Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Infotech: Μείωση κερδών στο τρίμηνο του 2008

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας  του ομίλου Aλφα Γκρίσιν Infotech από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 34 χιλ. ευρώ έναντι 224 χιλ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Infotech: Μείωση κερδών στο τρίμηνο του 2008
Στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ο Όμιλος Aλφα Γκρίσιν Infotech ενοποίησε για πρώτη φορά την εταιρία Γκρίσιν Παππάς, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του συμβατικού κλιματισμού και εξαγοράσθηκε από την Aλφα Γκρίσιν Infotech  τον Φεβρουάριο του 2008.

Το ανωτέρω γεγονός, σε συνδυασμό με την πώληση, μέσα στη προηγούμενη χρήση, της θυγατρικής ALPHA GRISSIN MLADOST DEVELOPMENT AD στην Βουλγαρία με έκτακτο, μη επαναλαμβανόμενο κέρδος ύψους 398 χιλ. ευρώ, καθιστά τα μεγέθη αποτελεσμάτων μη συγκρίσιμα, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Aλφα Γκρίσιν Infotech  διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2008 σε 5,2 εκατ. ευρώ έναντι 4,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 10,6%.
 
Στην ανωτέρω εξέλιξη θετική υπήρξε η επίδραση της ενοποίησης των πωλήσεων της Γκρίσιν Παππάς, ενώ αρνητικά επέδρασαν οι συνεχιζόμενες απεργίες στα λιμάνια της χώρας που είχαν ως συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις στις παραλαβές των προϊόντων.
 
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου της προηγούμενης χρήσης περιλαμβάνουν την υλοποίηση του μηχανογραφικού κέντρου της Εθνικής Τράπεζας στον Γέρακα, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει η Aλφα Γκρίσιν Infotech ., συνολικού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου Aλφα Γκρίσιν Infotech ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2008 σε 1,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 8,6%. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 30,3% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 30,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2007.

Η ανωτέρω οριακή μείωση, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πρόσθετη επιβάρυνση του κόστους πωληθέντων με έξοδα παραμονής των προϊόντων στα κεντρικά λιμάνια της χώρας και με αυξημένα μεταφορικά έξοδα, τα οποία απαιτήθηκαν για την χρήση εναλλακτικών περιφερειακών λιμανιών.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 344 χιλ. ευρώ έναντι 467 χιλ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2007, μειωμένα κατά 26,3%.

Η πτώση αποδίδεται στα αυξημένα έξοδα διάθεσης της θυγατρικής Γκρίσιν Παππάς, οι δραστηριότητες της οποίας χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη εποχικότητα, με το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων να υλοποιείται στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης και τον κύριο όγκο των πωλήσεων να πραγματοποιείται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αντίστοιχα.

Τα κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2008 σε 56 χιλ. ευρώ έναντι 372 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι εξαιτίας της αύξησης των χρηματοοικονομικών δαπανών που προήλθε από την έκδοση ομολογιακού δανείου για την χρηματοδότηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας και από την ενοποίηση των χρηματοοικονομικών δαπανών της Γκρίσιν Παππάς.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 34 χιλ. ευρώ έναντι 224 χιλ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο σκέλος του επενδυτικού του προγράμματος, ο Όμιλος Aλφα Γκρίσιν Infotech εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, στον οποίο καλείται να ενσωματώσει στις δραστηριότητες του και αυτή της θυγατρικής Γκρίσιν Παππάςστον συμβατικό κλιματισμό.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου στους τομείς της ανάπτυξης ακινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η Aλφα Γκρίσιν Infotech  έχει ήδη τοποθετηθεί επιτυχημένα στις σχετικές αγορές της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Διοίκηση της Aλφα Γκρίσιν Infotech παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, έχοντας ως κύριο γνώμονα την ουσιαστική ανάπτυξη και εξέλιξη του Ομίλου.
 
* To IR Release της Ιnfotech για το α' τρίμηνο του 2008 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v