έχουμε εμπλοκή με τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο πλοίο

Στις θυρίδες αναρρόφησης κάτω από την ίσαλο γραμμή, σε σημείο που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του πλοίου εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά αξίας 150 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει η εταιρεία. Το δρομολόγιο που ακολούθησε το Atlas.

Laskaridis Shipping: Δεν έχουμε εμπλοκή με τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο πλοίο

Απαντήσεις για την κοκαΐνη αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ που εντόπισαν οι ιταλικές αρχές στο bulker ATLAS της Laskaridis Shipping (την οποία διοικεί ο Πάνος Λασκαρίδης) δίνει με ανακοίνωσή της η εταιρία.

Οπως επισημαίνει:  

Η εταιρεία Laskaridis Shipping, εμπορικός διαχειριστής του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ATLAS (IMO: 9642368), συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ιταλία μετά την ανακάλυψη ύποπτου λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου - περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Οι θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού είναι ένα μέρος του πλοίου που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες.

Το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι φόρτωσης στο Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε, μέσω του Γιβραλτάρ για πετρέλευση, στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023.

Το λαθρεμπόριο εντοπίστηκε από τις τοπικές αρχές ενώ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Βενετίας.

Έκτοτε το πλοίο προχώρησε στον ελλιμενισμό, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και οι εμπορικές εργασίες για την εκφόρτωση εξελίσσονται ομαλά. 

Εντοπίστηκε κοκαΐνη 150 εκατ. σε πλοίο της Laskaridis Shipping

Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν κοκαΐνη αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ κρυμμένη σε ένα bulker της Laskaridis Shipping, την οποία διοικεί ο Πάνος Λασκαρίδης, μετέδωσε νωρίτερα το Tradewinds.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για πλάνα τραβηγμένα από ελικόπτερο, που δείχνουν έναν αριθμό σκαφών του λιμενικού να περιβάλλουν τον ελληνόκτητο «Atlas» 75.000 dwt (κατασκευής 2012) στη Βενετία. 

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι παρουσιάζονται να μελετούν τα σχέδια του πλοίου με σημαία Λιβερίας, πριν σταλούν δύτες για να επιθεωρήσουν το κύτος. Μπλοκ ναρκωτικών τυλιγμένα σε μαύρο πλαστικό ανακτώνται και μεταφέρονται σε ταχύπλοο. Η Guardia di Finanza είπε ότι η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου. Συνολικά βρέθηκαν 570 δέματα, βάρους 850 κιλών.

 

Το σκάφος υποβλήθηκε σε περαιτέρω επιθεωρήσεις την Πέμπτη. Κανένας από τους ναυτικούς που επέβαιναν στο πλοίο δεν έχει συλληφθεί. Χρειάστηκαν αρκετές έρευνες για την εύρεση των ναρκωτικών.

Το πλοίο παρέμεινε αγκυροβολημένο στη Βενετία σήμερα το πρωί. Είχε αναχωρήσει από το Σάντος στη Βραζιλία στις 23 Μαρτίου και έφτασε στη Βενετία στις 17 Απριλίου.

Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι συνήθως στόχος λαθρέμπορων ναρκωτικών, αλλά και άλλα πλοία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν άθελά τους από συμμορίες, γράφει το Tradewinds.

Τον περασμένο μήνα, η Europol ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 τόνοι κοκαΐνης έχουν μεταφερθεί μέσω των δύο πιο πολυσύχναστων λιμανιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εγκληματικές συμμορίες, αφού εξασφάλισαν μοναδικούς κωδικούς εμπορευματοκιβωτίων από διεφθαρμένους κατόχους των σχετικών πληροφοριών.

Μια αναφορά των αρχών αποκάλυψε ότι η τακτική αυτή χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από το 2018, όταν το λιμάνι του Ρότερνταμ ανακάλυψε ότι εμπορευματοκιβώτια έλειπαν, βρέθηκαν σε λάθος μέρη ή είχαν πεταχτεί.

Συμμορίες πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε διεφθαρμένους υπαλλήλους που εμπλέκονται στη ναυτιλιακή επιμελητεία, για να παραδώσουν τα μοναδικά μηχανογραφημένα στοιχεία ενός εμπορευματοκιβωτίου που εκχωρείται μόλις γίνει η πληρωμή για τη μεταφορά. Η πρακτική είναι γνωστή ως «απάτη κωδικού PIN».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v