Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τελευταίο μίλι του turnaround για Intralot

Πώς ο όμιλος επιστρέφει, μετά από χρόνια, στα ραντάρ των επενδυτών. Το μεγάλο «μαχαίρι» στα έξοδα και η βελτίωση περιθωρίων κέρδους, λόγω αλλαγής μείγματος πωλήσεων. «Κλειδί» για τον μέτοχο η μείωση καθαρού δανεισμού, μέσω της ΑΜΚ. Οι προοπτικές στις ΗΠΑ.

Το τελευταίο μίλι του turnaround για Intralot

Στις 14 Ιανουαρίου 2021, στο πλαίσιο της σύμβασης δέσμευσης (lock-up) με μια ad hoc ομάδα ομολογιούχων της, η Intralot ανέλαβε την υποχρέωση, βάσει του εγκεκριμένου από τα δύο μέρη business plan, να εξοικονομήσει κόστος 82 εκατ. ευρώ ως και το 2024. Στις 30/6/2023 η σωρευτική εξοικονόμηση δαπανών ξεπέρασε, ελαφρώς, τα 150 εκατ. ευρώ.

Το παραπάνω γενναίο «ψαλίδι» αποτελεί το βασικότερο από τους τρεις «πυλώνες» του turnaround story, του επενδυτικού αφηγήματος, δηλαδή, το οποίο συνοδεύει την αύξηση κεφαλαίου της εισηγμένης. Η αλλαγή στρατηγικής, από το 2021, με εστίαση της δραστηριότητας σε ανεπτυγμένες αγορές και τους τομείς υπηρεσιών τεχνολογίας και διαχείρισης λοταριών αποτελεί τον δεύτερο «πυλώνα».

Ο τρίτος έγκειται στην εν εξελίξει αναδιάρθρωση καθαρής θέσης και μόχλευσης. Πέρυσι, ολοκληρώθηκε η πρώτη αύξηση κεφαλαίου, η οποία επέτρεψε στην Ιntralot να επαναποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της αμερικανικής θυγατρικής της, που αποτελεί το πιο υποσχόμενο asset του ομίλου, κλειδώνοντας, ταυτόχρονα, την πρώτη πράξη μείωσης του χρέους.

Ο όμιλος βαδίζει πλέον στο… τελευταίο μίλι του turnaround, καθώς δρομολογήθηκε νέα αύξηση κεφαλαίου ως 135 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του καθαρού δανεισμού στα 340 εκατ. ευρώ και τη διαμόρφωση λόγου «καθαρός δανεισμός προς EBITDA» στην περιοχή του 2,5x.

Η μείωση του καθαρού δανεισμού αποτελεί προαπαιτούμενο, για να επιστρέψει η Ιntralot στα ραντάρ των επενδυτών, μετά από μια δεκαετία επενδυτικής ανυποληψίας. «Η εταιρεία, επί σειρά ετών, δούλευε για τους πιστωτές της. Aν μειώσει τον δανεισμό και τον αναχρηματοδοτήσει σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα μείνει αξία και για τους μετόχους», αναφέρουν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Ο συνδυασμός cost cutting και εγκατάλειψης εργασιών με χαμηλά περιθώρια κέρδους έχει οδηγήσει σε αισθητή βελτίωση των περιθωρίων κέρδους. Η αλλαγή μείγματος πωλήσεων, συνεπεία της παραπάνω στρατηγικής, αποτυπώθηκε στην εξέλιξη του μικτού περιθωρίου. Το 2021 διαμορφώθηκε σε 27,5%, το 2022 ανήλθε σε 32,55% και στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς σε 36%.

Το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς σε 35,8% (31,3% το 2022), με τον όμιλο να θέτει τις βάσεις, σύμφωνα με αναλυτές, για EBITDA της τάξης των 133 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης (122,9 εκατ. ευρώ το 2022). Το 2024 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 140 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος παρήγαγε πέρυσι ελεύθερες ταμειακές ροές 23 εκατ. ευρώ. Στην πράξη ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ, καθώς ανέλαβε την υποχρέωση να (προ)πληρώσει 10 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας τραπεζικής χρηματοδότησης για την αμερικανική θυγατρική του.

Η συνέχιση παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών αποτελεί καθοριστική παράμετρο για την περαιτέρω μείωση του δανεισμού και τη δημιουργία αξίας για μετόχους. Σε αυτό το σημείο, όπως και στην εμμονή διοίκησης και μεγαλομετόχων στην υλοποίηση του πλάνου, επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες ερωτήσεις επενδυτών.

Οι προοπτικές της δραστηριότητας στις ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση της εταιρείας βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου είχε σειρά συναντήσεων με fund managers. Σύμφωνα με επενδυτικές πηγές, το πλάνο παραμένει συντηρητικό καθώς προβλέπει μικρή αύξηση μεριδίου στην «παρθένα» αμερικανική αγορά.

Ενδεικτικό είναι ότι προβλέπει ανάληψη μόλις δύο νέων συμβολαίων διαχείρισης λοταρίας από τα 14, που προβλέπεται να βγουν σε διαγωνιστική διαδικασία τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για συμβόλαια που αφορούν σε πολιτείες οι οποίες δεν διαθέτουν σήμερα λοταρίες και αθλητικό στοιχηματισμό. Επιπρόσθετα, μόλις 11 από τις Πολιτείες έχουν αναθέσει σε ιδιώτη υπηρεσία monitoring. Η Ιntralot θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για τα νέα συμβόλαια είτε αυτόνομα είτε σε σύμπραξη με άλλους παίκτες, εφόσον απαιτείται υψηλό capex. Τα έσοδα στην Αμερική ανήλθαν στο εξάμηνο σε 81 εκατ. ευρώ (+7,4%) και τα EBITDA σε 34,2 εκατ. ευρώ (14,7%).

Δάνειο 100 εκατ. ευρώ από κοινοπραξία τραπεζών

Από τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ (130,1 εκατ. ευρώ), τα 126 εκατ. ευρώ προβλέπεται να κατευθυνθούν για αποπληρωμή δανεισμού. Έτσι, ο λόγος καθαρός δανεισμός προς EBITDA θα διαμορφωθεί σε 2,5x, μετά την ΑΜΚ. Η Ιntralot βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με Πειραιώς, Εθνική, Optima, Αττικής και άλλη μια μικρή τράπεζα για την κάλυψη από την κοινοπραξία ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ που προτίθεται να εκδώσει.

Τα κεφάλαια του ομολογιακού θα κατευθυνθούν, όπως και τα 126 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της ΑΜΚ, για αποπληρωμή των ομολογιών έκδοσης 2017 και λήξης 2024 (Σεπτέμβριος), ανεξόφλητου υπολοίπου 355,56 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί μέσω νέας ομολογιακής έκδοσης σε Ελλάδα ή εξωτερικό.

Άρση της επιτήρησης

Η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα σημάνει την αυτόματη άρση της επιτήρησης καθώς η καθαρή θέση της μητρικής θα γυρίσει σε θετική από αρνητική. Με βάση τις επιστολές δέσμευσης μετόχων και νέων επενδυτών, η ΑΜΚ ξεκινά με εξασφαλισμένο το ποσό των 67 εκατ. ευρώ από τα ως 135 εκατ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει η εταιρεία.

Τέλος, το γεγονός ότι η τιμή διάθεσης (0,58 ευρώ ανά μετοχή) είναι ίδια με αυτή της περσινής ΑΜΚ βοηθά να εισέλθουν νέοι επενδυτές, χωρίς την ίδια στιγμή να προκαλεί αραίωση στους παλαιούς μετόχους καθώς η ΑΜΚ διενεργείται με δικαίωμα προτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v