Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρή βελτίωση περιθωρίων κέρδους στο α’ τρίμηνο

Τόσο στον τομέα των παραχωρήσεων όσο και των κατασκευών ο όμιλος κατέγραψε σαφή τάση εξομάλυνσης των παραγόντων πίεσης στην κερδοφορία. Το μίγμα έργων και η ανάκαμψη διελεύσεων.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρή βελτίωση περιθωρίων κέρδους στο α’ τρίμηνο

Θεαματική βελτίωση περιθωρίων κέρδους σε ό,τι αφορά τον τομέα της κατασκευής παρουσίασε στο α’ τρίμηνο του 2023 ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γεγονός που αποδίδεται στις πολιτικές αναθεώρησης κοστολογημένων συμβάσεων, στην εξισορρόπηση της αύξησης κόστους υλικών αλλά και στο μίγμα έργων που εκτελεί ήδη ο όμιλος.

Ειδικότερα, το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο α’ τρίμηνο του 2023 στο 11,4% από 5,5% το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ το περιθώριο κέρδους EBIT στο 10,2% από 3,9%. Σε απόλυτους αριθμούς, η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) στον τομέα της κατασκευής ανήλθε σε 34 εκατ. ευρώ από 8,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω αυξημένων εσόδων (σχεδόν διπλάσιος τζίρος), αλλά και της απόδοσης των έργων και της βελτίωσης των περιθωρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το ανεκτέλεστο έργων του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 5,5 δισ. ευρώ (το μισό σχεδόν αφορά ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις), που εκτιμάται ότι στη φάση εξέλιξης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο. Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο το ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων του ομίλου αφορούσε κατά 67,6% δημόσια έργα, κατά 23,1% ενεργειακά έργα και κατά 9,3% ιδιωτικά.

Βελτιωμένα επίσης εμφανίζονται και τα περιθώρια κέρδους στον τομέα των παραχωρήσεων, με τη Νέα και Κεντρική Οδό να καταγράφουν εμφανή αύξηση των διελεύσεων. Συγκεκριμένα οι διελεύσεις στο α’ τρίμηνο του 2023 ανήλθαν στα 11,4 εκατομμύρια έναντι 10,3 εκατομμυρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Στον τομέα των παραχωρήσεων, το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε στα 27,9 εκατ. ευρώ έναντι 19,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σε συνέχεια της αύξησης των εσόδων. Το δε περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο 57,7% από 46,8% στο α’ τρίμηνο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v