Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Πώς μπορεί να αποτιμηθεί από τις αγορές η Πειραιώς

Στόχος να γίνει η Πειραιώς η καλύτερη τράπεζα, τόνισε ο CEO. Τι είπε για το placement στο περιθώριο της εκδήλωσης στο ΧΑ. Δηλώσεις Γ. Κοντόπουλου, Ηλ. Ξηρουχάκης.

Μεγάλου: Πώς μπορεί να αποτιμηθεί από τις αγορές η Πειραιώς

Ο CEO Χρήστος Μεγάλου επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο η Πειραιώς είναι μια τράπεζα με σχέδιο και στρατηγική, με στόχο να αποτελέσει την καλύτερη στην Ελλάδα και να αναπτυχθεί στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της σημερινής πανηγυρικής έναρξης της συνεδρίασης από τα στελέχη του ομίλου Πειραιώς. 

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι το placement πήγε όπως είχε σχεδιαστεί, με τους μακροχρόνιους ξένους επενδυτές (long only funds) να απορροφούν το 80% των μετοχών που κατανεμήθηκαν και τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια να παίρνουν μετοχές αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ έκαστο.

Η επιτυχία του Placement οφείλεται αφ’ ενός στην καλή οργάνωση και συντονισμό του πωλητή (ΤΧΣ) με το σχήμα αναδόχων, αφ’ ετέρου στην πορεία της εγχώριας οικονομίας και το καλό κλίμα που επικρατεί διεθνώς στις αγορές, αλλά και στο γεγονός ότι η τράπεζα Πειραιώς έχει ανακτήσει πλήρως την αξιοπιστία της, υλοποιώντας τα τελευταία επτά χρόνια, αρκετές φορές καθ’ υπέρβαση, τους στόχους που είχε επικοινωνήσει στους επενδυτές, σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας.

Επιπρόσθετα, το placement διενεργήθηκε σε τιμή διάθεσης (4 ευρώ) που αντιστοιχεί σε 0,79 φορές ανά μετοχή την καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας το 2023, επίπεδα ελκυστικά, σε σύγκριση με αυτά που διαπραγματεύονται καλές ευρωπαϊκές τράπεζες.  

Κλείνοντας, ο Χρήστος Μεγάλου υπενθύμισε ότι το business plan της τράπεζας προβλέπει καθαρά κέρδη της τάξεως του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση κατά την τριετία 2024-6, θέτοντας τις προϋποθέσεις να αποτιμηθεί η τράπεζα και πάνω από 1 φορά το book value της, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες των αγορών.

Τι δήλωσαν Γ. Κοντόπουλος, Γ. Χαντζηνικολάου, Ηλ. Ξηρουχάκης

Η επιτυχής αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων πρόσφατων γεγονότων έχει καταστήσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας ως ένα ισότιμο μέλος της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, με την ελληνική αγορά να τυγχάνει διεθνούς αναγνωρισιμότητας. Αυτό σημείωσε ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος.

Συμπλήρωσε πως εξελίξεις όπως η Δημόσια Εγγραφή του Αεροδρομίου της Αθήνας και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι το ΧΑ αποτελεί μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη αγορά που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετικό βήμα για το χρηματιστήριο και όχι απλά για αλλαγή σελίδας αλλά για… αλλαγή βιβλίου για την Πειραιώς. 

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ηλία Ξηρουχάκη, CEO του ΤΧΣ, για την επιτυχή μετάβαση της τράπεζας από την περίοδο του 2018-19 σε αυτήν του πλήρους μετασχηματισμού της ισχυρής κεφαλαιοποίησης και της πλήρους ανταγωνιστικότητας που τη χαρακτηρίζει σήμερα.

Το Placement της Τράπεζας Πειραιώς δεν έχει διεθνώς προηγούμενο καθώς δεν υπάρχει δευτερογενής πώληση αυτού του ύψους με τόσο μεγάλη συμμετοχή, τέτοιας ποιότητας χαρτοφυλάκια και με premium τιμής σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς, διάθεση μετοχών τέτοιου μεγέθους σε premium είχε να διενεργηθεί διεθνώς από το 1999. 

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου αναφέρθηκε στη σταθερή ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το χρηματιστήριο της Αθήνας και στη συμβολή της Επιτροπής με στόχο την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v