Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elpedison: «Θετικό» σήμα από market test για το FSRU Θεσσαλονίκης

Σημαντικό ενδιαφέρον για δέσμευση δυναμικότητας στη μη δεσμευτική φάση για τον τερματικό σταθμό LNG. Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το FSRU και τη δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Elpedison: «Θετικό» σήμα από market test για το FSRU Θεσσαλονίκης

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τη διαδικασία της μη δεσμευτικής φάσης του market test να ολοκληρώνεται την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr να υπάρχει συμμετοχή από διεθνείς εταιρείες. Παράλληλα, ετοιμάζεται το report προκειμένου να αποσταλεί στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας.

Η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο αναμένεται σε ένα χρόνο, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας. Θα μεσολαβήσει η δεσμευτική φάση και μελέτες που αφορούν το έργο.

Το Thessaloniki FSRU, που περιλαμβάνει έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελούμενο από δύο πλοία, ένα FSRU (Floating Storage and Regasification Unit) και ένα FSU (Floating Storage Unit), θα τοποθετηθεί στον Θερμαϊκό κόλπο, σε απόσταση 4,4 χλμ. από το σημείο προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δύο πλοία θα έχουν συνδυασμένη αποθηκευτική ικανότητα μεταξύ 250.000 m3 και 280.000 m3, ενώ η ονομαστική ικανότητα αεριοποίησης θα είναι περίπου 150 GWh/ημέρα.

Να σημειωθεί πως εκτός από τη Ρεβυθούσα, υπάρχει το FSRU της Αλεξανδρούπολης της εταιρείας Gastrade, όπου στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται το πρώτο φορτίο LNG και φυσικά η Διώρυγα Gas, του ομίλου Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο εκκρεμεί η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τη δεύτερη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με φυσικό αέριο της Elpedison στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 826 MW. «Είμαστε στο στάδιο της επενδυτικής απόφασης, το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο», ανέφεραν πηγές της εταιρείας.

Αποκλιμάκωση των τιμών αερίου

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στην αγορά σε σχέση με το φυσικό αέριο. Βέβαια δεν καταγράφεται αυξημένη ζήτηση και σε αυτό βοηθούν οι καλές καιρικές συνθήκες.

«Οι τιμές θα αποκλιμακωθούν, υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στην αγορά και αυτό σχετίζεται με το ότι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος στην Ευρώπη δεν υπάρχει βαρύς χειμώνας», επισημαίνουν πηγές της αγοράς και προσθέτουν πως «η κρίση δεν έχει περάσει, απλά έχουν αποκλιμακωθεί οι τιμές γιατί μας βοηθάνε οι συγκυρίες, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν απότομα. Αυτές συνδέονται με τις κρίσεις που υπάρχουν παγκοσμίως, όπως με το Ισραήλ αλλά και με τη Ρωσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v