Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2023

Τέμπη: Η συγνώμη, οι εκλογές και ο… Καραμανλής-Πωλητήρια Viva Wallet σε Καρώνη-Βαρύς λογαριασμός για Lamda

Τέμπη: Η συγνώμη, οι εκλογές και ο… Καραμανλής-Πωλητήρια Viva Wallet σε Καρώνη-Βαρύς λογαριασμός για Lamda

ΤΕΜΠΗ: Ολοένα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες ότι το -έως πρότινος βέβαιο- σενάριο των εκλογών στις 9 Απριλίου «κάηκε» στα Τέμπη. Δεν είναι μόνο η διαπίστωση του αυξημένου «θυμού» στην κοινωνία, γεγονός στο οποίο ανταποκρίθηκε ο πρωθυπουργός γράφοντας συγνώμη, έστω και πέντε μέρες μετά την τραγωδία, ούτε μόνο η χρονική εγγύτητα με τα μνημόσυνα των θυμάτων.

Μέχρι τις 9 Απριλίου, ήτοι σε περίπου ένα μήνα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγουν ουσιαστικά πορίσματα, δικαστικά και μη, όχι τόσο για τα λάθη του μηχανοδηγού ίσως, αλλά για το γενικότερο πλαίσιο ευθυνών, που όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχει. Οποιαδήποτε δε απόπειρα για «πορίσματα στο γόνατο» θα προκαλέσει αντί να καλμάρει, κοινωνία και αντιπολίτευση.

Ήδη η πρώτη «πατάτα» έγινε με τον διορισμό της περίφημης υπερκομματικής επιτροπής Γεραπετρίτη, καθώς ένα μέλος της (πρώην… πρόεδρος και διευθύνων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι το 2015!) υποχρεώθηκε σε παραίτηση, μετά από το σάλο που προκάλεσε η τοποθέτηση του.

Ενόψει των εκλογών φαίνεται όμως να προκύπτει και νέο «θέμα Καραμανλή» για τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή τη φορά αφορά τον Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή (φωτ.). Τι επιπτώσεις θα έχει στην κοινή γνώμη αν ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος παραιτήθηκε πριν ελάχιστες ημέρες, λόγω της τραγωδίας, εμφανιστεί ως υποψήφιος βουλευτής, σχεδόν αμέσως μετά την παραίτηση του;

Οι προειδοποιητικές βολές της αντιπολίτευσης έχουν ήδη εκτοξευθεί, ωστόσο εάν ο πρώην υπουργός μείνει εκτός βουλής, μετά την οικειοθελή απόφαση του ετέρου Κώστα Καραμανλή, να μην πολιτευθεί, το επώνυμο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας θα μείνει εκτός ψηφοδελτίου, στη περιοχή της Β. Ελλάδας. Όπου ως γνωστόν, «υπάρχει θέμα» για τη Νέα Δημοκρατία και από τα δεξιά…

Το πρόβλημα αποκτά νέα διάσταση, μετά τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε και προσωπική, όχι (μόνον) εκ μέρους όσων κυβέρνησαν τον τόπο, αναλαμβάνοντας μερίδιο της ευθύνης. Όπως αντιλαμβάνεστε, το ίδιο δεν μπορεί παρά να ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό, για τον αρμόδιο υπουργό. Που μπορεί να μην έχει ζητήσει συγνώμη, έχει όμως αμεσότερες ευθύνες από τον πρωθυπουργό!

 

VIVA WALLET: H εταιρεία προχωρά σε πώληση στη Werealize.com Ltd (Καρώνης- Αντύπας) σειράς συμμετοχών σε εταιρείες (30% της INDEV, 20% της ELORUS, 1,66% της Unifund, 33,34% της πολωνικής N7 Mobile) που δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία με τη JP Morgan.

Για την Πολωνική εταιρεία (N7 Mobile) δεν αναφέρεται τίμημα. Για τις υπόλοιπες συμμετοχές το αθροιστικό τίμημα, που καταβάλει η Werealize, ανέρχεται σε περίπου 1,35 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, αγοράζει από τη Viva, με συμβολικό τίμημα (1 ευρώ), το 100% της Viva Services. Τέλος, τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants;), που είχε στην κατοχή της η JP Morgan δεν ασκήθηκαν, παραδόθηκαν στη Viva Wallet και ακυρώθηκαν.

Υ.Γ.: Στη θυγατρική της Viva Wallet, VivaBank ολοκληρώθηκε πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 5 εκατ. ευρώ

 

LAMDA: Πέριξ των 800 εκατ. ευρώ έχει ανέλθει το κόστος κατασκευής των δύο εμπορικών κέντρων, που προγραμματίζει να αναπτύξει η Lamda στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Galleria Riviera), χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος που έχει ήδη εγγραφεί (περί τα 200 εκατ. ευρώ) για την αγορά των δύο οικοπέδων (σ.σ. αγορά του δικαιώματος χρήσης επιφάνειας για 97 χρόνια, όσον αφορά στο οικόπεδο επί του οποίου θα αναγερθεί το Riviera Galleria).

Το ύψος της επένδυσης, όπως οριοθετείται από το επικαιροποιημένο business plan, αυξήθηκε, λόγω της κατακόρυφης ανόδου σε τιμές υλικών και εργασίες κατασκευής.

Μέρος της αύξησης του κόστους κατασκευής θα καλυφθεί από πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό, ενώ το υπόλοιπο από ίδια συμμετοχή της Lamda.  Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη χρηματοδότηση της επένδυσης αποκλειστικά από τραπεζικό δανεισμό.

 

UNIBIOS: Όταν μια εταιρεία ανεβάζει τις οικονομικές της επιδόσεις και αυξάνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της, φυσικό είναι να προσελκύσει και το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ειδικότερα η Unibios, μετά το μίνι placement στο οποίο είχε προχωρήσει τον περασμένο Νοέμβριο (390.000 μετοχές), τώρα θα προχωρήσει και στη διάθεση 150.000 ίδιων μετοχών. 

Να σημειωθεί πως πέρυσι η Unibios προχώρησε σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους της μετά από κάμποσες δεκαετίες σχετικής… ανομβρίας.

 

ΑΓΟΡΕΣ: Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά… τέσσερα ορόσημα θα κρίνουν πολλά για την πορεία των αγορών στις επόμενες 13 συνεδριάσεις.

Αρχή γίνεται την Τρίτη, όταν ο επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ θα μιλήσει για τη νομισματική πολιτική στο Καπιτώλιο.

Στις 10 Μαρτίου ανακοινώνονται τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και αν είναι «δυνατά» μπαίνει ταφόπλακα στις προσδοκίες για φρένο στην αύξηση των επιτοκίων, ενώ ακολουθούν στις 14 τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Κερασάκι στην τούρτα η 22α Μαρτίου, οπότε η Fed θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Σημειώστε ότι σήμερα οι αγορές ποντάρουν στο ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα κορυφωθούν στο 5,4% τον Σεπτέμβριο, 100 μονάδες πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Οποιεσδήποτε αρνητικές εκπλήξεις θα «τιμολογηθούν» ανάλογα…

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Όταν το 2020 όλοι είμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, λόγω των lockdown, ο επικεφαλής της BP, Μπ. Λούνει έκανε μια πρόβλεψη: η ζήτηση για πετρέλαιο δεν θα επιστρέψει ποτέ στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σήμερα μάλλον θα θέλει να το ξεχάσει. Η ζήτηση αναμένεται να κλείσει φέτος σε ιστορικό ρεκόρ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να δούμε αργότερα φέτος τον μαύρο χρυσό να επιστρέφει στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η μείωση της ρωσικής παραγωγής, αλλά και του αμερικανικού σχιστολιθικού και επενδύσεις που δεν έγιναν, σημαίνουν ότι η προσφορά δεν έχει πολλά περιθώρια να καλύψει τις ανάγκες. Πόσο μάλλον όταν η Κίνα ανοίγοντας ξανά διψά για πετρέλαιο.

Ένα στοιχείο είναι αρκετό για να περιγράψει την εικόνα. Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η κατανάλωση φέτος θα φτάσει τα 101,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, και πιθανά από το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει έλλειμμα μεταξύ παραγωγής-κατανάλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v