Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Σενάρια για δυνατά deals στην Κύπρο

Κινητικότητα καταγράφεται στον κλάδο των ασφαλειών στην Κύπρο. Σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα μερίδια αγοράς των ελληνικών ομίλων.

Ασφαλιστικές: Σενάρια για δυνατά deals στην Κύπρο

Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης έτρεξε το 2023 η ασφαλιστική παραγωγή στην Κύπρο, σημειώνοντας αξιοσημείωτη άνοδο τόσο στον κλάδο ζωής, όσο και στις γενικές καλύψεις.

Ειδικότερα, η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε κατά 17%, ακολουθώντας ένα +11,7% που είχε σημειώσει το 2022 έναντι του 2021. Από πλευράς μεριδίων αγοράς, τον πρώτο λόγο είχε η Eurolife της Τράπεζας Κύπρου με μερίδιο αγοράς 28,5%, η CNP Cyprialife της πολυεθνικής CNP με 22,6%, η Universal Life με 15%, η ταχέως αναπτυσσόμενη κατά τα τελευταία χρόνια Ancoria με 10%, η MetLife με 8,4% και η Hellenic της Ελληνικής Τράπεζας με 5,5%.

Σε ότι αφορά τις ελληνικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες, η Prime Insurance (ελέγχεται ουσιαστικά από την Eurobank λόγω των κόκκινων δανείων του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά) έκλεισε το 2023 με μερίδιο αγοράς 4%, η Altius με 3,7% και η Εθνική Ασφαλιστική με 2,4%.

Στις γενικές καλύψεις, η ασφαλιστική παραγωγή της Κύπρου ανέβηκε πέρυσι κατά 9%, ακολουθώντας το +4,1% που είχε επιτύχει το 2022 έναντι του 2021. Από πλευράς μεριδίων αγοράς, τα υψηλότερα μερίδια αγοράς κατείχαν οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και Eurolife) με 15,5%, οι θυγατρικές της πολυεθνικής CNP (CNP Ασφαλιστική και CNP Cyprialife) με 14,6%, η Trust με 8,3%, οι θυγατρικές της Ελληνικής Τράπεζας (Παγκυπριακή και Hellenic) με 7,2% και η Universal με 7%.

Σε ότι αφορά τις ελληνικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες, η Altius κατείχε το 2023 το 3,7%, η Εθνική Ασφαλιστική το 3,5%, η Prime το 2,24%, η Interamerican το 2,2% (παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται μόνο στον κλάδο οχημάτων μέσω της Anytime) και η Allianz το 0,9%.

Στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά επικρατεί κινητικότητα, όχι μόνο λόγω των σημαντικών ρυθμών ανάπτυξής της, όσο και εξ’ αιτίας πιθανών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Για παράδειγμα οι Γάλλοι της CNP εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης των τοπικών εταιρειών τους, με το Συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας (βασικότερος μέτοχος του οποίου έχει καταστεί η Eurobank) να ενδιαφέρεται και αυτό για πιθανή εξαγορά άλλης ασφαλιστικής εταιρείας.

Η Eurobank επίσης ελέγχει ουσιαστικά την Prime Insurance, χωρίς να έχει αποφασίσει τον τρόπο αξιοποίησής της (κατά το παρελθόν είχαν γίνει κάποιες κινήσεις για τη ρευστοποίησή της, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθούν).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci είχε απαντήσει πρόσφατα σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ότι από τη θυγατρική της Κύπρου υπάρχει ικανοποίηση για τον τρόπο λειτουργίας της και τα σταθερά της αποτελέσματα, πλην, όμως, οι προοπτικές ανάπτυξής της είναι περιορισμένες σε μια μικρή εγχώρια αγορά. «Δεν αποκλείεται τίποτε, αλλά δεν υπάρχει καμιά βιασύνη για οποιαδήποτε απόφαση» είχε δηλωθεί χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζητούμενο είναι ποια στάση θα κρατήσει το ενοποιημένο πλέον σχήμα Allianz-Ευρωπαϊκής Πίστης σχετικά με τη μικρή σε μέγεθος τοπική θυγατρική της. Τα μερίδια αγοράς της Allianz κατά το παρελθόν ήταν σαφώς υψηλότερα, καθώς υπήρχε συνεργασία στο μέτωπο του bancassurance με τις συνεργατικές τράπεζες του νησιού (η Συνεργατική Τράπεζα έχει διακόψει τη λειτουργία της).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v