Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Μεγάλου: Προετοιμασία για διανομή μερίσματος, οι νέοι στόχοι

Ανεβάζει τον πήχη η τράπεζα μετά τα αποτελέσματα τριμήνου και καταθέτει αναβαθμισμένους στόχους για την περίοδο 2023-2025. O προγραμματισμός για τη διανομή μερίσματος/επαναγορά τίτλων τα επόμενα χρόνια.

Χρ. Μεγάλου: Προετοιμασία για διανομή μερίσματος, οι νέοι στόχοι

Η επιτυχημένη διαχείριση του ισολογισμού φέρνει ισχυρά αποτελέσματα, τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου, ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη παρουσιάζουν σε αυτό το τρίμηνο άνοδο, τόνισε. Επεσήμανε ότι ο όμιλος κατάφερε αύξηση κερδών ανά μετοχή στο 0,15 ευρώ και αύξηση εσόδων κατά 24% σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα επιτεύχθηκε μείωση του δείκτη NPEs στο 6,6% και δείκτης CET1 12,2%.

Οι διοίκηση έχει στόχο να δώσει στους μετόχους μέρισμα από τα κέρδη της φετινής χρήσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι και θα δοθούν οι εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές. Η στόχευση είναι να διανεμηθεί το 10% των κερδών της χρονιάς και αυτό αντιστοιχεί σε 18 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και υπολογίζεται σε 50 εκατ. για το χρόνο. Η πραγματική διανομή μέσω μερίσματος ή επαναγοράς μετοχών, βέβαια, εξαρτάται από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι σχεδιασμοί της τράπεζας, πάντως, περιλαμβάνουν τη διανομή του 15% των κερδών του 2024 και του 25% στη συνέχεια.

Η τράπεζα διένυσε το έβδομο συνεχές τρίμηνο με αρνητική παραγωγή NPEs, επεσήμανε ο Χρήστος Μεγάλου. Εδωσε δε έμφαση στην ισχυρή ρευστότητα της Πειραιώς.

Ο όμιλος μετά τα αποτελέσματα τριμήνου αναβάθμισε τους στόχους για τη φετινή χρονιά αλλά και για την περίοδο 2023-2025. Πλέον στοχεύει σε κέρδη ανά μετοχή 0,55 ευρώ φέτος και 0,65 ευρώ ανά μετοχή το 2025. Στις προβλέψεις του 2023 γίνεται αναφορά σε μείωση δείκτη NPEs πέριξ του 5% και δείκτη CET1 πάνω από 12,5%.

Η διοίκηση της Πειραιώς επεσήμανε ότι δεν καταγράφεται κάτι ιδιαίτερο σε ό,τι αφορά την ποιότητα ενεργητικού εν μέσω αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Παρακολουθούμε την κατάσταση και έχουμε προχωρήσει στην επιβολή «πλαφόν» στην αύξηση των επιτοκίων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v