Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Τα έσοδα από κατοικίες μειώνουν τις ανάγκες για νέα δάνεια

Αυτοχρηματοδότηση για τα υφιστάμενα projects που αφορούν στις οικιστικές αναπτύξεις επιβεβαιώνει ο όμιλος. Από το 2024 και μετά άντληση δανεισμού. Πώς κινούνται οι εισπράξεις και τα συμβόλαια. Το σχόλιο για τις τιμές των οικιστικών projects.

Ελληνικό: Τα έσοδα από κατοικίες μειώνουν τις ανάγκες για νέα δάνεια

Τη διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζες για μείωση του εξασφαλισμένου δανεισμού για το project στο Ελληνικό, όπως ήδη έχει καταγράψει το Euro2day.gr, επιβεβαίωσε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών η διοίκηση του ομίλου Lamda Development.

Τα στελέχη της διοίκησης επανέλαβαν ότι για το 2023 οι εισπράξεις μετρητών (προς το παρόν λογιστικά δεν αποτυπώνονται ως έσοδα) είναι ικανές να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες των τρεχουσών αναπτύξεων και υποδομών, ενώ ο CFO του ομίλου Χ. Γκορίτσας ανάφερε πως ενδεχομένως οι χρηματοδοτικές ανάγκες και του 2024 εν μέρει να καλυφθούν χωρίς εκταμιεύσεις δανείων.

Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2023 ό όμιλος κατέγραψε έσοδα 16,7 εκατ. ευρώ από πωλήσεις κατοικιών (δηλαδή τις πιο ώριμες εμπορικές αναπτύξεις στο Ελληνικό), ωστόσο υπολογίζει σε δεύτερο χρόνο την είσπραξη ακόμη 143 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των πληρωμών για κατοικίες αναγνωρίζονται με βάση την πρόοδο των εργασιών. Επίσης, εισέπραξε 30 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση της ενεργοποίησης της συμφωνίας με την ΤΕΜΕΣ και ακόμη 5 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση για το IRC, την επένδυση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Hard Rock.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη του ομίλου επανέλαβαν την πρόβλεψη του CEO, Ο. Αθανασίου για καταγραφή εισπράξεων 500 εκατ. ευρώ το 2023 από τις διάφορες αναπτύξεις στο Ελληνικό. 

Οι τιμές για κατοικίες και το momentum

Δεδομένης της φρενίτιδας και των αυξανόμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών στην εγχώρια αγορά, τέθηκε σχετικό ερώτημα από αναλυτή όσον αφορά τις τιμές πώλησης των οικιστικών projects για τις βίλες, τον Πύργο Κατοικιών και τα condos στο Ελληνικό.

Τόσο ο κ. Γκορίτσας όσο και IR Manager του ομίλου Δ. Χαραλαμπόπουλος παραδέχθηκαν πως αν η εμπορευματοποίηση των projects είχε ξεκινήσει αργότερα, ενδεχομένως να είχαν επιτευχθεί υψηλότερες τιμές πώλησης. Ωστόσο, ανάφεραν πως ήταν στρατηγική απόφαση ο όμιλος «να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση», ενώ σε μια ακόμη αποστροφή αναφέρθηκε πως «χτίζεται momentum για τις επόμενες οικιστικές αναπτύξεις και τα προϊόντα που θα δημιουργηθούν», δεδομένου ότι στην παρούσα φάση ο όμιλος διαχειρίζεται το βασικό πλάνο επενδύσεων της πρώτης 5ετίας. Είναι δε χαρακτηριστική η αναφορά πως προς το παρόν η προσφορά απορροφήθηκε από εγχώρια ζήτηση, με τα στελέχη της Lamda Develοpment να εκτιμούν πως θα εμφανιστεί σύντομα και ζήτηση από ξένα κεφάλαια.

Τέλος, αναφέρθηκε πως διατηρούνται διαπραγματεύσεις για την πώληση των δύο τελευταίων ορόφων του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα, για του οποίους εκτιμάται ότι η τιμή πώλησης ανά τ.μ. έχει ξεπεράσει τις 25.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v