Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Στοχεύει σε είσοδο θεσμικών στην αύξηση κεφαλαίου

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ξεκινά ουσιαστικά σήμερα, η Intralot επιχειρεί μεταστροφή σε νέα βάση. Το άνοιγμα στους θεσμικούς επενδυτές και οι επιχειρηματικές κινήσεις.

Intralot: Στοχεύει σε είσοδο θεσμικών στην αύξηση κεφαλαίου

«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot που ξεκινά σήμερα με την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης δίνει το στίγμα της ποιοτικής μεταβολής που πραγματοποιείται μετά την έλευση του Σ. Κόκκαλη στη διοίκηση της εταιρείας και σηματοδοτεί άνοιγμα σε θεσμικούς επενδυτές». Αυτό υποστήριξε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής CEO της Intralοt Χρυσόστομος Σφάτος, στη διάρκεια ενημέρωσης για την έναρξη της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 135 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί, υποστήριξε: «Δεν έχουμε στο μετοχικό κεφάλαιο θεσμικούς επενδυτές και family offices και θέλουμε να έχουμε. Αυτό θα αυξήσει την αξία της μετοχής. Σε πρώτη φάση, περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να πάει σε χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών. Αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς στόχος -με την έξοδο από την κατηγορία της επιτήρησης- είναι να αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής, γεγονός που σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη πορεία της εταιρείας θα τραβήξει τα βλέμματα περισσότερων θεσμικών».

Παράλληλα ο κ. Σφάτος υπογράμμισε: «Μειώνεται λίγο το ποσοστό των δύο βασικών μετόχων. Έχουμε χρόνια να απευθυνθούμε σε θεσμικούς επενδυτές. Μια εταιρεία με τα χαρακτηριστικά και τα μεγέθη της Intralοt είναι στο ραντάρ των διεθνών παικτών, αλλά χρειάζεται και ένα μεγαλύτερο free float. Η αύξηση του ποσοστού που δεν ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους θα αυξήσει και το equity value».  

Νέα στρατηγική στόχευση

Όπως υποστήριξε ο κ. Σφάτος, με την είσοδο του Σ. Κόκκαλη στη διοίκηση, η εταιρεία προχώρησε σε μεταστροφή της, με στρατηγική στόχευση τον περιορισμό της δράσης της από το σύνολο της αγοράς, σε συμβόλαια τεχνολογίας, λοταρίας και σε εξελιγμένες-ανεπτυγμένες αγορές.

«Αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και μείωση της μόχλευσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για κάθε εταιρεία. Η  χαμηλή μόχλευση διασφαλίζει την πιθανότητα να παίρνεις νέα έργα. Η μόχλευση είναι πλέον 3,7% ενώ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι στο 2,6%.  Είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και για τα δεδομένα της αγοράς. Στόχος είναι να φτάσουμε στο 2% το επόμενο διάστημα», είπε με νόημα.

Η διοίκηση της εταιρείας επανέλαβε ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι, η Alpha Choice του Σωκράτη Κόκκαλη και η Standard General του Soo Kim, θα μεταβιβάσουν δικαιώματα προτίμησης, με αποτέλεσμα μετά την ΑΜΚ στο μετοχικό κεφάλαιο να συμμετέχει με περίπου 20% ο Σ. Κόκκαλης (από περίπου 32,42% σήμερα), με 7% η Intracom Holdings και με 27% η Standard General (από 32,9% σήμερα). «Με τον τρόπο αυτό  το free float της Intralοt θα αυξηθεί στο 46% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου από περίπου 35% που είναι σήμερα», είπε ο Κ. Φαρρής, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της εταιρείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η διοίκηση της Intralοt διευκρίνισε ότι ο εφοπλιστής Γ. Μουνδρέας σε συμφωνία με τον Σ. Κόκκαλη θα προχωρήσει στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης και θα αποκτήσει περίπου το 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Intralοt.

Όλα τα μέλη της διοίκησης δήλωσαν αισιόδοξα για την κάλυψη της ΑΜΚ καθώς, όπως υποστήριξαν, «το ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές είναι έντονο». Σε περίπτωση, πάντως, που δεν υπάρξει πλήρης κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου από επενδυτές, οι δύο βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να συμμετάσχουν με μεγαλύτερα ποσά, αποκτώντας περισσότερες μετοχές για να συγκεντρωθεί το ποσό των 135 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθεί στη μείωση του δανεισμού, με στόχο o λόγος καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφωθεί στο 2,5x.

Επόμενες κινήσεις

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Intralοt, οι επόμενες κινήσεις, μετά την ΑΜΚ, είναι:

  • Ενα κοινοπρακτικό δάνειο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, για το οποίο η διοίκηση της Intralοt βρίσκεται σε συζητήσεις με πέντε πλέον τράπεζες και όχι με τέσσερις όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Σ. Κόκκαλης στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.
  • Η έκδοση ενός νέου ομολόγου της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, όπου υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με δύο τράπεζες.

Όλα τα παραπάνω ποσά θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ομολογιών που λήγουν το 2024, όπως και οι ελεύθερες ταμειακές ροές του 2023 και του 2024. Όπως εξήγησε η διοίκηση, αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθεί μέρισμα τουλάχιστον άμεσα. «Η αποπληρωμή των δανείων θα ξεκλειδώσει υψηλότερες αξίες για τους μετόχους μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Φαρρής.

Η αγορά της Αμερικής στο επίκεντρο

Το 50% των εσόδων και των EBITDA του ομίλου προέρχονται από τις  ΗΠΑ, κάτι που στο μέλλον δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Όπως ξεκαθάρισε ο CEO της αμερικανικής θυγατρικής Intralοt Inc, Νίκος Νικολακόπουλος, το ποσοστό αυτό αναμένεται τα επόμενα χρόνια να κυμανθεί από 50% μέχρι έως και 60% δίνοντας έμφαση στην αγορά των λοταριών και στα συστήματα εποπτείας και ελέγχου των VLTs. Το κομμάτι του αθλητικού στοιχήματος θα «μπει σε δεύτερη μοίρα καθώς έχει και πιο έντονο ανταγωνισμό».

Ο κ. Νικολακόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι σημαντικά  για την Intralοt Inc., με 18 συνολικά διαγωνισμούς όλων των μεγεθών να βγαίνουν στον «αέρα» στην παγκόσμια αγορά με τζίρους από  800 εκατ. έως 2,5 δισ. ευρώ.

«Το business plan που έχουμε συντάξει προβλέπει ότι η Intralοt θα πάρει μόλις δύο από αυτούς τους διαγωνισμούς, μια μετριοπαθής πρόβλεψη», είπε ο κ. Νικολακόπουλος. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα έχει απώλειες συμβολαίων, κάτι που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v