Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Μεταφορά 100 εκατ. ευρώ για κατασκευή των δύο malls

Πώς οι εισπράξεις από πωλήσεις/προπωλήσεις οικοπέδων, διαμερισμάτων, κατοικιών κάλυψαν το χρηματοδοτικό κενό για την ανάπτυξη δύο malls. Η απόφαση για ανακατεύθυνση 100 εκατ. ευρώ και η συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών.

Lamda: Μεταφορά 100 εκατ. ευρώ για κατασκευή των δύο malls

Σε εξόφληση ομολογιακού δανείου, ύψους 80 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε λάβει από την απώτερη μητρική της, Lamda Development, προχώρησε στις 8 Ιουνίου η Ελληνικό ΑΕ, αξιοποιώντας τις εισπράξεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, που είχε από πωλήσεις/προπωλήσεις οικοπέδων, διαμερισμάτων και κατοικιών.

Η παραπάνω εξόφληση, σε συνδυασμό με τους επικαιροποιημένους όρους χρηματοδότησης, που συμφώνησε η Lamda με τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank αποδέσμευσε ρευστότητα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, που διατίθεται ήδη από την εισηγμένη για κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, στο σκέλος κυρίως των υπό ανάπτυξη δύο εμπορικών κέντρων (Vouliagmenis Mall, Riviera Galleria) στο Ελληνικό.

Στις αρχές Μαΐου το ΔΣ της Lamda αποφάσισε τη μερική αλλαγή χρήσης κεφαλαίων, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που αντλήθηκαν από την τελευταία ΑΜΚ των 650 εκατ. ευρώ, με ανακατεύθυνσή τους στην ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων, την κάλυψη ομολογιακών δανείων θυγατρικών καθώς και αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Η εξόφληση των 80 εκατ. ευρώ από την Ελληνικό στη Lamda εντάσσεται στο παραπάνω πλαίσιο.

Η μεταφορά ρευστότητας έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτριών τραπεζών καθώς η εντός στόχων πορεία των εισπράξεων από πωλήσεις/προπωλήσεις επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας επικαιροποίησης των όρων δανεισμού. Η Ελληνικό ΑΕ εισέπραξε ως τον Μάιο περίπου 311 εκατ. ευρώ από πωλήσεις/προπωλήσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκησή της, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης. Η ίδια εκτίμησε ότι ως το τέλος του έτους, οι συνολικές εισπράξεις θα ανέλθουν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι όροι της δανειακής σύμβασης προβλέπουν κατάργηση της εγγυητικής επιστολής, ύψους ως 160 εκατ. ευρώ, που ήταν υποχρεωμένη, βάσει της αρχικής συμφωνίας, να εκδώσει η Lamda, για κάλυψη τυχόν υπερβάσεων στον προϋπολογισμό των έργων της πρώτης φάσης ή/και τυχόν υστέρησης στις εισπράξεις.

Πρακτικά, οι τράπεζες συναίνεσαν στην αποδέσμευση καταθέσεων καθώς χαμήλωσαν αισθητά οι ανάγκες δανεισμού για τα έργα υποδομών και οικιστικής ανάπτυξης. Οι επικαιροποιημένοι όροι προβλέπουν γραμμή δανεισμού ως 120 εκατ. ευρώ (από 394 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική δανειακή σύμβαση) για χρηματοδότηση έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων, καθώς και κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης για ΦΠΑ εργασιών (έως 112 εκατ.).

Στον αντίποδα, προβλέπεται ελαφρώς υψηλότερη γραμμή δανεισμού για την ανάπτυξη των δύο malls (σ.σ. 575 εκατ. ευρώ έναντι 517 εκατ. ευρώ της αρχικής σύμβασης). Μέρος του υψηλότερου κόστους κατασκευής χρηματοδότησε, όπως προαναφέρθηκε, η Lamda με τη μεταφορά ρευστότητας 100 εκατ. ευρώ από το «κουβαδάκι» των οικιστικών projects. Εξέλιξη που έλυσε τον… γόρδιο δεσμό του κενού χρηματοδότησης για τα δύο malls.

Για την εμπορική ανάπτυξη του Vouliagmenis Mall προβλέπεται γραμμή δανεισμού έως 440 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει πρόσθετο ποσό ως 104 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ. H διάρκεια της χρηματοδότησης ορίζεται έως την 30/09/2027 (με δυνατότητα για παράταση έως την 30/09/2033). Για το Mall στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά (Riviera Galleria) προβλέπεται γραμμή δανεισμού ως 135 εκατ. ευρώ και ως 33 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κάλυψης ΦΠΑ εργασιών. Η διάρκεια της χρηματοδότησης ορίζεται έως την 30/09/2026 (με δυνατότητα της εκδότριας εταιρίας για παράταση έως την 30/09/2033).

Οι εξασφαλίσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες λαμβάνουν ως εξασφαλίσεις σύσταση υποθήκης σε ακίνητα της Ελληνικό καθώς και των Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria και ενέχυρο επί των μετοχών θυγατρικών της Lamda, οι οποίες δανείζονται για την ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων.

Παίρνουν, επίσης, ενέχυρο επί μέρους των απαιτήσεων και των πηγών εσόδων, που θα δημιουργήσει η έναρξη εκμετάλλευσης καθώς και επί απαιτήσεων από τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετόχων. Επιπρόσθετα, επέρχονται περιορισμοί στις διανομές μερισμάτων και συμφωνήθηκε συγκεκριμένος μηχανισμός ελέγχου χρήσης των προσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, τροποποιήθηκαν δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, επιτρέποντας τη μετατροπή του παράκτιου μετώπου σε γειτονιά «χωρίς αυτοκίνητα» και τη διεύρυνση των χρήσεων στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά, εξέλιξη που επιτρέπει εμπορικές αναπτύξεις, ξενοδοχεία κ.ά.

Τέλος, τροποποιήθηκε το προεδρικό διάταγμα έγκρισης του ΣΟΑ. Με την τροποποίηση μειώνονται οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης σε ακίνητα που εξυπηρετούνται από μέσα σταθερής τροχιάς σε ακτίνα 500 μέτρων, ενώ εφαρμόζονται τα πολεοδομικά κίνητρα του ΝΟΚ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v