Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Διψήφιο growth στον κλάδο πληροφορικής

Ισχυρή ανάπτυξη παρουσιάζουν βάσει των αποτελεσμάτων 2023 οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής. Διατυπώνονται ήδη θετικότερες προβλέψεις για το 2024. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Διψήφιο growth στον κλάδο πληροφορικής

Η ανοδική πορεία του κλάδου πληροφορικής αποτυπώνεται στα ετήσια αποτελέσματα τα οποία ανακοινώνουν για το 2023 οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον άμεσο και τον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις εννέα εισηγμένων εταιρειών (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) που δραστηριοποιούνται πλήρως ή κατά ένα σημαντικό ποσοστό των εργασιών τους στον κλάδο (π.χ. Ideal, Quest, Austriacard), τα αθροιστικά τους έσοδα παρουσίασαν το 2023 άνοδο 20,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, οι λειτουργικές τους επιδόσεις (EBITDA) αύξηση 22,1%, ενώ η καθαρή τους κερδοφορία διογκώθηκε κατά 31,2%.

Παράλληλα, οι διοικήσεις των περισσότερων εταιρειών του κλάδου έχουν προϊδεάσει για υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις τόσο μέσα στο 2024 όσο και κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς:

* Όσες δραστηριοποιούνται στον χώρο των δημόσιων συμβάσεων διαθέτουν πολύ αυξημένα υπόλοιπα υπογεγραμμένων έργων σε σχέση με το παρελθόν, τα οποία προβλέπεται να διευρυνθούν περαιτέρω μέσα στη φετινή χρονιά.

* Η ζήτηση για επιχειρηματικό λογισμικό παρουσιάζει σημαντική αύξηση, λόγω:

  1.  Των αναγκών ψηφιοποίησης των εργασιών των ελληνικών εταιρειών
  2.  Των ιδιαίτερα χαμηλότοκων δανειακών κονδυλίων που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις ψηφιοποίησης
  3. Των επενδύσεων στην τεχνολογία που θα κληθούν να υλοποιήσουν όσες εταιρείες αναλάβουν την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης
  4. Των νομοθετικών αλλαγών σε μια σειρά από μέτωπα, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, κ.λπ.
  5. Των επεκτατικών κινήσεων που σχεδιάζουν οι ίδιες εταιρείες σε μια σειρά από μέτωπα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και αυτό των εξαγορών άλλων επιχειρήσεων.

Στα αξιοσημείωτα επίσης των περυσινών αποτελεσμάτων συγκαταλέγεται και η ισχυρή ρευστότητα που διακρίνει τις εταιρείες του κλάδου, με ορισμένες εξ αυτών να έχουν κλείσει το 2023 με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα από το συνολικό δανεισμό και συγκεκριμένα την Epsilon Net 6,85 εκατ. ευρώ, την Profile 5,22 εκατ. ευρώ, την Performance Technology 8,6 εκατ. ευρώ και την προς αποχώρηση από το Χρηματιστήριο της Αθήνας Entersoft 2,7 εκατ. ευρώ).

Αναλόγως ανοδικά οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινώσουν για τη χρήση του 2023 και άλλες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, όπως για παράδειγμα η Space Hellas και η Real Consulting.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v