Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Skyline και οι προσδοκίες για έσοδα της Alpha Αστικά Ακίνητα

Τι αναμένεται να εισπράξει από το συμβόλαιο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 350 εκατ. ευρώ του Skyline. Οι στόχοι των επόμενων ετών.

Το Skyline και οι προσδοκίες για έσοδα της Alpha Αστικά Ακίνητα

Την εκτίμησή της ότι το 2023 θα αποτελέσει μια πολύ καλή χρονιά για την Alpha Αστικά Ακίνητα (μετονομάστηκε σε Alpha Real Estate) σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία εξέφρασε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Γκάνος αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της εισηγμένης, η οποία επικεντρώνεται στην προσφορά υπηρεσιών που αφορούν όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων.

Ο CEO της Alpha Real Estate, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

  • Στο επταετές συμβόλαιο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 350 εκατ. ευρώ του Skyline. Από το συγκεκριμένο project η εισηγμένη έχει θέσει ως στόχο για την επόμενη πενταετία την είσπραξη ετησίων εσόδων που θα υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ.
  • Στον στόχο για αναλήψεις εργασιών τρίτων, επιδιώκοντας σαφώς μεγαλύτερα έσοδα από εταιρείες εκτός του ομίλου της Alpha Bank, ο οποίος αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πελάτη της. Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση της εισηγμένης θα αναζητήσει εργασίες που θα προκύψουν τόσο από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και από τις επενδύσεις ιδιωτών στο χώρο της εγχώριας κτηματαγοράς.
  • Στη σταδιακή μεταβίβαση των ακινήτων της στο μητρικό όμιλο, εξέλιξη που όσο δρομολογείται, τόσο θα περιορίζονται τα έσοδα από είσπραξη ενοικίων.
  • Στη διαφαινόμενη συνέχιση της πολιτικής χρηματικών διανομών προς τους μετόχους της εταιρείας, καθώς μετά το μετασχηματισμό της, η Alpha Real Estate δεν θα έχει ανάγκη υψηλών επενδύσεων κεφαλαίου.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Ποιμενίδης (φωτ.), απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής της Αlpha Bank (άνω του 90%) που περιορίζει δραστικά το free float της μετοχής, παρέπεμψε την απάντηση στη διοίκηση της Τράπεζας.

Στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,26 ευρώ ανά μετοχή (το 73% των περυσινών καθαρών κερδών) η καταβολή του οποίου θα γίνει στις 26 Ιουλίου.

Εγχώρια αγορά ακινήτων

Σχολιάζοντας την εγχώρια αγορά ακινήτων, ο Γιάννης Γκάνος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το 2018-2019 έχει ξυπνήσει από το λήθαργο, με άνοδο τιμών και πτώση των αποδόσεων (yields).

Σήμερα παρατηρείται τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα Golden Visa έχει επανέλθει, οι ΑΕΕΑΠ συνεχίζουν να επενδύουν δυναμικά και τέλος εκδηλώνεται πρόθεση για υλοποίηση μεγάλων αναπλάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v