Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού στοχεύει η BriQ Properties μετά το deal με την ICI

Μοιρασμένο χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων αποκτά, μετά την απορρόφηση της ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά, η εταιρεία ακινήτων του ομίλου Φέσσα. Παραμένει το ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα. Αυξάνει η δανειακή μόχλευση.

Πού στοχεύει η BriQ Properties μετά το deal με την ICI

Την οδό της εξαγοράς προκειμένου να μεγεθύνει της BriQ ΑΕΕΑΠ επέλεξε ως γνωστόν ο όμιλος Φέσσα, συμφωνώντας στην απορρόφηση της επίσης εισηγμένης ICI της οικογένειας Χαλικιά, όπως ανάφερε ο πρόεδρος του ομίλου Θ. Φέσσας. 

Στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της BriQ, επισημάνθηκε ότι η εταιρεία μέσω της συγκεκριμένης συναλλαγής θα αποκτήσει διπλάσιο μέγεθος, αλλά και ένα ποιοτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων με συμφέρουσες αποδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης διευκρινίστηκε ότι από τα 60 εκατ., ποσό έναντι του οποίου θα αγοραστούν τα 17 ακίνητα της ICI από την BriQ, τα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε τραπεζικό δανεισμό (Alpha Bank). Ως εκ τούτου, ο συντελεστής μόχλευσης της BriQ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 48%.

Πέραν των λεπτομερειών της συμφωνίας, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ Άννα Αποστολίδου ανέλυσε τη διάρθρωση του συνολικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας μετά τη συγχώνευση αλλά και τους πιθανούς νέους επενδυτικούς στόχους.

Ειδικότερα, το συνολικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της νέας εταιρείας θα αποτελείται κατά 30% από γραφεία, 30% από καταστήματα, 30% από logistics - αποθήκες και κατά 10% από ξενοδοχεία. Η ίδια τόνισε επίσης τις προοπτικές που διαβλέπει η ΑΕΕΑΠ στον τουρισμό, εξετάζοντας ακίνητα με απόδοση μεγαλύτερη του 7,5%.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2022 η Briq Properties διέθετε χαρτοφυλάκιο 26 ακινήτων συνολικής αξίας 136 εκατομμυρίων (σημειώνοντας 12% άνοδο). Τα έσοδα από ενοίκια είχαν διαμορφωθεί σε 8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32%, ενώ το EBITDA ήταν αυξημένο κατά 40% στα 6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v