Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BriQ Properties: Πώς προχωρά η συγχώνευση με ICI και οι βασικές επενδύσεις

Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις δημιουργούν την επαναβεβαίωση της σχέσης ανταλλαγής για την τελική συγχώνευση. Πρόθεση διανομής μερίσματος για το 2023. Το επενδυτικό πλάνο και οι πιθανές πωλήσεις ακινήτων για τη δανειακή απομόχλευση.

BriQ Properties: Πώς προχωρά η συγχώνευση με ICI και οι βασικές επενδύσεις

Στην ολοκλήρωση των σταδίων συγχώνευσης με την ICI αλλά και στην προώθηση των προγραμματισμένων επενδύσεων της επικεντρώνεται η διοίκηση της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Α. Αποστολίδου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης συγχώνευσης που περιελάμβανε την απορρόφηση 17 ακινήτων της ICI, αξίας 60,6 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο, το βάρος πέφτει στο δεύτερο σκέλος που αφορά στην εξαγορά εκ μέρους της BriQ του 26% των μετοχών της ICI από τη βασική της μέτοχο, Ajolico της οικογένειας Χαλικιά και τέλος να απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών, το πιθανότερο έως το τέλος του 2024.

Δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της συμφωνίας ωστόσο η παραπάνω διαδικασία και η σχέση ανταλλαγής μετοχών πρέπει να επαναβεβαιωθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή ακινήτων, καθώς η αρχική συμφωνία βασίστηκε σε οικονομικά δεδομένα του 2022.

Επιπλέον, κατά τη διοίκηση της εταιρείας, ενώ υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών ώστε να μην διανεμηθούν μερίσματα πέραν του 2022, εικάζοντας ότι η μερισματική πολιτική θα ασκηθεί από την BriQ μετά την ολοκλήρωση του deal, η καθυστέρηση υλοποίησης της σπονδυλωτής συμφωνίας απαιτεί νέο προγραμματισμό. Στο πλαίσιο αυτό η BriQ προτίθεται να διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2023, ωστόσο το ύψος αυτού τελεί υπό την αίρεση των παραπάνω παραμέτρων.

Πέραν των παραπάνω, η εταιρεία έχει αυξήσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της το οποίο αποτελείται πλέον από 41 ακίνητα, άνω των 168.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας, εύλογης αξία στα 208,1 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 (από 149 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022), αφού συμπεριέλαβε και τα 17 ακίνητα της ICI . Τα εν λόγω ακίνητα είναι κατά κύριο λόγο μισθωμένα στην Alpha Bank και προσφέρουν σταθερό έσοδο.

Από την άλλη πλευρά, η εξαγορά τους αύξησε τη δανειακή μόχλευση της BriQ (ο δείκτης LTV διαμορφώθηκε στο 46% και ο καθαρός δανεισμός στα 96 εκατ. ευρώ) με την κ. Αποστολίδου να αναφέρει πως θα επιχειρηθεί απομόχλευση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται τόσο η ένταξη νέων επενδύσεων σε χαμηλότοκο δανεισμό μέσω του ΤΑΑ, αλλά και το ενδεχόμενο πώλησης μη στρατηγικών ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Επενδυτικό πλάνο

Η εταιρεία τρέχει επενδύσεις συνολικού ύψους 39 εκατ. ευρώ σε Αττική και Πάρο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το επόμενο διάστημα έως το 2025. Ειδικότερα, αφορούν σε νέο κέντρο logistics για το project στον Ασπρόπυργο σε οικόπεδο 117 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζονται 2 ξεχωριστά κτίρια 44.500 τ.μ. με προϋπολογισμό 31 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η απόδοση του θα είναι 2,7 εκατ. ευρώ σε ετήσιο μίσθωμα και yield 8,7%. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κτίριο είχε παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2022 και το δεύτερο πρόκειται να παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2024.

Η εταιρεία επίσης έχει σε εξέλιξη την ανακατασκευή κτιρίου γραφείων στην Καλλιθέα, επένδυση που υπολογίζεται σε 6,3 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης της γης, που θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 50% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και θα παραδοθεί το 2025.

Η Briq έχει ήδη κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανακατασκευή του κτιρίου πιστοποιημένου κατά LEED, καθώς το 50% του επενδυτικού σχεδίου χρηματοδοτείται με σταθερό επιτόκιο 0,35% από το RRF.

Τέλος προχωρά σε πρόσθετες επενδύσεις στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Πάρου, όπου σε όμορο οικόπεδο αναπτύσσονται 12 επιπλέον σουίτες, αυξάνοντας τελικά τη δυναμικότητα της μονάδας σε 61 δωμάτια και σουίτες (επένδυση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v